1. GC: Command & Conquer 4

GC: Command & Conquer 4

In 1995 begon het allemaal voor één van de beste en populairste Real Time Strategy-series die er is, namelijk Command & Conquer. Maar straks, vijftien jaar na dato, beëindigt Electronic Arts het Tiberium-tijdperk van de Command & Conquer-serie naar alle waarschijnlijkheid compleet. Natuurlijk weten we dat nooit zeker, want Hollywood haalt ook zo vaak oude koeien uit de sloot. EA eindigt deze reeks nog wel met een paar drastische veranderingen, hopelijk ten goede.

Wat misschien de grootste verandering is in dit deel, is dat Kane, de ultieme badguy uit de Command & Conquer-serie en de leider van NOD (Brotherhood of Nod), met GDI (Global Defense Initative) wil gaan samenwerken. Vroeger waren de GDI en NOD altijd aartsrivalen van elkaar en nu zijn ze opeens de beste maatjes?! Feit is wel dat de wereld ten onder gaat, omdat het Tiberium er bijna compleet voor gezorgd heeft dat niks bewoonbaar meer is. Dit is ook de reden dat Kane, zoals altijd met een veel te grote bos haar, wil samenwerken met GDI, al heeft hij natuurlijk andere bedoelingen met deze “vriendschappelijke” wapenstilstand. Wat deze bedoelingen precies zijn is nog niet duidelijk.

Nieuw in Command & Conquer 4 is de Crawler, vervanger van de Mobile Construction Yard. De Crawler kan in tegenstelling tot de Mobile Construction Yard wel units maken, zodat je niet meer een apart gebouw nodig hebt om bijvoorbeeld tanks te maken. Dit rijende gevaarte heeft drie verschillende klassen: defensieve, offensieve en ondersteunende. Dit houdt in dat elke klasse andere eenheden heeft en bepaalde eenheden niet. De defensieve klasse kan als enige verdedigingsgebouwen plaatsen, maar heeft wel als nadeel dat deze minder sterke units ter beschikking heeft. Met de offensieve klasse kun je juist ontzettend sterke units maken zodat je tegenstanders met brute kracht kunt overrompelen. Nadeel van deze klasse is de zwakke verdediging. Maar als wij onze voetbalheld Johan Cruyff mogen geloven is de aanval de beste verdediging. De laatste klasse, de ondersteunende, is een combinatie van de defensieve en offensieve klasse. Deze klasse richt zich voornamelijk op het herstellen van eenheden en op spectaculaire luchtgevechten. Al met al biedt deze aanpassing voor veel tactische diepgang en voor ieder wat wils.

Ook nieuw is dat wanneer je main structuur flink te lijden heeft gehad en het uiteindelijk begeeft, het potje niet per se verloren is. Want als jou Crawler in tienduizend stukjes ligt, verschijnt er weer een nieuwe in een van de uithoeken van het speelveld. Tevens kun je dan opnieuw een klasse kiezen. Overigens heeft het voor de vijand geen zin om jouw Crawler op te wachten. De Crawler valt namelijk uit de lucht en alle units die er onder staan worden op spectaculaire wijze kapot gemaakt. Een potje is dan ook pas gewonnen of verloren wanneer één van beide partijen al haar objectives heeft voltooid.

Grafisch gezien is Command & Conquer 4 eigenlijk gewoon Tiberium Wars. Natuurlijk is de game wat opgepoetst, maar het vertoont geen grote grafisch vooruitgang. Dat neemt niet weg dat het er nog steeds verbluffend goed uit ziet, vooral met alle explosies, ongelofelijk. Ik heb er vertrouwen in dat dit een waardige afsluiter wordt van de Tiberium-serie. Voorlopig kunnen we gelukkig nog even genieten van Kane en zijn gekke bende, en wie weet komt EA hierna gewoon weer met een vijfde Tiberium-deel.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Ik denk als ik deze game zie dat ik in een lange tijd weer JOY kan zeggen op een C&C game.

 • C&C pwnt xD

 • Is de glans er niet al lang van af? En hoe zit het met RA3 voor de consoles? Komt deze dan ook voor de consoles uit?

 • Nice, deze ga ik halen :) als afsluiter behalve als ze besluiten dat er nog een komt :), jammer dat ze nooit C&C Renegade 2 hebben uitgebracht nummer 1 heb ik echt dood gespeelt :).

 • Heel nice! Heb laatst 3 nog ff gespeeld. Blijft zeker leuk en de C&C serie is echt een topper!

 • Ben heel benieuwd, weet niet of ik het leuk ga vinden met die veranderingen, maargoed, we zien wel. :P

 • Het vorige deel was online niet zo best. Er waren op een gegeven moment te weinig mensen die het speelden, als groentje had ik geen enkele kans tegen de doorgewinterde spelers.. Starcraft 2 gaat een stuk populairder worden online, ik denk dat ik mijzelf daar genoeg mee kan vermaken.

 • Haha die titel!  OT: Dit wordt waarschijnlijk mijn eerste C&C, lijkt me wel een gaaf spel. Of is het beter als ik bijv begin bij 3, of 2?

 • Na Red Alert 2 hebben ze (imo) niks echt goeds meer gedaan..

 • Vincent wat ben je toch een lekker ding.  en een heldengame.

 • Niet weer dat klote stijltje he?! Ik wil een serieuze C&C, voor zo'n lelijke stijl speel ik wel Empire Earth….

 • de tiberium reeks is echt geweldig! dit word een must have voor mij

 • tiberium vind ik niet zo veel, red alert is echt vet!

 • screens zien er lomp uit zonder schaduw haha

 • C&C TW verveelde mij al snel, ik heb dus ook geen interesse in een vervolg.

 • dit lijkt me wel vet.

 • tja ik voel me verplicht om deze te halen. Hoe lang nog? 1 2 3 4 5 jaar?

 • EA..EA..EA…wat zijn jullie toch aan het doen!. als ik naar deze screens kijk krijg ik een generals gevoel..wat was dat een flopgame zeg. en wat is er gebeurt met de kleuren? Gebruikt vanuit de red alert serie? de Tiberium serie was zn serieuze. Maar dit? en waarom moeten ze nou in deze 'laatste' game dingen als de crawler toevoegen..denk dat dit de eerste C&C game word die ik niet ga kopen

 • mammot tank is back!:D

 • Yeah, C&C FTW! :D

  Trailer is trouwens ook wel leuk. :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren