1. Spider-Man 2

Spider-Man 2

Spider-Man is één van de weinig succesvolle striphelden in de wereld van videospellen. De vorige delen waren kwalitatief goed, of in ieder geval in orde. Met de komst van de nieuwe film kwam er natuurlijk ook een nieuw spel. Joost en Jelle bekeken het spel en gingen in discussie.

Het succes van een ‘stripheldgame’ ligt in hoe het gevoel over wordt gebracht. Is de held echt zoals in het stripboek? Voel jij je als gamer met dit spel een echte held?

Jelle: de makers van het spel hebben New York voor een groot deel nagemaakt. Als Spider-Man slinger je tussen hoge gebouwen, bezoek je het Vrijheidsbeeld en wordt het Empire State Building beklommen.

Joost: kortom, je bent echt Spider-Man. Vooral het webslingeren is uitstekend uitgewerkt. Met een simpele druk op de knop gooi je een web, die automatisch op een gebouw wordt geschoten.

Jelle: wat me dan wel tegenviel was de stem van Tobey Mcguire (Peter Parker). In de film vind ik dat hij de rol van Spider-Man uitstekend vertolkt, maar in het spel zit er geen enkele bezieling in die gozer. Ook de one-liners, waar Spider-Man bekend om staat, slaan flink de plank mis.

Joost: de stem van Spider-Man vind ik juist goed. Het is gewoon een doodnormale jongen die zich toevallig tot superheld ontpopt. Daar hoort dus ook een beetje de stem van een mietje bij; op de stem van Spider-Man heb ik dus geen commentaar. De voice-acting van de karakters op de straat daarentegen is van een bedroevend niveau…

Het lijkt er steeds meer op of spellen vrijheid moeten hebben om succes te hebben. Ook Spider-Man is een spel waarin je á la Grand Theft Auto kan doen en laten wat je wilt. Hoe is dat uitgewerkt?

Jelle: aan de ene kant is er inderdaad een enorme vrijheid. De hele stad kan al webslingerend verkend worden. Maar aan de andere kant moeten er ook missies voltooid worden. Het spel is verdeeld over een aantal hoofdstukken. In elk hoofdstuk moet je een bepaalde missie voltooien, en een aantal Hero Points verzamelen.

Joost: Hero Points, het vergif in Spider-Man 2. Hero Points worden verdiend door de gegeven missie te voltooien of door een submissie te voltooien. Zo komt Spider-Man al webslingerend in aanraking met karakters op straat die om hulp roepen. Je kunt er dan voor kiezen om de mensen te helpen, maar omdat er slechts een stuk of zes types van deze ‘submissies’ zijn, wordt dat al gauw eentonig. Meestal komt het neer op het in elkaar slaan van een paar criminelen of het redden van een gemeentewerker. Vooral wanneer het einde van het spel nadert wordt het verzamelen van Hero Points vervelend.

Jelle: naast het oplossen van de submissies is het ook mogelijk om Hero Points te verdienen met het voltooien van kleine (stunt)parkoersen. Spider-Man moet dan al slingerend door een aantal ringen zwaaien. Aardig, maar ik had het leuker gevonden als er wat meer echte missies in zaten, want die zijn een stuk boeiender. Bovendien, waarom moet een superheld een stuntparkoers afleggen?

Joost: niet alleen Docter Octupus uit de film is aanwezig, want de makers hebben voor het spel een aantal andere bekende Spider-Man karakters geïntroduceerd. Zo vecht je aan de zijde van Black Cat en moet er worden afgerekend met Rhino, Mysterio en Shocker.

Jelle: leuk dat ze er in zitten ja, maar de baasgevechten met hun zijn een beetje mat. Sowieso vond ik het gehele spel een beetje aan de simpele kant. Slechts een paar keer werd ik een beetje op de proef gesteld.

Joost: hetzelfde geldt voor de gevechten. Tijdens het verloop van het spel kunnen er allemaal speciale aanvallen gekocht worden, maar eigenlijk heb je ze niet nodig. Door gewoon een aantal keer op de X knop te drukken kan je zo’n beetje elke vijand wel verslaan.

De film Spider-Man 2 staat bol van visuele pracht en praal. Hoe zit dat met het spel?

Joost: visueel balanceert het spel op twee uitersten. Aan de ene kant hebben de makers de stad New York werkelijk prachtig nagemaakt. Maar aan de andere kant hebben we te maken met veel identieke mensen die rondlopen. En bied je ze hulp aan, dan ziet de ‘cut-scène’ er heel slecht uit. Overigens zien de gewone filmpjes tussen de missies door er dan wel weer goed uit.

Jelle: tja, het uitzicht wat je hebt als je bovenop een wolkenkrabber zit is bijna adembenemend te noemen. Hetzelfde geldt voor de momenten dat Spider-Man van een wolkenkrabber afspringt, om zo met duizelingwekkende vaart naar beneden te duikelen, waarna er op het laatste moment een web wordt gegooid. Over het algemeen verdient het spel echter ook niet de schoonheidsprijs.

Joost: ook de camera is niet helemaal goed uitgewerkt. Dit komt vooral naar voren als je op een gebouw klimt en een wilde beweging maakt. Het kwam dan ook meer dan eens voor dat ik de weg kwijt was, iets waar ik ook een beetje last mee had tijdens gevechten.

Conclusie en beoordeling

Spider-Man 2 is over het geheel gezien een aardig spel. Aan de ene kant heb je het webslingeren wat werkelijk geweldig is. We hebben echt uren plezier gehad met het webslingerend verkennen van de stad. Om deze reden geven we het een felbegeerde InsideGamer’s Choice. Vergeet echter niet de schoonheidsfoutjes, met als grootste punt van kritiek de geringe variatie bij het verzamelen van Hero Points, waardoor het erg snel gaat vervelen. En daarom krijgt het spel een zeven.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Webslingeren
 • New York
 • Minpunten
 • Hero Points verzamelen
 • Lelijke cut-scènes

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Middelmatige graphics, leuke gameplay

 • ja en et ook daar mee eens, hier gaat de gameplay gewoon boven gfx en die zijn ook helemaal niet zo storend..leuke maar herhalende gameplay maken dit toch wel een leuk spel vind ik

 • eentonige missies, slechte gfx, erg kort…  maarjah toch veel vrijheid enz. dus een 7 verdient het wel

 • Graphics vind ik helemaal niet zo tegenvallen. Als je over de grond loopt of wat ook is het idd niet mooi, maar wanneer je rond slingert ziet het er vet uit vind ik :) Best leuk hoor, alleen niet voor lange duur denk ik.

 • Graphics wennen heel snel, ik vindt dit een geweldig spel, jammer van de hero points.

 • en een 6.0 voor de xbox versie…. (in de PU)

 • Di's al een paar keer gedaan door de PU. Zelfs met Spiderman 1.

 • de graphics zijn in het begin lelijk maar het went snel, het slingeren gaat makkelijk,verder is het een goede game.

  Ik geef het ook een 7 :-)

 • Dit is ook niet de eerste keer dat we zoiets doen. En de PU doet het meer als lollig gesprek, wij proberen in een discussie de goede en slechte punten naar voren te brengen.

 • Mmmm lijkt me niks aan… eerste deel vond ik ook niks aan

 • ziet er niet slecht uit…

 • ziet er best wel leuk en aantrekkelijk uit…

 • Loser spel

 • Ik heb hem helemal uitgespeeld. Het spel mag dan niet de beste grafischs hebben maar de gameplay is zeker de moeite waard. Vergeleken met de vorige delen is dit een enorme sprong voorwaarts kwa gameplay. Eindelijk een game waar de spiderman 2 fans op hebben gewacht vrij rondslingeren in een gigantische stad om vervolgens op een auto te springen. Of om je van het hoogste gebouw in de stad te laten vallen en op het laatste moment snel snoeihard verder te slingeren.

 • PC-versie is ook een aparte versie :X

 • Rostely snapt het zo te horen niet helemaal. De pc-versie is een heel andere game. Vond je het niet een beetje vreemd dat de pc versie rond de 3 en 4 krijgt en de console versie 7,8 en 9-ens??

 • @MasterStyle: De reviews van de PU zijn uitermate bagger, ze lullen alleen maar over hun dagelijks leven en besteden 1 alinea aan de game zelf..  dat maakt de pu vaak zo grappig en als de mensen dat zo kut zouden vinden was het nie thet grootste gamemagazine van de benelux.

 • ik wou heel graag de spiderman op de N64….nooit gekomen…..toen kocht ik die voor de cube……spel was ok (graphics en voorla de besturing: die laatste was zeer uitgebreid)….maar de replay was erg laag (ik gaf dat een 2)…….ik heb dit spel nog niet en zal dus ff moeten wachten (btw: ik koop hem niet, maar ik leen hem)

 • Deel 2 is veel beter dan deel 1.

 • in deel 1 kon je dr green goblin zijn!!!!!! dat was echt leuk!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren