1. GC: DJ Hero

GC: DJ Hero

In mijn gehele werkzame periode bij InsideGamer heb ik inmiddels misschien wel meer dan dertig artikelen geschreven over Guitar Hero, Rock Band en alle spin-offs die daar bij horen. Keer op keer pakte ik weer die oude vertrouwde gitaar op, keer op keer kwamen de gekleurde bolletjes naar beneden rollen en keer op keer werd mijn kennis der rock-historie uitgebreid. Nu is het echter tijd voor iets compleet anders. Eindelijk eens even geen powerchords en hammer-ons, maar vette fades en dikke scratches. DJ Hero plaatst je wederom in de schoenen van een muziekartiest, al spin je ditmaal sicke beats achter de draaitafel.

Na het zien van de eerste gameplaybeelden had ik nog geen idee van wat ik me moest voorstellen bij het spelen van DJ Hero. Gelukkig werd dat al snel duidelijk toen ik de game uitgebreid kon spelen op de beursvloer hier op de gamescom en achter de schermen bij Activision. De beste manier om de gameplay uit te leggen is om te beginnen bij de speciale draaitafel-controller. Deze bevat een roterende plaat met daarop drie gekleurde knoppen, een draaiknop, een fader die naar links en rechts te bewegen is en tot slot een knop om de Starpower mee te activeren.

Exclusief en dope

De soundtrack van DJ Hero is speciaal voor de game gecomponeerd door een aantal legendarische DJ's. De nummers die in de game zitten zul je dus ook nergens anders horen dan in het spel. In de demo die ik speelde zaten vette remixes van Otis Redding vs. The Gorillaz, Gwen Stefani en de Black Eyed Peas vs. Benni Benassi.

Net als in vrijwel al die andere muziekgames speel je ook DJ Hero door de symbolen die op het scherm naar beneden rollen correct in te voeren. Gekleurde noten zijn simpelweg te spelen door de knop met de corresponderende kleur in te drukken, maar al snel komen er segmenten tevoorschijn waarbij de speler moet scratchen. Hetzelfde gevoel dat ik had toen ik mijn eerste gitaarsolo's speelde in Guitar Hero, kwam nu weer helemaal terug toen ik er lustig op los stond te DJ'en.

Op die manier ben je al aardig leuk bezig maar pas echt uitdagend wordt het wanneer je gebruik moet maken van de fader. Hiermee buig je als het ware de twee buitenste banen af naar links en rechts, terwijl je dat ondertussen combineert met tappen en scratchen. Dan zijn er ook nog stukken waarbij je het geluid van één van de drie tracks op het scherm kunt vervormen met de draaiknop. Dit alles gecombineerd zorgt, voornamelijk vanaf de Hard-moeilijkheidsgraad, voor flink wat uitdaging.

DJ Hero is fris, nieuw en biedt eindelijk eens een goed alternatief voor de mensen die niet zo van rock houden. Ik heb persoonlijk een brede muzieksmaak, maar na bijna vijf jaar lang alleen maar rockmuziek was het een ware verademing om eens lekker aan de slag te kunnen gaan met lekkere house- en hiphopbeats. Ik ben alleen nog wat sceptisch over de levensduur van de game, aangezien ik en mijn collega Jules de game op Hard al redelijk onder de knie hadden. Toch was DJ Hero een ware eye-opener voor me. Waarom zou ik genoegen nemen met een schamele rol als drummer of gitarist in een band, als ik die hele zaal ook gewoon in mijn eentje plat kan spelen?

Dit artikel delen

Over de auteur

Rob

Reacties

 • Het klinkt allemaal wel leuk, maar Activison (die nota bene SONY om een pricedrop vroeg) maakt dit soort games + peripherals echt veel te duur. Concept is leuk, alleen mijn portomonee is niet zo diep als de heren bij Activision blijkbaar denken.

 • die draaitafel is wel nice!

  Maar dat gaat te moeilijk zijn voor mijxD

 • Toch vind ik het naspelen van een DJ een beetje vreemd. Is het niet juist de kunst als DJ om zélf mixjes te maken van verschillende nummers? Nu speel je gewoon een mix na met te veel scratches. Of dat met een gitaar of band anders is? Ik vind van wel, daar speel je immers een instrument.  Op zich vind ik het idee wel leuk, maar lijkt mij niet lang te boeien. Maar er zijn genoeg programma's voor de PC te vinden waarmee je zelf amateuristisch kan mixen. Veel leuker.

 • in mijn ogen net zo zielig als guitar hero

 • Guitar Hero is bawsome maar of dit net zo vet wordt valt te betwijfelen

 • saai, slechte muziek

 • Sorry, ik voel hier totaal niks voor.

 • *gaap*

 • Het is wat anders dan een gitaar, maar moet nog zien of dit net zo leuk is. Vind het wel tof dat er nu ook naar andere muziekstijlen gekeken gaat worden, want die rock komt me zo langzamerhand de neus uit :P

 • in mijn ogen net zo zielig als guitar hero  Gelukkig nog niet zo zielig als jij

 • Je moet het misschien gespeeld hebben om het leuk te vinden, maar ik word er nog niet warm van.

 • Niet mijn ding, wel leuk voor mensen die die muziek leuk vinden maar ik ga toch voor GH5.

 • Die pre-order komt eraan, dit lijkt me zo vet! :D

 • Je slaat de spijker op zijn kop TouchMyWii(ner), het wordt allemaal pas echt duidelijk als je het zelf een keer gespeeld hebt.

 • Ziet er wel vet uit.

  Maar betwijfel of echt DJen ook zo ongeveer gaat…

 • Uiteraard. Guitar Hero ziet er ook niet leuk uit, als je er gewoon naar kijkt. Dit soort games moet je echt zelf uitproberen. Tot dan vind ik het wel gaaf en een verfrissing tegenover GH.

 • Niks voor mij! Dat ligt niet aan de game, want die lijkt wel prima te worden, maar ik heb gewoon niks met de muziek en remixes.

 • gaaap… liever guitar hro voor mij…. vet nep, en platen draaien is geeen muziek maken .producen is leuk :)

 • Alleen als er een hardcore music content komt :P

 • Ik heb niet eens een goede plek om dat draaitafeltje neer te zetten. xD

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren