1. GC: Forza Motorsport 3

GC: Forza Motorsport 3

Ik speel eigenlijk nooit racegames en een voorliefde voor auto´s heb ik ook niet echt. Sterker nog, ik ben nu 22 en heb nog steeds geen rijbewijs. Ik stapte de presentatiekamer van Forza Motorsport 3 dan ook in met de lichte druk om jullie, als leek binnen het genre, van genoeg informatie te voorzien. Gelukkig waren er twee grote pluspunten: Forza 3 blijkt enorm toegankelijk voor de beginnende speler (zoals ik dus), terwijl de echte die-hard racefans (zoals de dude die toevallig naast mij zat) tegelijkertijd op hun wenken bediend worden.

Forza 3 biedt tonnen content en extra features voor de fans van het eerste uur. Zo zitten er een belachelijke 400 auto´s in de game, allen inclusief eigen interieur (het is voor het eerst mogelijk om vanuit de cockpit te racen), upgrades en tune-mogelijkheden. Daarnaast zijn er zo´n 100 verschillende tracks om op te racen, waaronder bekende circuits als de Nürburgring en Le Mans. Deze races zijn in de singleplayer modus verdeeld over 220 verschillende evenementen. Nu zei mij dat niet zoveel, maar blijkbaar had Forza 2 er ´slechts´ 90 dus in Forza 3 zijn dat er meer dan twee keer zo veel.

Het viel me op hoe goed ontwikkelaar Turn 10 Studios de vrije keuze van de speler in het achterhoofd heeft gehouden. Nergens zullen volleerde coureurs het idee hebben dat Forza 3 is gedowntuned om een grotere markt aan te spreken, terwijl gamers die nog geen ronde kunnen rijden zonder dertig keer uit de bocht te vliegen op een mooie manier hun skills kunnen opbouwen. Dit gebeurt voornamelijk door het gebruik van verschillende assists. Zet je deze digitale hulpmiddelen allemaal aan, dan is in principe mogelijk om het gas volledig ingedrukt te houden en alleen te sturen. ‘ One button driving’, zoals de producer het zo mooi wist te verwoorden.

Het overzicht van alle verschillende race-events kan nogal chaotisch overkomen, aangezien het er meer dan tweehonderd zijn. Gelukkig is ook hier voor de amateur (of de luie speler) een handig foefje ingebouwd dat automatisch drie interessante events voor je selecteert, gebaseerd op het voertuig dat je voorkeur heeft. Hetzelfde geldt voor het upgraden en tunen van de auto’s; met de quick upgrade-optie is het mogelijk om met een simpele druk op de knop de perfecte beschikbare upgrades automatisch te installeren.

Het mooie aan dit alles is dat degenen die geen gebruik maken van al deze assists, daar ook voor beloond worden. Hoe hoger het niveau waarop je racet, hoe hoger het aantal credits en ervaringspunten dat je verdient. Hiermee ontgrendel je weer nieuwe auto’s en evenementen. Over die auto’s gesproken: ik hoorde een aantal negatieve geluiden van mijn collega’s nadat ze Forza 3 hadden gechecked op de beursvloer. Deels terecht, want daar werd een oude build van een aantal maanden geleden getoond. De beelden die ik te zien kreeg waren, en hier kan ik wel over meepraten, errug mooi. Zelfs een simpele Ford Fiesta zag er uit om je vingers bij af te likken, om over elk parcours nog maar te zwijgen.

Hoewel ik dus weinig met auto’s heb, werd het me vandaag overduidelijk dat de mannen van Turn 10 Studios een absolute passie hebben voor alles dat met autosport te maken heeft. Forza 3 is niet alleen ‘ bigger and better’, maar ook een prachtig voorbeeld van hoe je nieuwkomers binnen het genre warm kunt ontvangen, zonder de achterban van de serie uit het oog te verliezen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Rob

Reacties

 • Hmm ik ga nu steeds meer twijfelen, GT 5 of Forza :) nee ik ga ze niet bijde kopen omdat ik geen echte race fanaat ben

 • Ziet er echt ziek uit!

 • Hmm heel erg vette game maar ik wacht toch op GT5, iets meer afwisseling in die game.

 • dat lijkt net een echte auto !!! fucking hell zeg

 • Wel raar hoor de eerste forza kwam op xbox 1 uit en forza 2 op xbox360 nu forza 3 OOK op de xbox360 dat zijn al 2 delen op de zelfde console je zou toch verwachten dat deel 3 dan op de xbox720 komt.

 • Het komt niet echt anthousiast over..

 • Komt hij ook op de PS3?

 • alsof je een rijbewijs nodig hebt

  om een game te spelen :S

 • NOT

 • dit is echt een masterlijke game en @ ammox nee hij komt niet op de ps3.. die hebben grand turismo 5, wat trouwens niet aan dit spel kan tippen hehe

 • @flame-on waar de F slaat dat nou weer op… forza 1 op xbox en 2 op xbox360, wrm zou forza 3 op xbox720 moeten komen ofzo… je hebt toch ook cod 2 3 4 en 5 op xbox 360.. en gears of war 1 en 2, offe snap ik ff iets niet?

 • Als ze nou eindelijk de motorgeluiden echt goed maken is deze game perfect

 • Nu ik dit even heb gelezen hier.. kijk ik nog alleen maar meer uit naar deze game. ik weet wel.. wanneer deze in de winkel ligt.. dat hij diezelfde avond ook bij mij is ^^

  gewoonweg een te gekke game. Ik speel Forza 2 nog steeds errug vaak =D

 • @ RED REVOLUTION

  Denk je dat die titel serieus is :S?  OT: Ik heb niet zoveel met Forza ik vond deel 2 echt geen zak aan dus deze laat ik links liggen

 • hele mooie game voor de 360!!!

 • Als ik de keuze had zou ik voor Gran Turismo 5 gaan, de manier waarop Gran Turismo werkt spreekt mij nou eenmaal meer aan. Ook de grootse hoeveelheid auto's trekken mij meer aan.

 • Wel vet heur. Deze, GT5 en DiRT 2 worden alle toffe race-games. ; )

 • forza is gewoon zaaaaaaaaaaa.a……aaa..l.iiiiiiii…iiig

 • ja forza3 word super!!

  ik hoop dat spa francorchamps er bij staat.

  2 was leuk. Vooral de auto's!

  Weet iemand de tracklist van de game?? ben benieuwt of de porsche 944 en bmw e30 er bij is.

  ik had GT4 en viel hard tegen ik besliste nooit meer een gran turismo game te kopen dus het word forza3


 • ook een topper.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren