1. GC: Mass Effect 2

GC: Mass Effect 2

Voor ik naar Keulen ging, had ik me al voorgenomen dat ik een aantal games wilde spelen. Eén daarvan, eigenlijk de nummer één op de lijst, was Mass Effect 2. Het eerste deel heb ik grijs gespeeld, de boeken heb ik verslonden en de artwork en de screens van dit tweede deel heb ik allemaal gezien, bestudeerd en op mijn computer opgeslagen. Dat de game speelbaar was op gamescom deed me daarom gigantisch veel vreugde. Dat ik ook nog behind closed doors de game mocht checken, bracht me in extase.

Op de beursvloer en bij EA kon ik dezelfde demo spelen, alleen kon ik bij EA natuurlijk vragen stellen en dergelijke. De demo speelt zich af gedurende het middenstuk van de game, tijdens het verzamelen van Shephard’s team om tegen de Reapers te vechten. Het was de bedoeling een hoog flatgebouw (op de Citadel meen ik, maar echt duidelijk werd het me niet) te infiltreren om een huurmoordenaar te vinden.

Na een cutscene zoals we die kennen uit het eerste deel werd ik direct in de actie gegooid. Ik en mijn twee teamgenoten (niemand uit deel één) moesten een aantal Asari-commando’s en een aantal nieuwe vijanden verslaan. Door de vernieuwde kunstmatige intelligentie reageert je team en reageren de tegenstanders ietwat realistischer en logischer op wat er op het slagveld gebeurt, maar je-van-het durf ik het nog niet te noemen. Ongetwijfeld wordt er nog aan gewerkt.

Mijn personage, de standaard Soldier-Shephard, liep wel heerlijk soepel, manoeuvreerde goed en schoot fantastisch. BioWare heeft goed naar de kritiek op het eerste deel geluisterd en lijkt daar ook echt wat mee te doen. Moest je bijvoorbeeld voorheen eerst menu’s doorploegen om je munitie te veranderen, nu hoeft dat niet meer. De klassen hebben namelijk een verandering ondergaan, voor de Soldier zijn de speciale krachten (de Biotics) vervangen door een hoop soorten munitie en schiettechnieken (heavy consecutive shots, om even iets te noemen). Dit is veel logischer en het zorgt dat de combat intuïtiever aanvoelt.

Ook zijn deze krachten te upgraden. Of dat voor de wapens vergelijkbaar werkt, weet ik niet zeker, maar ik neem aan eenzelfde systeem als in deel één te zien. Overigens zijn er nieuwe wapens en kunnen personages nu minder dan vier wapens dragen. Zo hadden mijn teamgenoten elk twee wapens en liep ik met een missile launcher in plaats van een pistool rond. Nieuwe Biotics zijn er natuurlijk ook. Zo heb je nu ‘Pull’ (het tegenovergestelde van ‘Force Push’ gecombineerd met ‘Lift’) en ‘Crush’, wat wel voor zichzelf spreek eigenlijk.

Toen ik me door die bende vijanden had gevochten, kreeg ik weer een cutscene te zien en was mijn speelsessie voorbij. Spoilen wil ik niet, maar ik moet gewoon zeggen dat de huurmoordenaar een heerlijke intro maakt en een moddervet personage lijkt te zijn. Hij lijkt op een Turian, maar dan slangachtiger. Zijn stem is diep en als ik dat verder zou moeten beschrijven, zou ik het hagedisachtig noemen. Thane, zo heet hij, lijkt me een fantastische toevoeging aan het Mass Effect-universum en zijn ras oogt erg interessant.

Wat ook interessant wordt is het Quarrian-volk. In deel één zat één Quarrian genaamd Tali en de vriendelijke man van BioWare zei dat ze een grote rol heeft in deel twee. Daarnaast zullen we meer van dit nomadenvolk te zien krijgen. In het tweede boek in de Mass Effect-serie bezoeken de hoofdpersonen de Floatilla, het schepencollectief waar de Quarrians op leven, maar of we die in de game zien, mocht niet gezegd worden.

In ieder geval is wel zeker dat de bad guy uit dat boek, The Illusive Man (de leider van criminele organisatie Cerberus), in de game komt. In het eerste boek was Saren de grote boze man en dat was hij ook in de eerste game, dus wie weet gaat dat ook op voor The Illusive Man. Maar ja, ook zonder zo’n stoere en gewichtige slechterik, lijkt Mass Effect 2 al het goeds van deel één aan te vullen met een hoop nieuwe toffe dingen. Ik ben blij dat ik ‘m heb kunnen spelen en kan niet wachten op de uiteindelijke versie. Mass Effect 2, kom maar op!

Dit artikel delen

Over de auteur

Jules Schlicher (Eind)redacteur InsideGamer. Speelt graag alles, maar komt aan veel te weinig toe, en gaat dus maar door aan Fable en The Witcher 3. En vooral Xbox-games. Limburgse zaligheid sinds 1991.

Reacties

 • Jammer van die belachelijk lage 30 FPS… Echt te ziek slecht gewoon

 • Ziet er zeker ziek uit!

 • Zijn er boeken van Mass Effect uitgekomen?

 • Ik hoop ook dat er voor The Collectors een rol is in dit nieuwe deel!

  The Illusive Man is ook al zo'n fantastisch karakter in de serie, ik hoop dat er veel bij zullen komen!

 • niet mijn game.

 • Jammer van die belachelijk lage 30 FPS… Echt te ziek slecht gewoon

  Behalve dat 30 FPS gewoon soepel is. 60 FPS is super vloeiend, 30 FPS is net als in films. Je merkt het verschil wel, daar niet van.  Bovendien als je in ME2 nu iets laat ontploffen… dan merk je het wel :P.

 • gisteren ook gespeeld behined closed doors.

  echt wat vond ik het jammer dat ik alleen die level maar mocht spelen, ik wou meer!!!! uiteraard wel wat leuke goodies aan overgehouden ;)

 • Weet iemand of dit naar de PS3 komt, of ben ik weer de lul die geen Mass Effect kan spelen :P

 • Je maakt me nog nieuwsgieriger dan ik al was, en dat vind ik niet leuk. xD

 • jongens dit is hem hoor :P

 • Weet iemand of dit naar de PS3 komt, of ben ik weer de lul die geen Mass Effect kan spelen :P  Ge bent de lul.

 • @Wesz LOL.  Kan zelf echt niet meer wachten! Hoop dat hij al in januari 2010 uitkomt. Heb toevallig Mass Effect 1 vandaag voor de 3'e keer uitgespeeld.

 • Nice. Deel 1 was goed zo te zien.

 • mass effect 2, leip!

 • vet

 • heel vette game:)

 • hebben hebben hebben

 • Ik vond de demo een beetje te kort, maar het was weer zo tof als met het 1ste deel! Een MUST buy!

 • Ik vond eerlijk gezegd niets aan deel 1 maargoed.

 • Heerlijke game dit, laat maar snel naar de ps3 komen

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren