1. GC: Brütal Legend

GC: Brütal Legend

Ik houd van Metal, over-the-top actie en humor. Metal, kleurtjes en fantasierijke werelden. Metal en Metal. O ja, en clichés niet vermijden, daar houd ik ook wel van. Natuurlijk leid ik nu een artikel over Brütal Legend in, de nieuwste game die ontsprongen is uit het ongelooflijk creatieve brein van Tim Schafer.

Vanmorgen werd ik door een vriendelijk ogende kerel genaamd Devin een kamertje binnengeleid waar twee tv’s en wat boxen hingen, en wat stoelen stonden. Daarnaast stond een zekere Tim Schafer naast een gitaar op ons te wachten. Goeiemorgen. Vervolgens namen we plaats op de stoelen en begon meneer Schafer – of zal ik ‘m gewoon Tim noemen, nu ik toch met ‘m op de foto sta – zijn presentatie over Brütal Legend. Wat we te zien kregen, was het eerste gedeelte van de game.

Eddie Riggs, de roadie van een Metal-band, raakt gewond en uit zijn bloed komt een grote demon die Eddie uit de moderne tijd trekt en meeneemt naar de “Age of Metal”. Eddie wordt op dezelfde plek wakker als waar hij voorheen stond, alleen is het aparte (neppe) podiumdecor van de band veranderd naar ‘de real thing’ door ‘de kracht van Metal’. De bandleden zijn getransformeerd in druïden. Na dit geconstateerd te hebben, pakt Eddie de bijl genaamd Separator op om de dreigende druïden aan te pakken.

Vervolgens pakt hij een gitaar en soundcheckt ‘m even, waardoor de Dude (een vijand in de wereld van Brütal Legend), die Eddie besloop, plots een stroomstoot krijgt. Wat blijkt, door ‘de kracht van Metal’ is de gitaar vele malen sterker geworden en is het instrument plots een geducht afstandswapen. Dit houdt in dat als Eddie bepaalde noten, akkoorden of octaven speelt, hij vette en bijzondere combo’s uitvoert om zijn vijanden te verslaan. Ook is het mogelijk de Separator met Clementine (zo heet de gitaar) elektrisch te laden om hem sterker te maken.

De actie is in feite dus die van een hack & slash-game, maar dan overgoten met een heerlijk Heavy Metal-sausje. Zo zijn vaardigheden te verkrijgen door je snaren te upgraden met de punten die je krijgt. Overigens is Eddie niet steeds op zichzelf aangewezen, want je wordt gedurende de game vergezeld door eenheden. In de demo die Tim ons liet zien, vocht Eddie samen met een meid die op zoek was naar de Separator. Ze is zijn eerste bondgenoot en wordt ook een ‘love interest’ later in de game. Samen met haar kan Eddie double team attacks doen, extra sterke aanvallen die er super uitzien.

Na hier wat van gezien te hebben, kwamen de twee personages bij een Relic Raiser. Dit is een plek waar Eddie een aantal noten op z’n gitaar moet spelen om een voorwerp uit de grond te doen oprijzen. In dit geval was dat een auto-achtig voertuig (hoe zeg je? – Red). Alleen Eddie kan dit ding in elkaar sleutelen, als de laatste Roadie in een lange lijn van een bijna uitgestorven ras. Het is namelijk zo dat de wereld geschapen is door titanen die een wereld wilden maken van alleen maar coole dingen, oftewel: Metal. Blijkbaar werd het de Metal-wereld zo cool gevonden dat de titans als beloning naar de hemel opstegen om daar als Metal-goden te leven. Maar ondertussen bleef de Metal-wereld braak liggen, aangezien niemand uit kon leggen wat een wall of death, mosh-pit of headbangen was. Eddie weet hier echter wel raad mee en kan mooi een hoop awesomeness oproepen en bewerkstelligen.

Terug naar de ‘auto’. Het is je vriend, je voertuig en een wapen tegen de Dudes. Daarnaast is er de mogelijkheid hem aan te passen naar eigen inzicht, terwijl je door een Metal-wereld reist om een of andere kwaadaardige generaal te verslaan. De wereld is grotendeels een free roaming-wereld. Dat is niets vernieuwends, maar de stijl van de wereld is één en al over-the-top Metal-frisheid. De makers wilden dat elk screenshot op een albumhoes van een Metalband kan passen en dat klopt helemaal.

Albumhoezen

De prachtige illustraties op vele Heavy Metal-albumhoezen zijn een bron van inspiratie geweest voor Tim Schafer en zijn collega’s. Daarom is het des te spijtiger dat bijvoorbeeld Iron Maiden, een band die bekend staat om de prachtige albumhoezen van tekenaar Derek Riggs, niet met één of meerdere nummers in de game aanwezig is. Maar albumhoezen als onderstaande van In Flames – Colony bieden natuurlijk nog steeds genoeg inspiratie.

Overigens werkt het ook andersom. Zo herkende ik artwork van albumhoezen van bijvoorbeeld In Flames, en dan met name de albums ‘Colony’ (zie kader) en ‘The Jester Race’. Van dergelijke bands is overigens genoeg te vinden in de game, er zitten namelijk 108 officiële liedjes van de vetste bands in. Alleen zitten er, tot Tims en iedere gamende Metal-fans spijt, geen nummers van Iron Maiden of Metallica in. Maar dat maakt nu niet echt veel uit. Alles is namelijk gru-we-lijk. De stijl van het verhaal, de wereld, de personages, de gameplay en muziek; alles is gru-we-lijk. Brütal Legend belooft weer een legendarische Tim Schafer-game te worden.

Zelfs de multiplayer, waarvan ik eerst erg weinig van verwachtte, lijkt erg tof te worden. In die modus kunnen tot en met acht spelers het vier versus vier tegen elkaar opnemen. Het is de bedoeling om met een legertje eenheden het podium van de andere speler met de grond gelijk te maken. Die eenheden moet je bij bepaalde spawn-plekken (die soms door een maf wezen beschermd zijn) oproepen door een solo te spelen, waarna je weer sterkere eenheden kunt oproepen. Er zitten een hoop diverse types in die elk nog meer hilarisch en bizar zijn dan de ander, en niet één doet afbreuk aan de ervaring. Met die eenheden ruk je er vervolgens op uit en is het hacken & slashen met brüte combo’s geblazen.

Dit spel lijkt mij momenteel de leukste titel van dit jaar te worden. De sfeer, de gameplay, het verhaal en alle content beloven simpelweg zo’n geweldige ervaring dat het gewoon ondenkbaar is deze game niet te kopen en te spelen. Af is de game nog niet, maar als het nu al zo geweldig is, kan dit moeilijk nog misgaan. Dit wordt een topper.

Dit artikel delen

Over de auteur

Jules Schlicher (Eind)redacteur InsideGamer. Speelt graag alles, maar komt aan veel te weinig toe, en gaat dus maar door aan Fable en The Witcher 3. En vooral Xbox-games. Limburgse zaligheid sinds 1991.

Reacties

 • Ook ik geloof dat dit een van de leukere games word van dit najaar :)

 • leuk, maar ik moet van mijzelf AC2, Uncharted 2, Modern Warfare 2, Dante's Inferno, God of War 3 ( 2 & 1 ook nog zoeken ), en nog vele andere halen. Maar na al deze games kan ik nog wel eventjes was geld opzij leggen voor BL

 • Ik wil ook met Tim Schafer op de foto. Hij is een echte rocker.  Leuke game wordt dit. Ik ga hem zeker halen.

 • Ik wil ook op de foto met Tim Schafer! :P  Maar mooie impressie van GOTY 2009 :D

 • Hahaha op die foto hangt een bordje aan de muur verboden te fotograferen ;)  OT: Deze game wordt echt een must have :D

 • Deze game lijkt me zo vet! xD

 • Deze game gaat ROCKEN! :D  Ik wil ook met Tim Schafer op de foto.

 • Metal is kut.

 • hmmm…

  mss toch maar halen dan als ik nog tijd of geld over heb

 • Deze game wordt echt gaaf. Jammer dat er dan al zoveel titels uitkomen.

 • Hebben!

 • Metal is kut.  Neem dat terug! ;o

 • @ App

  Jij ook.  OT: Rondrijden in albumcovers van In Flames? EPIC!!

 • Deze zal ik nog steeds in de gaten houden.

 • Ik ben niet zo voor metal, dus deze game laat ik aan me voorbij gaan. ;)

 • Dead_End: Maar echt..

 • ^Epic is inderdaad het juiste woord voor deze demonische game…  @App: Als je Metal 'kut' vind, waarom neem je dan in hellsnaam de moeite om meerdere keren naar deze metal-game terug te kijken en 2x te reageren?

 • Ik heb hem ook ff kort gespeeld op Gamescom. En te kort eigenlijk, want je kreeg , na heel, heeeeeeeel lang wachten 10 minuten voor Dante's Inferno, Brutal Legend, Dead Space Extraction en Saboteur. Brutal Legend was erg oke, en Dante's Inferno ook.Toch stel ik voor dat men bij EA mensen aanneemt om de LCD eens te calibreren, want het zag er allemaal echt niet uit.

  Vreselijke scherpte en contrast.

 • METALL!

  Jammer dat Iron Maiden en Metallica er niet inzitten, die hebben toch wel de coolse gitaarsolo's en intro's :p.

  Deze koop ik zeker! Geniale dude die Tim.

  @App

  je bent dom.


 • Metal FTW! Klaar =P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren