1. Shadow Complex

Shadow Complex

Ik wil deze recensie niet laten vervallen in een emotionele preek over het feit dat Nintendo’s nieuwe strategie ervoor zorgt dat we waarschijnlijk niet zo snel nieuwe games in één van Nintendo’s beste reeks zullen krijgen, maar toch doet het ergens een beetje pijn. Metroid is voor de gemiddelde speler die het Japanse bedrijf momenteel probeert aan te trekken waarschijnlijk te ingewikkeld. Het is daarom een hele geruststelling om te zien dat jonge onbekende ontwikkelaren zich aangesproken voelen om een soortgelijke game te maken en dit via digitale distributie aan de man te brengen.

Empire

De wereld van Shadow Complex hangt nauw samen met die van die van de sciencefiction- schrijver Orson Scott Card, vooral bekend van het boek Ender’s Game. De gebeurtenissen in Shadow Complex over de mysterieuze militaire groepering zullen nauw samenhangen met wat er aan precies aan de hand is in het boek Empire en het vervolg daarop. Of dat ook meteen een goede reden is om aan het lezen te gaan is een tweede, zo episch en meeslepend is het verhaal in Shadow Complex nou ook weer niet.

Shadow Complex is namelijk echt geïnspireerd door Metroid en Castlevania-achtige games, iets dat ontwikkelaar Chair absoluut ook niet onder stoelen of banken steekt. Dit spel hoort wat gameplay betreft echt direct thuis in het rijtje van legendarische games zoals Super Metroid, Metroid Zero Mission, en Symphony of the Night. Iedereen die bekend is met dit genre weet precies wat ze moeten verwachten: een grote open 2D wereld vol met obstakels die alleen te overkomen zijn door alle hoekjes en gaatjes te verkennen en daardoor nieuwe items te vinden. Ondertussen moeten vijanden die in de verschillende ruimtes staan uit de weg geruimd worden.

Naast veel verkennen ben je in Shadow Complex dan ook erg vaak bezig met het afknallen van leden van een mysterieuze groepering dat in het ondergrondse grottencomplex waar je rondloopt een complete legerbasis heeft aangelegd. De motivatie voor het hoofdpersonage is verder ook lekker simpel, zijn vriendin wordt ontvoerd door deze vreemde militanten en hij wil haar terug. Waarin dit spel heel veel lijkt op zijn genregenoten is het schieten een onderdeel dat echt anders is. Shadow Complex is namelijk een 2D-game in een 3D jasje. Diepte speelt daarom bij de gevechten een rol doordat sommige vijanden bijvoorbeeld op de achtergrond het vuur op jou openen. Richten gebeurt dan ook door met de rechter stick een pointer te bewegen die in dat soort momenten wat ongemakkelijk werkt. Het is in het begin vooral erg wennen maar naarmate je meer ervaringspunten verdient krijg je steeds betere vaardigheden waardoor ook richten een stukje makkelijker wordt.

Het levelsysteem verbetert vooral de wat kleinere vaardigheden maar voor meer ammunitie en health zal er vooral goed gezocht moeten worden. In bepaalde ruimtes in het complex zijn namelijk optionele upgrades te vinden die je tijdens het avontuur helpen. Zo is de zaklamp bijvoorbeeld erg handig om interactieve onderdelen in de omgeving op te speuren zodat je kan bepalen welk wapen je moet gebruiken voor welk onderdeel.

De meest interessante upgrades zijn echter toch de nieuwe vaardigheden en wapens die je ontdekt. Nieuwe sterke geweren, maar ook granaten en raketlanceerders, behoren tot het arsenaal. Letterlijke alle upgrades doen wel heel erg denken aan het spul uit Metroid, zelfs de foam-gun waarmee vijanden gevangen raken in razendsnel verhardend schuim is eigenlijk een ijswapen met een ander kleurtje. Toch werkt het en omdat het al snel vertrouwd is zijn de kleinere nieuwigheidjes eigenlijk ook best wel leuk. Datzelfde schuimwapen kan bijvoorbeeld ook complete schuimbruggen produceren om gevaarlijk materiaal compleet te ontwijken.

Het spel is wat dit betreft behoorlijk rechtlijnig. Neem je niet de tijd om je nieuwe speeltjes uit te testen en volg je enkel de weg naar de eerst volgende upgrade dan ben je er snel doorheen. Toch is dit absoluut geen bezwaar want een game als deze smeekt erom volledig uitgewoond te worden. Dit is een titel die je zo snel mogelijk probeert uit te spelen, met zo weinig mogelijk upgrades te halen op de hoogste moeilijkheidsgraad, of waarin je probeert bepaalde essentiële vaardigheden niet eens te verkrijgen door complete delen van het spel over te slaan. Het feit alleen dat er weer een game is waarin je dit kan doen is al een feestje waard. Dat het dan ook nog eens allemaal lekker speelt en bovendien tof oogt maakt het helemaal goed. Een oogje dicht knijpen voor het totale gebrek aan muziek of de aanwezigheid van enkele kleine technische probleempjes zijn daarom geen enkel probleem. Shadow Complex is gewoon ouderwets fijn.

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.

Reacties

 • goed, ik had nog niet van deze game gehoord

 • Echt heel tof. Must-Have, als je Microsoft Points hebt. ^^

 • je kan hem gratis downloaden op xboxlive .. zie hier artikel op geenstijl

  :)

  dus als je wat minder te besteden hebt zie hier het trucje ..

  http://www.gamert.nl/nieuws/shadow_complex_op_xbox_live_vo.html

 • mooie recensie

 • lijkt me wel een vette arcade game !!

 • Goed geschreven, maar de game wordt toch niks voor mij

 • lijkt me leuk.

 • @ Storm 1975  idd !! alleen krijg je dan geen achievements en je kunt niet saven..  Check deze:  http://forum.xboxworld.nl/showthread.php?threadid=133359  LOL


 • Ik speelde de trial gisteren en ik had al veel van de game gezien en gehoord, maar eigenlijk verwachtte ik er niet veel van. Toen ging ik het spelen, toen was ik al verkocht, wat een heerlijke game is dit! Echt een must-have!

 • Ik heb de trial gespeeld en is echt damn awesome! :D Maar eerst moet ik de arcade-game Trials HD kopen :D

 • Klinkt goed. Ik zou hem spelen als ik een xbox had. Een PS3 release zie ik niet gebeuren.

 • Mooi spel voor een mooie prijs.

 • Ziet er mooi uit!

 • Ik moet nog MS Points halen hiervoor.. Ik vond de Trial echt zo vet!

 • @Storm & Blapje:

  Ga alsjeblieft geen reclame maken voor die idiote truc om gratis te spelen, dat is gewoon diefstal. Betaal gewoon die 15 eurootjes ervoor, erg veel is dat niet en dan kun je tenminste saven en achievements halen!  OT: Heb het spel gekocht, zit érg goed in mekaar. Heeft BF:1943 ingehaald als mijn favoriete arcade-game.

 • Fantastisch spel! ben hem nu voor de 2de x aan het rondspelen.

  Best XBLA game ever!

 • Het gaat goed met de arcade games op 360, er zijn deze zomer toch een aantal zalige games uitgekomen zoals Trials HD, BF 1943, Splosion Man en Shadow Complex.

 • Trial was zeer vet :)

  Ga het spel zo downen

 • @ gamerguy  ik zie dit niet als stelen hoor . 1 patch en het is herstelt Ze hebben zelf die fout er in laten staan . idd je kan niet saven en achievements halen . helaas pindakaas . ik vind de game niet zo bijzonder trouwens

 • @ gamerguy : Ik zie het ook niet als stelen. Je kan de game toch niet saven, dus moet je hem in één ruk uitspelen om vervolgens toch alles kwijt te raken wanneer je met de game stopt.  Bovendien is dit een foutje van de programeurs en niet van de gamer. (ik heb dit al eens eerder mee gemaakt, zie Keio Flying Squadron  Ikzelf heb de Shadow Complex uiteraard wél gewoon gekocht, 100% je punten waard!


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren