1. LucasArts

LucasArts

LucasArts werd in 1982 opgericht door George Lucas onder de naam Lucasfilm Games. De studio werd aan het werk gezet om de mogelijkheden van de Atari 2600 en de Atari 5200 te onderzoeken. In 1984, het jaar waarin zij haar eerste twee spellen uitbracht, werd de studio pas voor het eerst officieel aangekondigd.

Het begin

In de beginjaren verwierf Lucasfilm Games vooral bekendheid met haar point-and-click adventures, met als eerste hoogtepunt Maniac Mansion dat in 1987 voor de Commodore 64 werd uitgebracht door Activision en Lucasfilm Games. Het spel, dat een parodie was op B-films in het horrorgenre, werd destijds door zowel gamers als programmeurs beschouwd als één van de beste en meest innovatieve spellen van die tijd.

Hierna volgden nog een aantal redelijk succesvolle titels en na een naamswijziging in 1989 van Lucasfilm Games naar LucasArts had men in 1990 opnieuw een goudhaantje in handen. De point-and-click adventure The Secret of Monkey Island werd een groot succes en kreeg dan ook bijna vanzelfsprekend in 1991 een vervolg met de naam Monkey Isand: LeChuck’s Revenge. Later, in 1997 en 2000, volgden nog The Curse of Monkey Island en Escape from Monkey Island.

Filmlicenties

Toch is het succes van LucasArts niet alleen afhankelijk geweest van de Monkey Island-reeks en succesvolle spellen als Sam & Max, Full Trottle en Grim Fandango. Men beschikte natuurlijk ook over een aantal sterke filmlicenties die in zeer grote mate aan dit succes hebben bijgedragen. Zo kwamen er verscheidene Indiana Jones spellen uit en waren het vooral de Star Wars-spellen die een flinke duit in het zakje deden en tot op heden nog steeds doen.

Het eerste Star Wars-spel met de toepasselijke naam Star Wars verscheen in 1991, terwijl het eerste Indiana Jones spel zelfs al in 1989 verscheen. Vanaf het moment dat het eerste Star Wars-spel uitkwam op de NES heeft vrijwel elk computersysteem inmiddels kennis gemaakt met spellen die gebaseerd zijn op de Star Wars-licentie. De laatste grote Star Wars-titel was voor velen Star Wars: Knight of the Old Republic. Dit spel werd dan wel geproduceerd door BioWare, maar ook hier had LucasArts een grote vinger in de pap.

Te verwachten

Ook in de toekomst kunnen we een aantal grote titels verwachten die zich afspelen in het Star Wars universum. Zo wordt er bijvoorbeeld al hard gewerkt aan een vervolg op Star Wars: Knights of the Old Republic, maar ook een aantal compleet nieuwe titels liggen in het verschiet. Zo zullen waarschijnlijk dit jaar nog onder andere Star Wars Battlefront en Star Wars Republic Commando verschijnen.

Naast deze en nog een aantal andere Star Wars-titels wordt er ook nog steeds gewerkt aan spellen die niet gerelateerd zijn aan de Star Wars-licentie. Er wordt bijvoorbeeld ook gewerkt aan een nieuw deel in de niet geheel onbekende Armed & Dangerous-serie en ook het actiespel Mercenaries belooft niet geheel ongemerkt aan onze aandacht voorbij te gaan.

Al met al is LucasArts dus een gevestigde naam in de spellenindustrie en ziet ook de toekomst voor dit bedrijf er voorlopig rooskleurig. De vraag blijft echter wel hoe lang ze nog kunnen doorteren op onder andere de Indiana Jones-licentie en in grotere mate de Star Wars-licentie en zal men mogelijk de aandacht in de nabije toekomst toch meer op nieuwe licenties en concepten moeten richten.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Maniac Mansion en Day of the Tentacle zijn echt geweldige spellen. Ik vind het jammer dat het genre is uitgestorven, want PnC adventures zijn gewoon erg vet.

 • Sam & Max 2… *snif*

 • ik heb heeeel wat spellen van lucasarts gehad en gespeeld…..en vele zijn het net niet  Bounty Hunter bijvoorbeeld was kort en liniear, evenals Rogue Leader

  op de N64 heb ik nog 'Battle for Naboo' en die vond ik en vrienden echt helemaal te gek, dat vonden we ook van outcast en kotor  lucasarts doet het nooit slecht, maar ze kunne beter  PS: kan iemand nog jedi academy herinneren van vorig jaar? die was ook niet slecht

 • indy & the last crusade

  indy & the fate of atlantis

  day of the tentacle

  samnmax

  full throttle

  the dig

  monkey island 1 2 3 4 :)

  grim fandango  allemaal toppers!  Ze moeten gewoon weer adventures gaan maken (liefst 2d) daar zijn ze gewoon het beste in :)

 • En ook zijn de beta inschrijvingen voor JTL begonnen…  Lucasarts brengt vaak goeie games uit, maar wel kan bij hun games altijd een heleboel gewoon beter. Khoud meestal een gevoel over dat het niet goed is afgerond. Toch meestal alnog erg goeie spellen

 • die point en click advanture's waren het beste nu heb je alleen nog maar uitgemolkte star wars spellen.:-(

 • ben het helemaal eens… een monkey island 5 die net zo speelt en de zelfde zwarte humor heeft als 1&2… dat zou wat wezen!

 • Ik wil graag nog ff vermelden dat ik de info die ik voor het schrijven van dit artikel mede te danken heb aan mijn lieve vriendinnetje. :D

 • The Secret of Monkey Island is leuk :).. star wars spellen kunnen ook nog wel door de beugel

 • Zozo Klaasje die een artikel schrijft :)

 • Beperkt en oppervlakkig? Het is idd LucasArts in een notedop. Als ik er een diepgaand artikel van een paar A4tjes van zou maken zou niemand de moeite nemen om het te lezen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren