1. The Orange Box (X360)

The Orange Box (X360)

Het is koud buiten. Dus wat kun je nu in je vrije uurtjes beter doen dan gamen (en die games weer recenseren)? En als je dan toch gaat gamen, waarom dan niet een aantal fantastische games van een fantastische gameontwikkelaar spelen? Nu de gemoederen om Half-life 3 groter zijn dan ooit (met onder andere de recente actie tegen of juist voor Valve) leek het mij ook leuk om de Half-life kriebels nog wat extra aan te wakkeren. Ik heb daarom een gewaagde keuze gemaakt. Ik ben de games van The Orange Box opnieuw gaan spelen met de bedoeling ze te gaan recenseren. Waarom gewaagd? Nou omdat als je een game gaat recenseren die zoveel mensen aan het hart ligt, je ook een flinke dosis kritiek kunt verwachten. Toch waag ik de sprong en ga ik proberen in 4 weken tijd 4 Valve games recenseren. Te beginnen met Portal en daar lees je nu de (korte) recensie van.

 

Portal speelt zich af binnen een morbide instantie genaamd “Aperture Science Enrichment Center”. Hierbinnen worden proefpersonen uit naam van de wetenschap blootgesteld aan allerlei moeilijke tests. Ik zal geen spoilers geven maar (net als met proefdieren) is het niet altijd de bedoeling dat een proefpersoon alle tests overleefd. Ook als je de game nog niet hebt gespeeld raad je het al: jij bent een van die proefpersonen.

De tests die je zult ondergaan kunnen alleen worden volbracht met behulp van portals (en soms enkele andere tools als bijvoorbeeld de Companion Cube). Dit is echt een briljant en goed uitgewerkt concept. Het idee van portalen is natuurlijk niet een nieuw idee (denk bijvoorbeeld aan tijdportalen, teleporteren en de portals in bijvoorbeeld Outcast), maar het is nog nooit eerder op zo’n manier in een game geïntegreerd. En hoe: briljant! Er is door Valve zo goed nagedacht over de mogelijkheden met deze portals dat het soms lijkt alsof portalen een echt bestaand fenomeen is. Zo kun je bijvoorbeeld vanaf een hoogte in een portaal springen waardoor je met hogere snelheid uit je andere portaal komt en zo een hoger gelegen punt bereikt (Linear momentum). Dit maakt dat er legio verschillende puzzels zijn. Ondanks dat portalen heel onnatuurlijk zijn, voelt het in de game (door de goede physics en doordat Valve heeft nagedacht over hoe je door twee portalen reist) heel natuurlijk aan.

 

Een sterk punt van deze game is de computer die de experimenten leidt: GLaDOS (dat staat voor Genetic Lifeform and Disk Operating System). Deze heeft regelmatig zulke grappige en bijdehante opmerkingen dat je er soms echt om moet lachen. GLaDOS onderwerpt je aan allerhande puzzels en zal zich daarbij niet onthouden van commentaar (Vrije vertaling: “Welkom bij deze onuitvoerbare opdracht. Doe maar niet teveel moeite want er is echt geen oplossing mogelijk” en “Als je doodgaat zul je nooit een stukje van de heerlijke cake krijgen”). Daarnaast houdt GLaDOS de zaakjes stevig in handen en om te overleven zul je dus aan de greep van GLaDOS moeten ontkomen en de beloofde Cake moeten opgeven.

Nog een goed punt aan deze game zijn de betrekkelijk korte laadtijden. Tegenwoordig kun je haast geen game meer spelen of je moet alweer een minuut (of wat) wachten totdat het spel of het volgende level is geladen. Natuurlijk zijn er ook in Portal laattijden, maar gelukkig heb je hier lang niet zoveel last van. Daarnaast heeft de game een lage drempel. Zelfs mensen die nooit gamen kunnen zich vermaken met deze game en zullen ook vrij snel de controls door hebben (al kan het wel zijn dat “leken” misselijk worden van dit spel). Dit maakt dat iedereen zich met Portal een aantal uurtjes kan vermaken.

 Dat brengt mij meteen op het grootste en eigenlijk ook enige echte minpunt: de game is namelijk heel kort. Ikzelf vond de puzzels wel uitdagend, maar nooit echt moeilijk en als je bij het puzzelen dan ook nooit echt vastloopt heb je de game zeker binnen de kortste keren uitgespeeld. Zelf ben ik ongeveer anderhalf uur bezig geweest met het uitspelen van de game en heb ik daarnaast binnen die tijd ook nog wat extra uitdagingen gedaan. Dat is zeker niet lang, maar gelukkig: er staan nog meer leuke games op de disk van The Orange box en daar kun je daarna rustig mee verder. Persoonlijk vind ik het nog wel jammer dat je de game niet met zijn tweeën kunt spelen, want daar zou de game ideaal voor zijn. Maar gelukkig biedt deel 2 hiervoor soelaas, want daar kun je wel met een maatje gaan portalen schieten.

Samengevat is Portal een hele leuke en vernieuwende game, maar wel echt heel erg kort. Gelukkig vangen de andere games op de disk van The Orange Box dit euvele punt op. De game is laagdrempelig, de humor is fantastisch en de controls zijn evenwel subliem als simpel. De portalen zijn geniaal in de game verwerkt, net als het commentaar van GLaDOS. Aperture blijkt heerlijk mystiek en morbide. Tot slot blijven puzzels tot het einde toe divers en leuk, maar zijn ze (voor mij in ieder geval) nooit heel erg uitdagend.

Tot zover ook mijn review over Portal. Het is geen lange review, maar Portal moet je ook vooral zelf beleven.  Inmiddels is Portal 2 natuurlijk ook alweer uit en die hoop ik binnenkort ook te gaan spelen (maar het leven van een gamer gaat niet over rozen).  Ik ben nu druk bezig met het spelen van Half-life 2 en daar hoop ik jullie volgende week meer over te vertellen. Bedankt voor het lezen en hopelijk tot de volgende recensie.

Conclusie en beoordeling

Portal is een vernieuwende en leuke game. De game is laagdrempelig en ideaal om een avond aan te wijden (helaas wel alleen, want geen multiplayer). De humor is zwart en fantastisch, met name door de inbreng van het sterke "GLaDOS"-karakter. De controls zijn simpel onder de duim te krijgen. De puzzels blijven tot het einde leuk en divers, maar zijn ze niet altijd uitdagend genoeg. Tot slot is de game heel erg kort, maar door alle pluspunten vind je dit euvel niet heel erg terug in het eindcijfer.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • GLaDOS
 • De zwarte humor
 • Laagdrempelig en makkelijke controls
 • Sterk en goed uitgewerkt concept
 • Vernieuwende game
 • Leuke puzzels
 • Minpunten
 • Speelduur is heel kort
 • Geen Co-op
 • (evt: had iets meer uitdaging mogen hebben)

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • uitzuigen van een product FTW…. O.o'

 • Ben benieuwd wat voor film het gaat worden, Live Action of CGI. Only time will tell.

 • Opzicht kun je van het verhaal prima een film maken en aangezien dit door veel mensen wordt gespeeld zal het ook wel goed verkopen. Ik zeg doen!

 • Als de film gemaakt word als de cinematic trailers van WoW moet het wel een mooie film worden

 • Ik hoop dat het wat meer wordt dan een slap aftreksel… Dat de producer van The Dark Knight erachter zit, geeft me wel een beetje hoop, maar dan nog is het geen garantie voor een top-film…

  We zullen zien ^^

 • OMG zie het al echt voor my he :P  Maar als het live action wordt denk zoals DBZ een flop wordt.  Deze moet op de pc scherm blijven en niet film scherm.


 • word swiezo een flop

 • @boydaamans  de maker van spiderman?…

 • Zo'n oud nieuws dat er een wow film gaat komen. Typ maar een wow film bij google in. Zijn al genoeg screens

 • Alles wat er kan worden gezegd is dit: :')

 • Aan het verhaal kan het iig niet liggen. Als ik Blizzard was had ik gewoon het volledige cinematics team vertienvoudigd en op een film gezet, als je die trailers ziet die ze maken… Moet je als nog (stem)acteurs hebben maarja.

 • Zoals andere mensen al zeiden: als het in de stijl wordt zoals de filmpjes die we gewend zijn van blizzard zelf, denk aan de scenes in warcraft 3 (en WoW geloof ik ook) of het bijna 10 jaar oude Diablo 2. dan wordt het zeker geen flop.

 • Ach nee toch. :(

 • Kan me dus echt niet voorstellen hoe dit moet worden?

 • ik denk dat als ze het goed uitwerken het een leuke film kan worden

 • In hetzelfde universum, dus hij kan er nog wel wat een eigen twist aan geven.

 • Er zitten goeie mensen achter :)

  Hopelijk zitten er niet al te bekenden acteurs in want dat leid alleen maar af.

 • ach lord of the rings 'kon' ook nooit verfilmd worden.  Met blizzard erachter kan dit toch eigenlijk niet fout gaan toch?

 • =D Nice!

  Hoop wel op CGI net als de trailers =)

  Dan wordt het wel vet denk, als het een 'echte' film wordt flopt hij denk ik…

  Net zoiets al DBZ…

 • had dit net al gelezen op ziggo site xD

  misschien een soort lord of the rings achtig iets?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren