1. GC: Bayonetta

GC: Bayonetta

Ik ben verliefd! Nee, niet op Sophie, dat schattige meisje van de Playlogic-stand. Ook niet op Agatha, de aspirant-actrice uit London die zo lekker stond te dansen op de DJ Hero-stand. En nee, ook niet op die prachtige meid blonde meid met die nerdy bril aan de balie van Konami. Mijn hart en ziel zijn verkocht aan een andere bijzondere vrouw. Ze wordt omringd door rozenblaadjes, heeft prachtig lange benen en wiebelt met haar kont als ze loopt. Ze heeft een sexy bril, enorme pistolen aan haar voeten en het mooiste: ze gaat gekleed in haar eigen haar.

Ik ben zo’n beetje de enige op de redactie die volledig verknocht is aan het personage Bayonetta uit de gelijknamige game. Waar al die oppervlakkige minkukels allemaal lopen te zeiken over haar bril, haar donkere haar en haar schijnbaar rare outfit, was ik vanaf de eerste seconde dat ik haar zag verkocht. Toegegeven, ik weet niet of het design van Bayonetta wel de beste keuze is om ervoor te zorgen dat de game aan zal slaan in het Westen, maar eenieder die het spel voor het eerst oppakt zal het met me eens zijn dat Bayonetta de bruutste actiegame is sinds Ninja Gaiden en Devil May Cry, iets dat ik aan den lijve heb ondervonden.

Dat is overigens ook best logisch, aangezien het spel wordt ontwikkeld door dezelfde mensen die verantwoordelijk waren voor klassiekers zoals onder andere Resident Evil, de eerste Devil May Cry en Viewtiful Joe. Toch hebben ze met deze nieuwe IP iets unieks in de handen en dan heb ik niet zozeer over de gameplay an sich, maar vooral over de manier waarop de actie in Bayonetta in beeld komt.

Neem nu de vechtstijl van Bayonetta. Naast het feit dat ze al flink wat schade aan kan richten met haar twee pistolen en katana, heeft ze ook nog eens twee geweren bevestigd aan haar benen. Hiermee kunnen talloze combo’s uitgevoerd worden en doordat het mogelijk is om op elk gewenst moment van wapen te wisselen, lijkt het aantal verschillende combinaties oneindig. Daarnaast kunnen de wapens van vijanden opgepakt worden en is het zelfs mogelijk om met vier bazooka’s rond te lopen.

De actie in Bayonetta is eigenlijk doorspekt van licht erotische trekjes om de mannelijke gamer het hoofd op hol te brengen, wat wij natuurlijk helemaal niet erg vinden. Zo kan Bayonetta special moves uitvoeren die de niet onopvallende naam ‘Climax Attacks’ dragen. Hierbij trapt ze vijanden in allerlei Middeleeuwse martelwerktuigen om ze vervolgens genadeloos af te slachten. Ook mooi was een mini-boss fight waarbij Bayonetta op een gegeven moment haar kapsel liet transformeren in een enorm drakenhoofd dat de vijand op gruwelijke wijze uit elkaar reet, waarna het lieftallige hoofdpersonage vervolgens nog even kort een sexy pose aannam voor de kijker. Had ik al gezegd dat Bayonetta bijna helemaal naakt is als ze dit soort moves uitvoert?

Het design mag ook genoemd worden. Voor de effecten tijdens de special moves is veel gebruik gemaakt van elegante en vrouwelijke symbolen om de game nog meer een eigen sfeer te geven. Denk aan bloemblaadjes die om Bayonetta heen zweven wanneer ze landt en sierlijke vlindervleugels die uit haar rug schieten als ze een dubbele sprong maakt. Ook het kleurenpallet draagt bij aan de grafische stijl van het spel, met veel paars, roze en zwart.

Nu wil ik in deze impressie niet de impressie wekken (muhuhu, dubbelop) dat Bayonetta puur gemaakt is voor de eye candy en men van de gameplay een zooitje heeft gemaakt. Want waar een suffe game als DOA Xtreme Volleybal daadwerkelijk om de eye candy draait, is Bayonetta gewoon echt een heerlijk spel om te spelen. De controls werken soepel, de combo’s zijn lekker aan elkaar te linken en over het verhaal is daadwerkelijk nagedacht. Al moet ik heel eerlijk bekennen dat ik er in alle drukte tijdens de beurs niet zo veel op gelet heb. Volgens mij had het iets te maken met geheugenverlies en… nou ja, dat vertellen we je in de recensie nog wel.

Dit artikel delen

Over de auteur

Rob

Reacties

 • Even kijken hoeveel DMC-fans nu weer \" rip-off\" beginnen te roepen. Ik koop hem alleen wanneer de gameplay daadwerkelijk zo goed is als bij een NG of DMC. Dat erotische tintje kan me gestolen worden.

 • Hahaha, knappe preview.

 • Geile game :) Al hoop ik weldat de actie echt zo bruut is als gezegd word. In dit soort games vind ik bruutheid namelijk onmisbaar

 • haha leuke preview.

 • Die bril snap ik echt niet. Valt ook nooit af ofzo :-) Zeker een toverspreuk :-)  In game actietrailers zien er altijd erg vezorgd uit. Ik richt me meer op de nieuwe Casltevania, Dante's inFerno en God Of War 3. Bayonetta? Misschien een demo eens van gaan spelen!

 • k vond DMC al geen fuck aan, dus ga dit zeker niet spelen

 • Ik ben benieuwd :-D

 • Palin

 • Het is van de makers van DMC, dus mij boeit het niet dat het er op lijkt. Het is een grote verfrissing voor het genre en de game zelf.

 • Palin haha…  Dit wordt wel een bruut vet spel hoor. Met die moves met Iron Maiden's en guillotines en zo. Ga 'm misschien wel halen begin volgend jaar.

 • Dit is één van de weinige games die ik zowieso links laat liggen, niets aan de hele game spreekt mij aan.

 • Heftig! :D

 • Wacht, ze kleed zich van haar eigen haar?

 • Ben wel benieuwd naar deze titel. Even afwachten of het ook daadwerkelijk een toegevoegde waarde heeft t.o.v. bijvoorbeeld DMC.

 • Rip-off!!!  Groetjes van een DMC-fan

 • Devil may cry rip?

  niet boeiend.

 • Wat zijn sommigen reacties hier weer kansloos. Capcom gaat hun eigen serie afrippen. :')

 • Ik koop hem wel als hij voor 30 euro in de winkel ligt.

  Voor mij komen er betere spellen uit in Q4 en Q1.

 • @Xian: Bayonetta is van SEGA he ;)

 • Dju, das waar. Correctie, de makers van DMC gaan hun eigen serie niet afrippen. ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren