1. World of Warcraft: Cataclysm - de rassen

World of Warcraft: Cataclysm - de rassen

Blizzard heeft nog nooit zoveel nieuwe games opgelijnd gehad als dit jaar op de BlizzCon. Toch ging de eer van de grootste nieuwe aankondiging wederom naar World of Warcraft. De derde uitbreiding van de game heet Cataclysm en zorgt er voor dat de wereld van Azeroth nooit meer hetzelfde zal zijn. De wereld is totaal vervormd en spelers mogen wederom nieuwe gebieden verkennen en avonturen beleven. Er is heel wat informatie vrij gekomen over de nieuwe gebieden, maar die zijn niet speelbaar op BlizzCon. In deze impressie richten we ons daarom eerst op de elementen die wél speelbaar waren tijdens de BlizzCon. Later zullen we met een uitbreid artikel de vernieuwingen bespreken.

Nu eerst de nieuwe rassen. Spelers van de Alliance kunnen er voor kiezen om een nieuw personage op te starten en als Worgen door het leven te gaan. Deze weerwolfachtige wezens kunnen heel makkelijk tussen hun menselijke en dierlijke vorm wisselen, waarbij de speler automatisch in de weerwolfmodus verandert als hij begint met aanvallen. Of dat in het uiteindelijke spel ook zal zijn, is nog niet bekend. Wel weten we met welke classes je als Worgen kunt spelen. De keuze is redelijk uitgebreid, waarbij vooral de Druid-classe mij het meest interessant lijkt. Daarnaast valt er te kiezen voor Warrior, Hunter, Rogue, Priest, Death Knight, Mage en Warlock.

De Worgen is ideaal voor de skinners onder ons, die het leuk vinden om in instances en raids even de huid van een eindbaas te skinnen. Ze zijn daar namelijk beter in dan de andere rassen en ontvangen door te skinnen bovendien vijftien bonuspunten voor de professie. Verder krijgt de Worgen bij elke aanval die hij uitvoert één procent extra bonusdamage. Tot slot duren de curses en diseases die op de Worgen worden uitgevoerd vijftien procent minder lang.

Het gebied waarin de Worgen begint is erg tof. Je begint aan een schandpaal, waar je aan vast bent geketend, omdat men niet verwacht dat het ooit nog goed met je komt. Gelukkig is er één brave burger die jou een drankje geeft, waardoor je de mogelijkheid krijgt om tussen de menselijke en Worgen-vorm kunt veranderen. Je wordt net op tijd bevrijd, want vanuit de zee wordt jouw dorp aangevallen door een leger aan Forsaken. Er komt een coole cinematic voorbij en vanaf dat moment is er een grote oorlog aan de gang. Overal komen Forsaken vandaan en alsof dat nog niet genoeg is brengen ze ook nog grote kanonnen mee. Lekkere chaos.

Het enige nadeel van zoiets als BlizzCon, is dat je de demo’s tegelijkertijd met driehonderd man speelt, die zich allemaal in de begingebieden bevinden en dezelfde elementen willen uitproberen. Het is dan ook echt vechten om kills, wat niet altijd even goed gaat. Met de Worgen heb ik dan ook niet al te veel quests kunnen doen, maar heb ik wel genoten van de omgeving. De regen zorgt voor een sombere stemming, maar tegelijkertijd heb ik er een soort van thuisgevoel. De verschillende huizen met de brandende haardvuren spelen daarbij een belangrijke rol.

Compleet anders is het begingebied van de Goblins, die zich hebben aangesloten bij de Horde. Deze kleine grappige wezens zijn ook erg tof en het ligt in de lijn der verwachtingen dat veel Horde-knakkers een nieuw personage gaan maken. De Goblins beschikken over alle classes die de Worgen ook hebben, maar hebben de Druid ingeruild voor de Shaman.

Dan hun speciale vaardigheden. Deze passen perfect bij de manier waarop Goblins tot nu toe in de game zijn gebruikt en ze in de fantasy-wereld ook bekend staan. Zo krijg je met de ‘Best Deals Anywhere’-skill overal de beste deals. Dat betekent dat je niet langer een reputatie bij een factie op moet bouwen om goedkope goederen te krijgen. De Goblin is daarnaast een liefhebber van drankjes en krijgt vijftien bonuspunten voor Alchemy.

De meest toffe skill van de Goblin is echter de ‘Pack Hobgoblin’. Spelers kunnen hiermee voor een minuut een bediende oproepen, die je toegang geven tot jouw bankaccount. Perfect om je zakken even in de bank te legen of net dat ene belangrijke voorwerp te pakken, zonder dat je helemaal terug moet naar jouw thuisstad. Er zit wel een Cool Down op deze skill, maar met dertig minuten is dat best wel schappelijk te noemen.

Daarnaast heb je twee vaardigheden die met elkaar in verbinding staan: rocket barage en rocket jump. Deze zitten op dezelfde twee minuten Cool Down en zijn vrij interessant. Met de barage doe je damage, 31 op level 6 om precies te zijn. Aardig toch? Jump is in mijn ogen leuker. Hiermee maak je een enorme sprong vooruit. Tof om te zien en handig om even wat extra snelheid te maken. De laatste vaardigheid van de Goblin heet ‘Time is Money’ en geeft je één procent casting speed en attack power. Hip!

Hipper is het gebied waarin je begint. Het heet Lost Isles en het is echt een eiland waar ik best wel eens op vakantie wil gaan. Prachtige groene vegetatie en azuurblauwe zeeën maken het een heerlijk gebied om te beginnen. Hier geen cinematic zoals bij de Worgen, maar eigenlijk een redelijk standaard begin, met als uitzondering dat je start terwijl je uit een coma wordt gewekt. Vanaf dat moment zwem je naar de kust, wat met de flippers van de Goblins een stuk sneller gaat. Daar krijg je een groot aantal quests, die vooral in het begin bestaan uit het afmaken van vijanden en het verzamelen van voorwerpen.

Gelukkig wordt redelijk snel duidelijk dat er genoeg originele quests zijn. Persoonlijke favoriet is een quest waarin je als een dolle om je as draait, met een zwaard in je hand, om zodoende honderd vleesetende planten door te hakken. Erg grappig. Helaas werd ik elke keer na een half uur spelen gestopt door het personeel op BlizzCon, dus echt heel veel verder dan een paar missies kwam ik niet.

Dat is jammer, maar de nieuwe rassen zijn in mijn ogen een stuk interessanter dan de toevoeging van de Blood Elves en de Dranei in The Burning Crusade. Tegelijkertijd moet er gezegd worden dat de nieuwe rassen niet de meest voorname reden zijn om deze uitbreiding te gaan kopen. Die is volgens mij meer te vinden in de andere grote veranderingen, waarover ik het binnenkort in een uitgebreid artikel zal hebben.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • :D

 • Word weer heel vet!

 • Ik kijk al veel uit naar deze expansion.

 • Is het niet een beetje laat voor een nieuwe ras?

 • waarom te laat? de meeste hebben al verschillende rassen die er nu al zijn. Des te leuker als er weer nieuwe bij komen. Leuke toevoegingen van beide rassen met leuke vaardigheden.

  Nu maar wachten, wachten, wachten en nog eens wachten

 • heb je dan ook een worgen death knight ?:p

 • Die nieuwe rassen zijn wel tof.

 • heb je dan ook een worgen death knight ?:p  Ja, net als Goblins ook Death Knights kunnen worden. Alleen hoop wel dat ze het wel tijdelijk uitzetten wanneer expansion pack uitgekomen is.

 • Goblin FTW, waren ook al erg vet in Warhammer Online!

 • zucht..

 • Tis dreanei niet dranei, dat vind ik niet kunnen hoor :D:D  ik vroeg me altijd al af waar die grote deur in het alliance gebied voor was, blijkt dus worgen hoofdstad of beginplek te zijn

  ik neem aan dat de goblins in org gaan wonen?

  en btw wat gebeurt er dan met gadgetzan en ratchet en booty bay???


 • ziet eriut dat goblins de meeste racials krijgen van de 2

 • pfft de reden dat ik er niet aan begin is omdat er zoveel uren en euro's in gaan zitten. wat een kutgames zijn dit toch(imo).

 • Echt een goede expansion!

 • pfft de reden dat ik er niet aan begin is omdat er zoveel uren en euro's in gaan zitten. wat een kutgames zijn dit toch(imo).  Ben ik het niet mee eens. Je mag vinden wat je wil, maar zoveel uur gaat er niet eens inzitten. Blizzard gaat steeds meer richting de \"casual\" aspecten, zodat iedereen toch nog \"bijna\" alles kan zien.  Kwa euro's ben ik het helemaal niet mee eens. 120 euro per jaar.

  Je bent net zoveel kwijt als je 2 spellen voor Xbox360 / PS3 koopt. • veel te verslavend en duur

 • Zo verslavend vond ik het niet dus ben er ook na 6 maanden mee gestopt :).

 • en btw wat gebeurt er dan met gadgetzan en ratchet en booty bay???  Waarschijnlijk blijven die neutral, het zijn locaties van de Steamwheedle Cartel. Dat is een neutrale handelbond van de Goblins.

 • ik vind wel jammere dat de hele wereld naaar de kloten is

  en wat wel cool is is dat deathwing (die btw in mijn boek voorkoomt) terug is en je kan eindelijk vliegen in de world :)

 • Be honest, een worgen…

  Ik vond de Draenei beter, en de Blood Elves al helemaal.

  De Goblins zien er wel dope uit (Warhammer Online!??)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren