1. .Hack Mutation Part 2

.Hack Mutation Part 2

Het avontuur gaat verder in .Hack Mutation Part 2. Alle spelers die inmiddels het eerste deel uit de .Hack serie hebben uitgespeeld kunnen eindelijk weer verder met dit grootse avontuur. Mocht je geen idee hebben waar deze serie precies om draait, dan raad ik je aan om de recensie van het eerste deel, Hack Infection Part 1, te lezen. Net als het vorige deel krijg je in Mutation weer te maken met verschillende servers, nieuwe vijanden, nieuwe mysteries en nieuwe speelbare personages. Daarnaast krijgt het verhaal eindelijk echt vorm.

Laat ik er maar niet omheen draaien, koop dit spel alleen als je het eerste deel hebt uitgespeeld. Het heeft geen zin om zonder dat je Infection hebt uitgespeeld aan Mutation te gaan beginnen. Zelfs de korte terugblik kan hier niets aan doen. Vergelijk het met het kijken naar LOTR: The Two Towers zonder dat je LOTR: The Fellowship of the Ring gezien hebt. Je mist de introductie van de hoofdrolspelers, je hebt geen idee waar je in vredesnaam beland bent etc. etc. Je krijgt ook niet meer uitgelegd hoe het spel precies in zijn werk gaat. Voor de spelers die het eerste deel uitgespeeld hebben is er in ieder geval goed nieuws, zij kunnen met gemak hun save bestand laden in dit tweede deel. Dit betekent dat je alles meeneemt uit het vorige deel, in dit geval de juiste statistieken van je personages inclusief al je wapens, voorwerpen, keywords, en je Ryu boek extraatjes. Spelers die het eerste deel niet hebben uitgespeeld en zich toch aan dit tweede deel wagen beginnen dus met helemaal niets.

Wat is er precies anders aan Mutation? Op het eerste gezicht niet veel, maar al gauw kom je erachter dat de makers toch nog veel nieuws in het spel gezet hebben. Zo krijg je te maken met een gloednieuwe server waarop gespeeld kan worden, de Lamda server. Deze Lamda server is niet moeilijker dan de al bekende Delta en Theta servers. Wel bevat deze nieuwe server nieuwe omgevingen en kerkers. Daarnaast kun je vijf nieuwe speelbare karakters aan je team toevoegen, in dit geval Nuke Usagimaru, Marlo, Rachel, Moonstone, en Wiseman. Om het allemaal nog wat interessanter te maken kun je de door jou opgevoede Grunty laten meedoen in een echte Grunty race en zijn er zogenaamde side quests te vinden op de oude servers.

Omdat de vijanden krachtiger worden in Mutation krijg je als speler ook de beschikking over een aantal nieuwe magische aanvallen. Kite’s bracelet wordt ook geüpgrade. Het is in dit tweede deel namelijk mogelijk om de speciale aanval Data Drain op meerdere vijanden tegelijkertijd uit te voeren, ook wel Data Arc genoemd. We kunnen dus wel stellen dat er met .Hack Mutation Part 2 een geheel nieuwe wereld voor de speler open gaat.

Mutation verscheen al in 2002 in Japan, daarom is het niet zo vreemd dat op het gebied van graphics dit spel niet super is. In vergelijking met het eerste deel is er niet veel veranderd. De personages zien er allemaal weer erg fantasievol uit dankzij Neon Genesis Evangelion ontwerper Yoshiyuki Sadamoto. De kerkers daarentegen zien er toch weer wat saai uit. Op muzikaal gebied is er wel wat veranderd. Zo bevat Mutation enkele nieuwe deuntjes op de nieuwe server. Uiteraard is de muziek op de oude servers helaas hetzelfde gebleven.

Het eerste deel kende enkele problemen. Één van die problemen had te maken met die irritante camera. Ten opzichte van het eerste deel is er niets veranderd. Je dient weer zelf de camera het gehele spel door bij te stellen. In het begin erg irritant, maar de spelers die het eerste deel door zijn gekomen zullen die camera allang gewend zijn.

Conclusie en beoordeling

.Hack Mutation Part 2 is goede opvolger op het eerste deel. Het verhaal komt eindelijk echt goed los en het mysterie wordt eindelijk een stuk duidelijker. Daarnaast bevat dit tweede deel vele nieuwe omgevingen, nieuwe personages, mini-games en een extra DVD met het tweede deel van de OVA serie, .Hack//Liminality. Dit is daarom ook de reden dat .Hack Mutation Part 2 een punt hoger scoort dan het eerste deel. En nu maar wachten op het derde deel, .Hack Outbreak dat in september zal verschijnen.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Save bestand uit eerste deel meenemen
 • Verhaal komt eindelijk los
 • Leuke nieuwe personages
 • Minpunten
 • Niet een geheel nieuw verhaal, je dient het eerste deel uitgespeeld te hebben

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • - Niet voor spelers die het eerste deel gemist hebbenAls minpunt is een beetje vreemd natuurlijk, want het betreft een quadrologie. Eén verhaal dat 4 games beslaat.  LotR 2 de film kun je eigenlijk ook niet kijken als je deel 1 niet gezien hebt, maar is dat een minpunt?  Verder prima review! .Hack lijkt me best ok, maar ik heb er simpelweg geen tijd voor.


 • Ik verwoord het wel ff anders Notorious_Roy :)

  Thanks.  En inderdaad, je moet er veel tijd insteken.

 • ik heb net .hack 1gekocht en ik vind het de grootse miskoop aller tijden

 • @gba_freak: en waarom is het je grootste miskoop aller tijden? Misschien dat andere IG bezoekers daar nog wat aan hebben.

 • Ik moet nog steeds deel 1 kopen.

  Ik ben namelijk een grote fan van de manga (de manga>de anime) dus deze moet ik wel hebben.:P

 • hmm nog nooit van gehoord :s alleen ik vin de screens van boven er opzich nie zo best uitzien…

 • Typisch Japans. Het helpt mss ook wel als je de anime series gezien hebt. Hack Sign etc…

 • Ik verwoord het wel ff anders Notorious_Roy :)

  Thanks.

  Kijk, das beter :P

  En inderdaad, je moet er veel tijd insteken.

  Ja en aangezien er vooral de komende tijd grote RPG's aankomen (TOS, Sudeki, Star Ocean) denk ik dat .Hack een beetje in de vergetelheid raakt ook bij anderen.


 • weet iemand wanneer suikoden 4 uit komt?

 • WTF?! bij mij staat achterop het hoesje:  - 12+

  -geweld

  -grof taalgebruik

  -sex  maar….. umm, zet er dan sex in dit spel of is da vanwege het uiterlijk van de vrouwlijke personages (waar niks mis mee is ;p)

 • goede recensie

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren