1. Samurai Warriors

Samurai Warriors

De Japanse ontwikkelaar/ uitgever KOEI is in Europa vooral bekend van de Dynasty Warriors spellen. Deze hack ´n slash spellen gaan al jaren mee en dus besloot KOEI er eens een draai aan te gooien. Het idee achter Samurai Warriors is grotendeels hetzelfde, alleen stappen we dit keer van de Chinese Oudheid af en spelen we in een Japanse setting met honderden Ninja’s en ander gespuis. Daarnaast zijn er wat nieuwe speelmogelijkheden aanwezig. Genoeg variatie of een wanhoopspoging?

In Samurai Warriors is het (net zoals in Dynasty Warriors) de bedoeling met één karakter hele groepen vijanden te verslaan. Je gaat het slachtveld op met een handjevol vechters (bodyguards) aan je zijde. In deze grote gebieden vechten verschillende legers tegen elkaar. Ook bondgenoten zijn aanwezig, die jij moet helpen wanneer ze het lastig krijgen. Het hoofddoel van het spel is meestal de leider van elke groep op het slachtveld te verslaan. Uiteraard wordt deze gesteund door een grote groep handlangers. Vaak zitten deze ver van elkaar vandaan waardoor de enkele paarden die aanwezig zijn nuttig gebruikt dienen te worden. Een plattegrond waar op te zien is waar elke groep zich bevindt is dan ook geen overbodige luxe. In het begin is er de keuze uit vijf karakters uit de Japanse oudheid. In de Story Mode vertelt elk karakter door de vijf missies heen zijn eigen verhaal. Daarnaast hebben ze allen bepaalde eigenschappen die de ene beter beheerst dan de ander. Zo is de bediening bij de ene makkelijker en is de ander een stuk sneller. Verder in het spel kunnen nog eens tien karakters worden vrij gespeeld.

Eén tegen honderd

Samurai Warriors wordt logischerwijs gekenmerkt door de actie. Want hoewel er dit keer ook Role Playing Game elementen aanwezig zijn blijft het een hack ’n slash spel. Ten opzichte van Dynasty Warriors doet het spel hier goede zaken. Was de actie daar behoorlijk complex, in dit deel kun je helemaal je borst nat maken. Het spel zit boordevol combo’s en naarmate het spel vordert speel je meer en betere wapens en skills vrij die voor nog meer combinaties zorgen. Zonder gebruik van wapens kunnen de tegenstanders ook flink aangevallen worden. De zogenaamde Element Attack verzorgt een scenario waarbij een groep vijanden worden getrakteerd op onder andere een vuurzee of bliksemschicht.

Erg belangrijk tijdens de gevechten is ook de Musou Attack. Een meter wordt aan de hand van je acties gevuld en wanneer deze helemaal vol is, is de aanval het meest effectief. Een zeer krachtige aanval (uniek voor elk karakter) wordt dan opgezet totdat de meter weer leeggelopen is.

Role Playing Game elementen

Tijdens de gevechten zijn een aantal punten te verdienen. Door zoveel mogelijk EXP (experience points) te verzamelen kunnen de eigenschappen van je karakter worden opgewaardeerd. Deze punten krijg je tijdens de gevechten en hoe belangrijker het karakter is dat verslagen wordt, (Commander, Unit Leader, Officer etc.) hoe meer punten er worden toegekend. De eigenschappen van je karakter zijn onderverdeeld in die voor je wapen, je verre-afstandswapen, je paard en je bewegingen. Deze kunnen in aanval, verdediging en snelheid worden verbeterd. Met skill points die verdiend kunnen worden kun je aan het eind van een missie skills kopen. Deze zijn onderverdeeld in vier categorieën en zorgen er bijvoorbeeld voor dat je levensmeter langer wordt of dat je kracht te paard sterker wordt.

Variatie

Naast de Story Mode die tevens met twee spelers coöperatief te spelen is bevat het spel nog een aantal modi. In de Free Mode zijn enkele missies te spelen die in de Story Mode uitgespeeld zijn, terwijl in de Survival Mode een aantal verdiepingen in een kasteel geruimd moeten worden. Dankzij de AFS (Auto Formation System) zullen deze maps elke keer anders zijn. Twee spelers kunnen het tegen elkaar opnemen in de VS Mode. Nieuw is de New Officer Mode, waar je een eigen karakter kunt creëren. Aan de hand van een aantal trainingen breid je je eigenschappen uit om vervolgens aan een toelatingstest tot een clan deel te nemen. Je gecreëerde karakter is uiteindelijk in bijna alle modi te gebruiken. Als laatste is er nog de Challenge Mode waarin je de trainingen uit de New Officer Mode kunt doen om verschillende records neer te zetten.

Conclusie en beoordeling

Fans van Dynasty Warriors zullen zonder meer ook van Samurai Warriors lange tijd genieten. De basis is hetzelfde maar is uitgebreid met nog meer actie dan voorheen. Het puntensysteem waarmee je karakter sterker gemaakt kan worden zorgt voor iets meer diepgang in het grotendeels lineaire spel. Daarbij zorgen de verschillende modi toch nog voor een beetje afwisseling en is vooral de replay-waarde van Samurai Warriors een sterk punt. Voor diegene die Dynasty Warriors nog nooit gespeeld hebben en toch eens willen weten wat voor spel het is, is dit een mooi deel om mee te beginnen.
5,7
Score
57
Score: 55
 • Pluspunten
 • Hoge replay-waarde
 • RPG elementen
 • Hack ’n slash in hart en nieren
 • Minpunten
 • Camera werkt niet altijd even snel/goed
 • Vrij lastig
 • In verdiepen nodig

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • is niet echt een game voor mij, al zijn de characters wel cool

 • klinkt wel leuk, heb helaas geen ps2

 • sinds wanneer zijn "vrij-lastig" en "in verdiepen nodig" minpunten?

 • Veel mensen verwachten bij een hack 'n slash game dat ze het spel kunnen starten en meteen dmv button bashing heel ver komen. Hier is dat gewoon niet zo en moet je ook je karakter etc sterker maken en zijn er superveel skill points te verdienen wat je gewoon ff door moet krijgen. Vandaar dat ik dat als minpunt heb opgegeven.

 • Het concept vond ik leuker dan de oude….maar….ik heb het gespeeld en het is niet leuker!!!  Het beweegt veel stroefer dan dynasty…niet zo soepeltjes dus!

  jammer

 • ziet er netjes uit, maar lijkt me niet iets voor mij

 • beetje pixelig, tja PS2 he :(, die gaat nu echt beetje achterlopen.

 • Dit is misschien omdat de screens niet van een hoge kwaliteit zijn. Want de PS2 is helemaal niet pixelig.

 • ano sa, Sander. S, de PS2 loopt niet echt achter hoor het hangt alleen af van de makers van een game of ze wel de volle potentie van de hardware benutten :)

 • Lijkt me wel leuk maar vind het toch niet zo mooi kan aan de screens liggen maar dat weet ik zo net nog niet.

  Houd wel van slashen met rpg erin verwerkt.

 • ik heb dynasty warrriors en eerlijk gezegd lijkt deze game me niet veel anders dan de dynasty reeks! Maar verders is het wel een leuke game niet meer en niet minder

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren