1. Wolfenstein

Wolfenstein

De Tweede Wereldoorlog is in volle gang en hoewel de Duitsers nog grote gebieden van Europa bezetten, is de opkomst van de geallieerden niet meer te ontkennen. Heinrich Himmler, de na Hitler meest gevreesde Nazi en tevens leider van de SS ontgaat dit ook niet. Om te voorkomen dat Nazi-Duitsland de oorlog zal verliezen doet Himmler en zijn SS onderzoek naar een mysterieuze kracht, de Zwarte Zon genaamd. Wanneer de Nazi’s deze bovennatuurlijke kracht leren te beheersen acht Himmler het Derde Rijk onoverwinnelijk.

De Zwarte Zon

De kracht van de Zwarte Zon is niet zomaar uit de lucht gegrepen. De Nazi’s gebruikten het symbool van de Zwarte Zon (Schwarze Sonne) in hun mystieke propaganda. Heinrich Himmler had niets met de gevestigde religies zoals het Christendom. Hij zag liever de pre-Christelijke tijden herleven. De zon werd door Himmler als het grootste bewijs voor een God gezien. Hij huurde zelfs kasteel Wewelsburg om te gebruiken voor zijn propaganda. Daar werden nieuwe SS-ers opgeleid en de overleden SS-ers kregen er hun laatste rustplaats. In de grote toren van het kasteel liet hij het symbool van de Zwarte Zon in mozaïek leggen. Het symbool heeft twaalf ‘spaken’, evenveel als het aantal gasten aan de ronde tafel in de grote toren. Himmler was gefascineerd door het verhaal van de Ridders van de Ronde Tafel van Koning Arthur. Hijzelf was overigens de dertiende aan de tafel. Ach, altijd eentje meer moet hij gedacht hebben.

Wolfenstein start met een scene waarin speciaal agent B.J. Blazkowicz undercover is op de Tirpitz, het grootste slagschip wat de Duitsers destijds bezaten. Op het schip ontdekt hij een soort artefact wat in combinatie met kristallen verschillende krachten kan oproepen. Eenmaal weer terug op de basis laat Blazkowicz het mysterieuze ding onderzoeken. Het blijkt een ‘Thule Medallion’ te zijn. Het artefact maakt gebruik van kristallen die alleen in het Duitse dorpje Isenstadt te vinden zijn. Dat wordt dan ook de bestemming van Blazkowicz’ volgende missie.

Als speler begin je in Isenstadt en het hele spel door zal dit dorpje fungeren als een soort portaal tussen de verschillende gebieden. Je krijgt je missies van het plaatselijke verzet. Na het ontvangen van de eerste paar missies ontdek je dat er niet één maar meerdere ‘Thule Medallions’ zijn. Zodra Blazkowicz er één te pakken krijgt, krijg je de ‘Veil’ tot je beschikking. De Veil is een soort subwereld waarin je beschikt over uitzonderlijke krachten. Afhankelijk van hoeveel kristallen je hebt kan je de vijanden laten oplichten, de tijd vertragen, een schild om je heen plaatsen en je wapen krachtiger maken. De krachten zijn niet te combineren, je zult dus keuzes moeten maken. Ook kan je je niet oneindig lang in de Veil begeven. Deze is namelijk verbonden aan een energiemetertje wat langzaam leegloopt. Er zijn echter zat plaatsen om je Veil-krachten weer op te laden.

Zo’n subwereld betreden is natuurlijk leuk. Maar met al die vijanden om je heen begin je niets zonder wapens. Gelukkig beschikt B.J. over een redelijk arsenaal aan vuurwapens. Zowel de klassieke wapens zoals de MP40 en Kar 98, als de sciencefiction-blaffers zijn aanwezig. Tijdens elke missie is er hier en daar goud te vinden, wat je kan besteden op de Zwarte Markt. Hier kan je upgrades voor je wapens of voor de krachten van de Veil aanschaffen. Het verschil na zo’n upgrade is duidelijk te merken. Het is dus aan te raden om op zoek te gaan naar die zakken met goud, al stroomt zelfs dan het geld niet keihard binnen. Je zult dus keuzes moeten maken.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet heel veel van Wolfenstein verwachtte. Maar tot mijn verbazing speelt het spel heerlijk weg. De besturing is solide en heeft wel wat weg van de Call of Duty-serie. Helaas ziet het er mede dankzij de Doom 3-engine wat gedateerd uit, wat overigens niets af doet aan het ontwerp van de verschillende levels. Deze zijn met goed kleurgebruik en veel fantasie in elkaar gezet. Het verhaal is erg lineair en de niet-lineaire missies zijn wat saai. Toch blijft het afschieten van Nazi’s een vermakelijke, bijna verslavende bezigheid.

Wie de naam Wolfenstein hoort denkt niet alleen aan een vermakelijke singleplayer, ook op het gebied van multiplayer heeft de franchise een naam hoog te houden. De gratis multiplayertoevoeging van het vorige deel (Return to Castle Wolfenstein) was en is nog steeds zeer populair. Kort samengevat bevat de multiplayer drie verschillende modi, namelijk Team Deathmatch, Objective en een variant op Objective met tijdslimiet. De opzet van deze modi spreekt voor zich, maar het leuke is dat je ook kunt kiezen te spelen met verschillende klasses, zoals Soldier, Medic en Engineer. Elke klasse maakt gebruik van een eigen set wapens en mogelijkheden van de Veil.

Conclusie en beoordeling

Wolfenstein is erg vermakelijk. Het doet weinig nieuws en er zijn tig spellen die er beter uit zien, maar wat Wolfenstein doet, doet het goed. Over het geheel gezien komt de game helaas te kort om als regelrechte topper beoordeeld te worden, maar in de stilte voor het altijd mooie najaar is Wolfenstein misschien wel hét spel om de tijd te verdoen.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Solide besturing
 • Ontwerp van de levels
 • Mogelijkheden zoals de Veil en het upgraden van je wapens
 • Minpunten
 • Grafisch wat gedateerd
 • Multiplayer kent maar acht maps

Dit artikel delen

Over de auteur

Conkert Welkom op mijn profiel. Mijn naam is Roy Abbink. Op het moment van schrijven ben ik 23 jaar en woonachtig in Leeuwarden. In deze stad studeer ik 'Communication & Multimedia Design' aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Mensen kennen mij mogelijk van InsideGamer (waar ik dezelfde nicknaam heb). Ik werk bij InsideGamer als ontwerper en af en toe schrijf ik ook nog eens een stukje.

Reacties

 • Het is groen en fout… SpiNazi!

  XD  Ik had minder van de game verwacht, ik hou gewoon van wat realisme in shooters.

 • Had volgens mij meer in gezeten:(

 • kan best grappig zijn maar deze laat ik denk ik mooi liggen

 • Lol had er serieus minder van verwacht, maar blijkt dus gewoon goed te zijn :]  Waarom trouwens nooit geen video-recensies meer?! :\\

 • is het mogelijk om zulke kolommen (bijv. De Zwarte Zon) in een normale memberrecensie te krijgen?

 • Ik denk niet dat ik hem ga halen  Ik speel soms nog wel Enemy Territory in een clan waarik vroeger in zat :D Heb het vroeger helemaal kapot gespeeld :D  Het leek me wel een leuke game, alleen dat sciencefiction in wolfenstein vind ik niks.


 • De naam Wolfenstein verdient een NOG beter spel.

  Maar gelukkig is dit geen baggerspel geworden.

 • ik had ook minder van de game verwacht.

  dit spreekt mij echt niet aan van die monsters in een tweedewereldoorlog game.  ik had hem eerder een 7 gegeven ofzo..

 • Niks voor mij, wacht liever op de echte toppers.

 • Die reacties van 'ik had hem zoveel gegeven' zijn echt zo overbodig (al zeker als het lager is). Iedere website en dus gamer heeft een andere kijk en ervaring op de game en geeft het cijfer dat het best met die ervaring overeenkomt. Daarbij is het nogal dom om een cijfer op een game te plakken, die je waarschijnlijk nog niet eens hebt, laat staan hebt gespeeld.  Mooie recensie trouwens, het is duidelijk dat deze game veel plezier biedt.

 • hmmm minpunt multiplayer heeft maar 8 maps vind ik raar. De meeste shooters hebben niet meer dan 10 maps. Call of duty world at war heeft er dan pas weinig pfffff :P( znder map packs)

 • Inderdaad Xian, precies wat ik wou zeggen :P

 • @thamattiee: World at War heeft standaard 13 maps. Daar is later 1 gratis bij gekomen. En 9 uit mappacks. In totaal dus 23 maps.

 • deze ga ik denk ik halen

 • de nieuwe batman game krijgt in het algemeen meer dan 90% dus waarom zou je die niet kopen van je zuur verdiende geld? Of Dirt 2 die er grafisch echt super vet uitziet…

 • Dit lijkt me opzich wel een vette game

 • Neeh laat maar zitten

  lijkt me saai

 • Een 8- is nog best hoog voor zo'n middelmatige game die eigenlijk niet boven het maaiveld uitsteekt. Net als Singularity wel geinig, maar er komen veel betere shooters aan.

 • Het is groen en drijft in een rivier…  andrijvie.  Deze game ga ik uit de budgetbak halen tho.


 • Nette score, maar op andere site's krijgt hij lager dus ik weet niet wat ik ervan moet denken xD.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren