1. Smart Phone vs Social Contact

Smart Phone vs Social Contact

Neemt de mobiel(of zal ik zeggen Smartphone) het sociale face to face contact over???

Vroegah toen er nog 7 in een six pack gingen bestond er nog niet zoiets als een mobiele tefoon. Ja moeilijk te geloven maar toch is het zo. Ja oke er waren 'belangrijke' mensen die een mobiel hadden met accu maar volgens mij ben ik nog nooit zo'n ding op straat tegen gekomen. Je moest in de begin jaren 90 mensen naar hun huis nummer bellen en hopen dat er werd opgenomen. Tegenwoordig met whatsapp en het veelal gebruik van sms-en is de kans ook erg groot dat je bij ordinair bellen iemand zijn/haar voicemail krijgt.

Maar ik vind het ronduit schrijnend dat als ik in de trein zit 90% van de mensen alleen maar op hun mobiel zit te kijken. De mobiel lijkt het sociale contact wel over te hebben genomen met bijvoorbeeld eerder genoemde middelen als whatsapp op de Iphone en Blackberry. Vroeger gingen kinderen nog met elkaar de straat op en staken ze kranten met een drol er in in de fik en legden het bij iemand voor de voordeur en belde aan. Tegenwoordig hebben kinderen van 10 jaar of jonger een duurdere telefoon dan dat ik zelf heb.

Het doet me dan ook deugd dat als ik 's middags de honden uitlaat ik kleine kinderen bij ons in de straat gewoon zie buitenspelen en zie voetballen.

Maar om terug te komen op de Smartphone's in de trein. Het lijkt wel alsof de mobiele telefoon bezit heeft genomen van de gebruiker in plaats van de gebruiker bezit van de telefoon. Er wordt zo geconcentreerd naar dat ding gekeken alsof er niks anders is op dat moment dan je mobiel en de gebruiker. Ik ben dan ook blij als ik soms mensen zie die de  krant lezen Metro bij voorkeur of gewoon gesprekken met elkaar aangaan. Alleen dat laatste lijkt steeds minder mogelijk door ja de Smartphone. 

Ik was dan ook blij dat ik paar dagen geleden tijdens het wachten op de bus een gesprek had met een 16 jarig meisje dat al 11 jaarlang Cello speelt. Normaal spreek ik niet ieder willekeurig persoon aan maar het viel me op dat het zelfde meisje is dat ook 's ochtends in dezelfde bus zat als ik. Er leek echt een klik te zijn maar zoals bij 99.9% van de mensen die ik aanspreek zie ik ze daarna nooit meer. Dus als ik iemand voor de 2de keer op 1 dag zie is dat al heel uitzonderlijk. Ze was naar een lagere school in Vlaardingen geweest om op te treden voor leerlingen van groep 6/7 die nog nooit in hun leven klassieke muziek hadden gehoord. Wie weet zie ik haar ooit op tv bij DWDD. Want ze wil er wel beroemd mee worden, begrijpelijk ook als je het al 11 jaar lang speelt! En dat voor een 16 jarig meisje. Hell ik ben 25 en heb niet echt iets gehad dat ik al 11 jaar lang doe.

Ik heb zelf een Nokia C3 niet echt een smartphone volgens mij. Ik heb er geen internet abo bij want ja ik internet toch als ik thuis ben dus waarom dan ook onderweg internetten? Ik luister dan liever muziek, of praat met mensen of lees de krant.

Maar als ik eerlijk ben denk ik dat misschien 3/10 mensen tegenwoordig een leuk gesprek mee te beginnen is. De rest heeft geen zin en is verliefd op zijn/haar smartphone. Of ben ik gewoon te pessimistisch?

Dit artikel delen

Over de auteur