1. GC: Uncharted 2: Among Thieves

GC: Uncharted 2: Among Thieves

Dat Uncharted 2: Among Thieves zo’n beetje de mooiste game tot op heden is, wisten we al. Dat Among Thieves weer even spectaculair wordt als zijn voorganger is ook een gegeven. De grote vraag is echter of ontwikkelaar Naughty Dog ditmaal een betere balans tussen actie-, platform- en puzzelelementen weet te bewerkstelligen. Die vraag beantwoord ik inmiddels met een ´ja´, overigens nog wel even onder voorbehoud.

Achter gesloten deuren mocht ik namelijk kennis maken met, aldus de ontwikkelaar zelf, één van de langste puzzelgedeeltes van de game. De enorme ijzige grot waarin hoofdpersoon Nathan Drake zich bevond bleek een kolossale ondergrondse tempel te zijn. De tempel fungeerde in zijn geheel als één grote puzzel, opgedeeld in enkele kleinere puzzel- en platformonderdelen. Samen met één of andere Indiaan die hij niet verstaat noch vertrouwt werkt Nathan zich door al deze puzzels heen om zijn einddoel te bereiken, wat dat ook moge zijn.

De oude tempel herbergt oude technologische foefjes. Met ronddraaiende pilaren,reusachtige tandwielen, instortende muren en genoeg hendels om over te halen is Indi…euh…Nathan Drake in zijn element. Op het ene moment hang je tientallen meters boven de grond aan een bewegend gevaarte, waarbij je met de juiste timing los moet laten en naar het volgende, net bereikbare randje springt, om even later een muur met op en neer bewegende stukken richels over te steken en ga zo maar door. Naarmate je verder en verder komt, komt de tempel meer en meer tot leven (Echo? – Red), totdat op een gegeven moment overal waar je kijkt immense stukken oude beschaving draait, schuurt, valt en knalt.

Op momenten als deze is Uncharted 2 precies de game die ik wil dat het is. De combi van platform- en (lichtvoetige) puzzelactie vergt meer van je behendigheid en timing dan van je grijze massa, terwijl anderzijds de – in het eerste deel ook al overvloedig aanwezige – shootouts ditmaal daadwerkelijk leuk zijn om te spelen. De verbeterde controls op het gebied van knallen en dekking zoeken, gecombineerd met de op het eerste gezicht betere balans tussen actie en avontuur maken dat Lara Croft haar koffers kan pakken en Indy eindelijk écht met pensioen kan.

Hoeveel indruk Uncharted 2 echter ook maakte, ik blijf waken voor de stenen waar Naughty Dog zich voor een tweede keer aan kan stoten. Natuurlijk, de zombies (welke idioot kwam met dat briljante idee?) keren niet terug en ik heb nog geen piraten gezien die uit alle hoeken en gaten opduiken, terwijl jij zelf even daarvoor een kwartier bezig bent geweest om een zogenaamd verlaten kasteel binnen te komen. Wel wist de onverstaanbare Indiaan erg eenvoudig ongezien plekken te bereiken waar Nathan flink wat moeite voor moest doen, terwijl hij ook zonder enige zichtbare moeite alternatieve routes nam om op het eerste gezicht onbereikbare plekken te komen waar jij hem op dat moment precies nodig hebt.

Het is natuurlijk niet iets om een game op af te rekenen wanneer de rest overweldigend, spannend en vooral goed speelbaar is. Zit de game echter vol met dit soort onlogische dingen en gaat het de ervaring in de weg staan, dan kan het Uncharted 2 er wel van weerhouden de weergaloze game te worden die het in potentie is.

Dit artikel delen

Over de auteur

Arthur van Vliet Eindredacteur van Gamer.nl.

Reacties

 • Must have,gelukkig geen zombies meer

 • Beer komen er sowieso geen personages in die niet menselijk zijn, ook geen super indiaan. : (

  ^.^

 • nee echt die zombies…….. waar the hell sloeg dat op.

 • ik vond die zombies wel leuk,  toen ik het na een jaar weer durfde te spelen ;)

 • eerst dacht ik ook .. zombies wtf… maar later vond ik ze juist wel leuk ;D. Het hoort bij het verhaal en versterkt het idee dat de schat vervloekt is. Zonder de zombies was die schat helemaal niet zo vervloekt en zou het slappe hap zijn.

 • Dat met die zombies was best vet. Dat had namelijk niet verwacht en ook niet dat de schat was vervloekt!

 • _O_ G O T Y 2 0 0 9 _O_

 • Oh, dikke spoilers hier trouwens voor iedereen die deel 1 nog niet heeft gespeeld. Lekker dan -.-

 • vet en nog eens vet

 • Deel 1 is geweldig en nog altijd 1 van de betere PS3 games. Aan de zombies stoorde ik mij niet zo heel erg, wat ik frustrerender vond was het feit dat je halsbrekende toeren moest uithalen om op een plek te komen waar al honderden jaren geen mens meer was geweest, maar dat die ellendige piraten wel overal wisten op te duiken. Nog even over de piraten: shotgunnegers! _O_

 • ik krijg steeds meer medelijden met iedereen zonder PS3 =D

 • Lord heeft gelijk je viel bijna 10x dood en dan kwam je boven en dan staan de vijanden al met wapens klaar =S

 • Wat mij betreft is het voor een game als Uncharted beter als er geen zombies in zitten. Voor mij verpest dit toch wel een beetje de geloofwaardigheid van het verhaal. Bovendien heb ik zelf niets met horror games en dus ook niet met het afschieten van zombies.

 • Zonde dat ze deze demo niet op de beursvloer hadden! :) Ook al heb ik me wel zeker vermaakt de demo die ik in die fiat daar heb gespeeld. Kan echt niet wachten op deze titel!

 • ik heb uncharted 1 niet,, :( maar ik kijk wel erg uit naar deze,,  alleen is het aiming nog steeds zo hoe bij CoD? of kun je dat veranderen?? want ik speel gta en battlefield vaak en dan is dat erg onhandig als de aiming andersom werkt,,

 • lol, zou binnenkort 1 halen. Weet nu van de zombies:P top voor de spoilers!

 • Hoeveel indruk Uncharted 2 echter ook maakte, ik blijf waken voor de stenen waar Naughty Dog zich voor een tweede keer aan kan stoten. Natuurlijk, de zombies (welke idioot kwam met dat briljante idee?) keren niet terug en ik heb nog geen piraten gezien die uit alle hoeken en gaten opduiken, terwijl jij zelf even daarvoor een kwartier bezig bent geweest om een zogenaamd verlaten kasteel binnen te komen.

  Die zombies waren voor mij niet de grootste spoiler, dat waren toch echt die vervelende piraten. Het was gewoon ronduit storend dat wanneer je door prachtige gebieden liep, waar zogenaamd al duizenden jaren niemand was geweest, er telkens weer vijanden op doken. Zelfs op het stuk waar jij een geheime gang vindt, daar staan die lui ineens voor je. Dit verpeste het persoonlijk voor mij. Verder was Uncharted een game met klasse en deel 2 gaat dit ook worden. Must have.

 • Lijkt me wel vet allen kies ik voor mw2.

 • Episch, wou m ook spelen maar die rij daar was echt bizar lang :(  Heb m nu overigens wel gepreordered

 • Ik verheug me echt zo hard op deze game! :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren