1. Assassin's Creed: Revelations (X360)

Assassin's Creed: Revelations (X360)

Ieder deel in de Assassin’s Creed-serie eindig je op dezelfde manier. Volslagen onbeholpen zit je op de bank te kijken naar een filmpje over ‘Those Who Came Before’, The Pieces of Eden en ‘The First Civilation’. What. The. Fuck. En al kijk je het einde drie keer terug, heel veel wijzer wordt je er niet van - eerder het omgekeerde. Gelukkig is hier dan Assassin’s Creed Revelations, het vierde deel in de serie, de tweede spin-off van deel 2. Uitmelkerij van de bovenste plank, maar met antwoorden. En zo krijgt toch iedereen wat hij wil: Ubisoft verdient meer, wij krijgen meer te weten. Revelations, een game waarin Desmond meer op een aap lijkt en minder op mens, en die gameplaytechnisch niets minder te bieden heeft dan meer van hetzelfde.

Aap of niet, na Desmonds avonturen in Brotherhood is hij in een soort van coma geraakt. Hij zit opgesloten in de Animus en bevind zich in een rare, onwerkelijke wereld. Lekker vaag. Om terug te keren naar de werkelijkheid moet Desmond -je raadt het al- de herinneringen van Ezio beleven. Ezio is inmiddels al wat ouder. Hij is na zijn gevechten in Italië vertrokken naar Maysaf. Dit keer is hij niet uit op wraak, maar op zoek naar kennis. Kennis, achtergelaten door de legendarische Altaïr in een verborgen bibliotheek. Helaas blijkt dat niet zo gemakkelijk als gehoopt: om toegang te krijgen moet hij 6 sleutels vinden. Zijn zoektocht brengt hem naar Constantinopel, waar Ezio verzeild raakt in een groot tempelierscomplot. Net als in Brotherhood. En in deel 2.

Het verhaal is weinig verrassend, maar wel uiterst vermakelijk. Enkele nieuwe personages en vele epische momenten maken het verhaal zeker de moeite waard, maar echt mooi wordt het pas als blijkt dat de 6 sleutels toegang bevatten tot belangrijke momenten uit het leven van Altaïr. Dit is echt dé reden om game te kopen, want de samenkomst tussen Ezio en Altair is prachtig, met name richting het memorabele einde van het verhaal. Het is niet makkelijk om een game te maken met drie hoofdpersonages, maar op dit vlak kan ik Ubioft alleen maar complimenten geven. Puik werk.

Hoewel het plot niet heel sterk is, wordt je wel het verhaal ingezogen. Dat komt met name door de manier waarop het verhaal verteld wordt: sneller en duidelijker. De game is bijzonder actiegericht en de nadruk ligt wat minder op het stealth-gedeelte. De missies passen beter in het verhaal, met name de geniale klim- en klautermissies op verborgen locaties (vergelijkbaar met de Romulusmissies uit Brotherhood). Deze zijn nu in het hoofdverhaal verwerkt en ze zijn nog beter, spannender en gevarieerder. Maar hoeveel beter de missiestructuur ook is, het kan één punt niet verhullen: de lengte van het verhaal. Want dat het verhaal sneller verteld wordt, heeft een groot nadeel. Het avontuur is kort, maar dan bedoel ik ook echt kort. In een luttele 7 à 8 uur was ik er al doorheen. Hallo, Ubisoft! Een verhaal dat maar twee keer zo lang is als dat van Modern Warfare 3? Dat is Assassin’s Creed onwaardig.

En Desmond?

Voor sommigen is het spelen met Desmond een vloek, voor anderen een zegen. Gelukkig is er voor beide groepen gamers goed nieuws. Je speelt namelijk nauwelijks verplicht met deze geliefde en gehate hoofdpersoon, maar als je je meer wilt verdiepen in hem en zijn verhaal zijn deze niet-verplichte missies zeker de moeite waard. In deze missies los je -vanuit een first-person perspectief- een soort vage platformpuzzels op. Deze puzzels zijn nauwelijks uitdagend, maar tijdens het oplossen ervan wordt het levensverhaal van Desmond verteld. Erg leuk voor de fans, want een beetje meer achtergrondverhaal van deze meest oninleefbare hoofdpersoon kan nooit kwaad.

Gelukkig is er na het korte verhaal nog wel een hoop te doen en is Constantinopel een prachtige speeltuin. De stad is groot, levendig, veelzijdig en staat bovendien vol met prachtige gebouwen. Het is de ideale plek om je nog vele uren te vermaken, want ook deze stad dient -net zoals Rome- bevrijdt te worden van de tempeliers, om daarna weer gerenoveerd te worden. En natuurlijk zijn er een hoop zijmissies en dingen om te verzamelen. Leuk voor de fans, die deze mooie stad nog even niet achter zich kunnen laten of nog willen genieten van de fantastische soundtrack van Jesper Kyd en Lorne Balfe, die de stad nog sfeervoller maakt.

Zoals al kort genoemd in de inleiding moet de game het niet hebben van zijn vernieuwingen op het gebied van gameplay. Laat ik eerst even één ding heel duidelijk zeggen: de basis is perfect. Het klimmen, klauteren, vechten en moorden werkt zonder meer fantastisch. Gelukkig hebben ze dit nagenoeg niet aangepast. De ontwikkelaar heeft geprobeerd met andere vernieuwingen te imponeren. Geprobeerd, want daarin slaagt ze nauwelijks. Zo heb je Den Defense, een minigame die een paar keer leuk is, maar zich verder weinig onderscheidt van het gemiddelde niveau tower defense-game op www.spele.nl (en dat gemiddelde niveau ligt niet bijster hoog). Verder heeft Ezio nu ook bommen tot zijn beschikking. Je kunt veel verschillende soorten bommen maken, maar je gebruikt ze eigenlijk nooit. Tot slot heb je nog Eagle Sense, een verbeterde versie van Eagle Vision. Een kleine verbetering, die zo weinig voorstelt, dat het enkel paginaverspilling is om uit te leggen wat het precies inhoud. Deze vernieuwingen kun je nauwelijks verbeteringen noemen en ze voelen stuk voor stuk behoorlijk geforceerd aan.

De enige geslaagde verbetering is de hookblade. Eigenlijk is dit niks meer dan een hidden blade, maar dan met een soort haak eraan. Het is iets kleins, maar het verandert het free-runnen behoorlijk. Alles gaat sneller, van het beklimmen van torens tot het rennen over daken. En sneller is nou eenmaal leuker.

De grootste vernieuwing in Brotherhood was natuurlijk de multiplayer. In Revelations maakt deze weer zijn opwachting, en hoe! Waar het in Brotherhood toch een beetje een extraatje was, is het nu toch echt een volwaardige modus. Het hele principe is hetzelfde gebleven: je bent zowel jager als prooi. Ook de gameplay is weinig veranderd, maar alles eromheen is wat beter uitgewerkt: een beter bonussysteem (niet dat dat zo slecht was), minder bugs (erg prettig), een verhaallijn (die niet zoveel voorstelt), er zijn meer karakters (altijd fijn), je kunt de karakters personaliseren (nog fijner), meer verschillende modi (het allerfijnst) en de matchmaking is verbeterd (godzijdank). Dit maakt de multiplayer helemaal af en gaat je ongetwijfeld vele uren moord-, achtervolg- en verstopplezier opleveren.

Conclusie en beoordeling

Het is duidelijk. Als je je hebt vermaakt met deel 2 en Brotherhood, dan zal je Revelations ook zeker kunnen waarderen. Op de hookblade na zijn er geen goede vernieuwingen, maar door het mooie (en helaas wat korte) verhaal, de sfeervolle stad Constantinopel en de goede soundtrack is het een prachtige afsluiting van de Ezio-triologie. Tel daar een sterke, verslavende multiplayermodus bij op en je hebt een simpelweg geweldig spel!
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Mooie samenkomst van Ezio en Altaïr
 • Constantinopel
 • Sterke soundtrack
 • Hookblade
 • Leuke, verbeterde multiplayer
 • Minpunten
 • Erg kort verhaal
 • Weinig geslaagde vernieuwingen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nice voor de playstation 3 bezitters!

 • relax 10 euro kope:D

 • Hele vette uitbreiding vind ik!! Ik ga het zeker kopen! Heerlijk!

 • wipeout is vét! halen

 • Dat noem ik nou eens DLC… :D

 • saai!

 • ik denk dat je bedoeld dat jij zelf saai bent.. (lutser)

 • WOOHOO net twee dagen geleden wipeout hd aangeschaft, zat er lang over te twijfelen maar uiteindelijk was hij het meer dan waard dus deze gaan ik ook kopen

 • Hij is wel goed idd maar ook wel pittig vind ik….

 • Vrij frustrerend in het begin, maar deze futuristische racer is het BESTE gewoon.

 • Nice update! Ik wou deze versie al een tijdje kopen, maar ga het nu toch maar 's gewoon doen.

 • Voor 10 euro krijg je miljoenen keer meer dan wat je krijgt als je dat aan CoD DLC zou besteden.

 • Cool

 • Dat is een zeer goede deal voor dat geld. Kunnen een hoop andere uitgevers nog wat van leren.

 • Één van de beste games van 2008, mooi dat er een uitbreiding komt

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren