1. Call of Duty: Modern Warfare 2

Call of Duty: Modern Warfare 2

De E3 zit er natuurlijk alweer een tijdje op, maar het wil wel eens gebeuren dat we over iets heel tofs een tijdje onze mond moeten houden. Zo ook over mijn bezoek aan Infinity Ward. De ontwikkelstudio van de Call of Duty-games zit – net als de E3 – in Los Angeles en dus kon een tripje in het teken van Modern Warfare 2 natuurlijk niet ontbreken. De details over de studio zal ik je besparen, want dat was weinig meer dan donkere werkhokken vol computers en hier en daar wat artwork.

Een stuk interessanter waren de presentaties en demonstraties die we met open mond hebben zitten bekijken. Wie MW2 een beetje volgt (en wie doet dat nou niet?) weet dat de game qua levels meer variatie moet bieden dan deeltje één. We hebben inmiddels kennis gemaakt met de sneeuwomgevingen van Kazachstan, maar er is nog veel meer. Zo kom je terecht in de favela’s, de sloppenwijken van Rio de Janeiro waar armoede en criminaliteit domineren. Het waren slechts de eerste minuten die we van de missie hebben gezien, maar de indruk was er absoluut niet minder overdonderend door. Aan het begin van de missie ga je op zoek naar een wapenhandelaar die je levend te pakken moet zien te krijgen. Op het moment dat je met de auto nietsvermoedend aankomt bij een hotel, wordt het voertuig plotseling onder vuur genomen. De chauffeur krijgt een paar kogels door z’n kop en jij moet zo snel mogelijk de auto zien te verlaten.

Direct beland je midden in de chaos. Overal vliegen kogels rond en burgers rennen in paniek alle kanten op. Voor het eerst zien we plaatselijke bevolking in een Call of Duty-game en dit lijkt erg goed uit te pakken. Het voegt nog meer toe aan die intense ervaring waar de serie om bekend staat en tilt het spektakel net weer naar een hoger niveau. Terwijl je achter de wapenhandelaar aangaat beweeg je je door die typische sloppenwijken van Brazilië die erg sfeervol en gedetailleerd zijn nagebootst. Krotten met daken van golfplaten, steegjes vol puinhoop en zwerfdieren, een markt vol kippen en hier en daar een lekke voetbal. Als het doelwit een paar blokken verder in het vizier is en in zijn been wordt geschoten, eindigt de demo omdat de missie nog niet verder af is. Wel krijgen we nog een ‘vlucht’ door de rest van het level om de omgeving wat beter te bekijken. Zo zien we in de verte het enorme standbeeld van Jezus Christus dat uitkijkt over de stad. En hoewel je er niet naartoe kunt, geeft het wel aan welke kant Infinity Ward op wil. Dankzij ‘texture streaming’ kunnen grotere levels worden ontworpen, door omgevingen waar je niet naartoe kunt minder detail te geven. Het Favela-level zit bijvoorbeeld vol steegjes die alle kanten lopen en waar je zo in zou kunnen verdwalen. Om het plaatje compleet te maken wapperen kranten door de wind voorbij en is belichting op sommige plekken nog subtieler en realistischer.

Naast de sloppenwijken van Brazilië reis je ook af naar de woestijn van Afghanistan, waar je midden in een zandstorm terecht komt. Helaas hebben we hier geen gameplay van gezien maar ook weer een ‘rondvlucht’ door de omgeving. Al snel vlucht je uit de zandstorm naar een rotsklif waar je met een kabel afdaalt naar de ingang van een grot. Waarschijnlijk houden zich hier de meeste vijanden schuil aangezien overal lampen, tafels en opbergdozen staan. In verschillende openingen is ook luchtafweergeschut geplaatst waarmee indringers kunnen worden afgehouden.

De rest van de missies houdt Infinity Ward nog even geheim, maar ze hebben wel een coöperatieve multiplayermodus bekendgemaakt en die heet Special Ops. De bedoeling hiervan is dat je met zijn tweeën een level zo snel mogelijk uitspeelt. Levels die je doorloopt zijn een combinatie van de singleplayermaps plus speciaal voor de modus ontworpen levels. Overigens zijn deze niet allemaal meteen beschikbaar, tijdens het spelen van de singleplayer unlock je maps voor de Special Ops-modus. Infinity Ward heeft bewust voor deze opzet gekozen. Ze wilden wel graag een co-opmodus, maar niet in de singleplayer omdat dit de ervaring van het verhaal zou verpesten.

Waar blijft de beta?

Dat is nog een groot vraagteken. De beta van het eerste deel was een groot succes en mede een reden dat de game uiteindelijk fantastisch verkocht. Voor deel twee zijn er geruchten, maar is er helaas nog niks door Infinity Ward bevestigd!

Tot slot kregen we nog een korte technische demonstratie van de game, waarin vooral physics een belangrijke rol speelden. Qua gameplay merk je dit vooral doordat, nog meer dan in Modern Warfare, werkelijk alles kapot kan en alles ook kapot gaat zoals je zou verwachten. Tof is bijvoorbeeld dat nu ook granaten physics hebben. Een granaat stuitert alle kanten op door de vorm: hij is immers niet helemaal rond en kan door de pin onverwachte bewegingen maken. Hierdoor moet je dus extra goed oppassen wanneer je een granaat gooit.

Nog meer dan op de E3 gingen mijn handen verschrikkelijk jeuken om zelf met de game aan de slag te gaan. Het is natuurlijk afwachten wat de rest van de singleplayermissies ons brengt, wat we dit keer van de online multiplayer mogen verwachten en hoe het nieuwe Special Ops uitpakt. Hoe dan ook staat Modern Warfare 2 bij mij nog met stip op één en ik denk niet dat ik de enige ben...

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Deze game wordt vet, jeweetzelf! Ga ik denk ik wel op daggie 1 halen ^^.

 • Foutje op de voorpagina. Staat Modern Warfare ipv Modern Warfare 2

  Verder een GEWELDIGE game

 • Ik kan niet meer wachten…

 • is er al iets bekend over de offline multiplayer 4-man?

 • Wat is het nut van steegjes als je er niet in kan?  Statement: Cod Modern Warfare 2 = LINEAR

 • Dit wordt gewoon weer een gruwelijke cod game! Zeker als ze er offline 4 man multiplayer ingooien. Het is zo tof om met zn vieren op de bank te zitten en elkaar kapot te schieten ;) Heb dat bij cod 5 echt heel veel gedaan. Maar ookal zit dat er niet in ga ik m wel halen.

 • Besteld ;)

 • ik kan niet wachten tot ik dit kan spelen:O

 • aaah, ik kan echt niet wachten! speel deel 4 nog elke dag!

 • @insite  Alle CoD games zijn linear. En dat is ook waarom het zo leuk is. Het is niet nodig om overal heen te kunnen lopen, je wil gewoon schieten en verdergaan :P het moet juist lekker intens en linear zijn bij zo' n spel. (sidenote: meestal wordt free roaming ook erg vervelend gedaan bij games. gevuld door dingen die je ineens moet, maar helemaal niet wilt doen.)

 • @insite  waar staat dat je de steegjes niet in kan, er staat volgends mij alleen dat je een een standbeeld van jezus in de verte ziet en daar kun je niet heen, of ik moet het verkeerd gelezen hebben.

 • @redactie  \"ongelofelijk\" is foutief gebruik van het woord \"ongelooflijk\", althans in de traditionele Nederlandse spelling. Ik weet niet of ze \"ongelofelijk\" nu hebben goedgekeurd, doordat bijna iedere Nederlander het fout spelde.  ontopic:

  Modern Warfare 2 wordt ook zeer goed. • @ The Unbelievable

  Thnx. Gefixed, de titel was te lang. Die 2 pastte er niet meer bij. Heb het gefixed :)  @ DS fan

  Wij schrijven niet volgens de traditionele Nederlandse spelling, maar volgens de huidige spelling. Het bekende groene boekje zegt dat ongelofelijk en ongelooflijk beiden goed zijn. Onze Taal zegt ook dat beide woorden kunnen. Daarbij geven ze nog deze extra uitleg:Als we het woord echter willen benadrukken door de lettergrepen afzonderlijk uit te spreken, klinkt on-ge-lo-fe-lijk juist weer krachtiger dan on-ge-loof-lijk.

  En voor een topgame als Call of Duty: Modern Warfare 2 hebben we alle benadrukkingskracht nodig die we kunnen krijgen ;) • wordt echt een geweldige game, kan niet wachten. Ben ook weer erg benieuwd naar de multiplayer

 • MW2 op de PC gaat fucking hard ownen, kan niet wachten!

 • Is er al wat bekend over dingen als hoeveel man co-op en of er offline en online co-op enzo in zit?

 • DS-Fan, ga even ergens anders proberen interessant over te komen met je irrelevante mierenneukkerij.

 • ikheb gebeld met een game verkoper en hij zie dat de editie met nachtkijker in belgie niet mag verkocht worden omdat het een verboden wapen is !!!???

 • Ik heb De Prestige edition al Gepreordert Hij wordt egt vet ben ook al vanaf call of duty fan van dit spel

 • dit spel word echt zo fucking vet heb MW echt grijs gespeeld (en nog steeds trouwens) online is gewoon zo vet gedaan ik heb altyd het gevoel alsof ik zelf in de oorlog zit van mij mogen ze nog 3 van deze delen maken alleen dan wel moderne tijd, CoD in de 2e wereld oorlog heb ik nou wel gezien, MoH moet dit ook eens gaan doen benieuwd hoe die worden die vond ik altyd beter dan de CoD serie totdat MW uitkwam:P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren