1. Cycling Manager 4

Cycling Manager 4

De Tour de France is net afgelopen en het naseizoen staat alweer voor de deur. Wielerfans kunnen zich ook bezighouden met het onlangs verschenen Cycling Manager 4. De Franse ontwikkelaar Cyanide heeft inmiddels naam opgebouwd als het gaat om de Cycling Manager serie, dus logischerwijs waren mijn verwachtingen hooggespannen doen ik het spel eindelijk zelf kon spelen.

Mijn eerste indruk van Cycling Manager 4 was: groter, beter, meer. Het spel is, in vergelijking met zijn voorganger, flink uitgebreid als het gaat om mogelijkheden en opties in het spel. Uiteraard is de bekende verdeling in de algemene spelopties (enkele rit, ronde, carrière) nog steeds aanwezig en natuurlijk is de carrièremodus verreweg de interessantste. Je kunt in Cycling Manager 4 de controle nemen over een team uit een der drie hoogste divisies. Als rechtschapen Nederlander kies je natuurlijk voor de Rabobank. Ik niet, want ik wil met Jan Ullrich nu eindelijk eens Lance Armstrong verslaan.

Uiteraard was ik tijdens wedstrijden vooral bezig met winnen, maar even kijken wat er zoal veranderd is sinds Cycling Manager 3 kan ook geen kwaad. Een belangrijke verandering is dat het peloton rustiger is geworden. Het is nu veel makkelijker om met je team op kop van het peloton te rijden. Je kunt dus veel meer controle uitoefenen op de koers. Het is ook makkelijker om je renners zonder specifieke orders voorin het peloton te houden. Dat is vooral tactisch een groot voordeel; tijdens Parijs – Roubaix was er op de kasseien een massale valpartij in het peloton waarbij veel favorieten betrokken waren. Omdat ik mijn team voorin had zitten waren wij goed vertegenwoordigd in de voorste groep. Door in die spontaan ontstane kopgroep flink tempo te rijden kon ik zo alle gevallen renners neutraliseren en hadden mijn kopmannen (Wesemann en Nardello) weinig moeite uit de kopgroep te ontsnappen en te winnen: een perfect staaltje tactiek en inspringen op het koersverloop dus.

Het winnen van een doorsnee vlakke etappe is niet al te moeilijk. Dit staat in schril contrast met bergetappes en tijdritten, die een stuk moeilijker zijn geworden. Kon je in deel 3 nog puur op het groene balkje (je hebt drie balkjes: groen is basisenergie, blauw explosieve energie om bijvoorbeeld te kunnen aanvallen en rood is sprintenergie) flink doorrijden, nu zul je echt blauw over moeten hebben wil je vooraan rijden in de bergen. Tijdens tijdritten moet je zelf veel meer doen dan vroeger; je moet een versnelling kiezen (zowel voor als achter) en je moet het aantal omwentelingen per minuut aangeven. Op het vlakke is het niet zo moeilijk (54-11 is de grootste versnelling dus logischerwijs makkelijkst op het vlakke) maar als er heuvels of bergen in de rit zitten wordt het al gauw erg lastig. Je bent dan constant bezig met het veranderen van de versnellingen en trapsnelheid. Dit moet je voor al je renners (max. 9 in een wedstrijd) doen. Dat zal dus flink veel tijd gaan opeisen.

Zoals we eigenlijk gewend zijn van de Cycling Manager serie zijn er een flink aantal bugs te vinden in het spel. Zo worden renners tijdens grote rondes overdreven snel moe. Ullrich was nog voor we in de Alpen waren al bekaf en kansloos voor de eindoverwinning in de Tour. Inmiddels is de eerste patch al uitgebracht en er zullen er vermoedelijk nog wel een aantal volgen.

Het is ook jammer dat het spel qua techniek nauwelijks vooruit is gegaan; de beelden ogen iets strakker, maar ook niet zo gek veel beter dan in Cycling Manager 3. Wel leuk is dat de renners als het regent door de regen ‘getekend’ worden. Ze zien er wat donkerder uit, en in de noordelijke ritten (zoals Parijs – Roubaix) worden ze dan ook echt vies. Qua geluid is de grootste verandering dat er nu commentaar is tijdens de wedstrijden. Dit komt in de praktijk neer op een nogal saaie Engelsman die steeds dezelfde standaard zinnetjes spreekt, maar het is een leuk idee.

Wanneer je even genoeg hebt van de singleplayer kun je via Cyanide Gamecenter (bijgeleverd op de CD en updates makkelijk te downloaden) tegen anderen online spelen. Dat is erg leuk, met name omdat je dan echt wielertactieken ziet. Je zult zelf ook een stuk slimmer moeten zijn omdat je tegenstander nu ook nadenken. Er kunnen maximaal twintig spelers tegelijk spelen, al ben ik in de praktijk nooit meer dan tien spelers in een spel tegengekomen. Er is ook een wereldwijde ladder competitie waar je uitslagen bijgehouden worden. Behalve het spelen online is het ook raadzaam het officiële forum bij te houden. Je kunt daar allerlei links vinden naar verschillende leuke downloads, zoals verbeterde databases, nieuwe foto’s van renners en shirts. Je kunt daar ook de nieuwe patches vinden.

Conclusie en beoordeling

Al met al is Cyanide er weer in geslaagd een betere Cycling Manager te maken. Hoewel de moeilijkheidsgraad (die overigens instelbaar is!) hoog ligt, is het weer realistischer geworden. Het is te verwachten dat het met het uitkomen van de patches alleen maar beter zal worden. Maakt dat alles het spel dan ook leuk? Laat ik het zo zeggen: als je de eerder beschreven actie van mijn team in Parijs – Roubaix snapt, vind je dit een leuk spel. Oftewel: als je, in meerdere of mindere mate, wielerliefhebber bent, is dit zeker verplichte kost. Houd je daarentegen niet van wielrennen, laat dit spel dan links liggen.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Weer realistischer
 • Meer opties in carrieremodus
 • Online spelen zorgt voor hoge replay waarde
 • Minpunten
 • Grafisch nauwlijks beter dan voorganger
 • Teveel bugs dus helaas weer patches nodig

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • lijkt me niet echt spannend :P

 • Boeiend hoor

 • Ik denk dat als je het eenmaal speelt dat het wel iets heeft waar door je wel steeds wilt spelen

 • Nee dat is niet waar.. je kan van boxen houden, dus? Dan is is ieder boxspel vet?? dacht het niet kapitein blauwbaard!

  Dit spel is niet voor mij, ik heb het geprobeert, maar net zoals in real life, wielrennen is niet mijn ding.

 • @Blauwbaard: er zijn meer spellen rond wielrennen geweest. Zo kan ik me een spel herinneren uit de jaren '90 gendaamd 'Demarrage'… dat was toen zelfs een van de eerste (zo niet, het eerste) wielerspellen op de markt. Het was een totale mislukking, zelfs wielerfans vonden het niks…

 • ik weet iets! Ga gamen! :D

 • Hehe het lijkt me wel een leuk spel dat Cycling Manager 4

 • Lijkt me nou niet echt vet ofzo

 • mij niet, ik zou me schamen als ik dit spel had

 • Mja, k weet eigelijk niet wat k ervan moet denken want ik heb het spel niet. maar als k de screens kijk is het wel lelijk en bij veel ploegen mag de echte naam niet eens worden gebruikt dus ik ga hem niet halen. En ik kijk eigenlijk alleen tijdens de tour de France wielrennen en die is net afgelopen.

 • komen we echt nu op het punt dat de bedrijven gewoon geen enkel idee meer hebben voor een game en dat ze dan maar dit soort troep uitbrengen ?

 • Tsja… ik merk wel dat er hier heel veel mensen zijn die..

  - het spel niet goed kennen

  - niet van wielrennen houden

  - andermans keuze niet respecteren  Ja, Doom 3 is echt troep! Weeeeer een schietspel… (snap je…) • Lijkt me wel een leuk spel. Vind wielrennen af en toe wel leuk om te kijken maar heb het geld er niet voor over om het spel te gaan halen.

 • Want jij hebt dit spel gespeeld? Want jij hebt verstand van Wielrennen? Want jij bent een wielrengame kenner? Wie ben jij om dit saai te noemen? Juist, niemand. Houd dan ook gewoon je mond.

 • Je blijft dit spel spelen omdat je perse wil winnen, het werkt erg verslavend…

 • ik houw van fiets daar doe ik zelf aan maar dit wil nooit doen wat een saai spel ik blijf bij mijn echten fiets veel leuker

 • Nope, de standaard database bevat grotendeels neppe namen.  Zoals ik echter ook al in de recensie zei, kun je makkelijke databases downloaden van het officiele forum, daar zitten dan wel de echte namen bij.

 • http://www.cyanide-studio.com/forums/index.php?game=cym

 • ik haal het hierzo  http://www.cyclingmanager.be/

 • hoe duur is die?demo is we l leuk

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren