1. Football Manager Handheld 2011 (PSP)

Football Manager Handheld 2011 (PSP)

Appels vallen over het algemeen niet ver van hun boom. Zo ook gameseries die naar de PSP worden overgeheveld. Platformhelden van de console, zoals Ratchet en Clank, zijn succesvol op de handheld waar ze dezelfde knotsgekke actie tentoonspreiden. Killzone speelt op de Playstation Portable weliswaar heel anders dan op de PS3, nog steeds is het een goede shooter. Wat te denken van Metal Gear Solid: Peace Walker? De geliefde Metal Gear Solid-franchise ziet er fantastisch uit op het 6.7” beeldscherm en Snake beleeft er volgens sommigen zelfs zijn beste avontuur. Dit zijn voorbeelden die bewijzen dat overzettingen van console naar handheld prima kunnen werken. Kan dit dan ook met een typische pc-game? Muis en toetsenbord vs. één analoge stick. Steeds vernieuwende hardware vs. een apparaatje uit 2005. Ontwikkelaar Sports Interactive laat met de Football Manager-reeks zien dat het er helaas niet in zit.

Football Manager zet de speler in de schoenen van een, verrassing, voetbaltrainer. Behalve de opstelling maken – je speelt zelf geen wedstrijden, deze worden gesimuleerd - regel je bijna alle zaken om het veld heen. Je geeft persconferenties, zet trainingen uit en zorgt dat het bestuur je niet op straat zet. Verder bepaal je je eigen doel. Je kunt bij Manchester City aan de slag gaan en alle topspelers binnenhalen om vervolgens te proberen seizoen na seizoen op alle fronten succesvol te zijn. Aan de andere kant kun je proberen om met een nietszeggend clubje uit de 4e divisie van Engeland te promoveren en uiteindelijk Europees voetbal te bewerkstelligen.  Football Manager heeft een schare trouwe fans. Niet zozeer echte gamers, maar jongens die een heel jaar lang zoet kunnen zijn met die ene game, juist door die uitgebreide mogelijkheden om je eigen doelen te stellen. Op het eerste gezicht lijkt het dan ook een goede stap om dit ook naar de PSP te brengen. Wat dat betreft is de PSP versie, die door het leven gaat als Football Manager Handheld, redelijk geslaagd.

Ook hierin kun je namelijk met genoeg clubs aan de slag. In elf speelbare landen met, op Australië na, minstens twee divisies zijn er genoeg clubs om als manager je heil te zoeken. Ook de Eredivisie en de Jupiler League zijn aanwezig. Naast deze speelbare clubs en landen, want je kunt ook als bondscoach aan de slag, zitten er nog legio andere elftallen in de game. Van Jamaica tot Kozakken Boys, ze zijn aanwezig. Jammer genoeg zijn de spelersnamen combinaties van de voornaam van de ene prof en de achternaam van de andere, maar het feit dat je in de beker ook eens tegen vv Katwijk speelt is leuk.

Wanneer je controle hebt genomen over een club, in mijn geval Newcastle United, ga je al snel je spelerselectie op peil brengen. Gelukkig zijn de meeste mutaties van de transfermarkt doorgevoerd en hoef je niet je complete budget over de spreekwoordelijke balk te gooien om het standaard team bij elkaar te kopen. Patches kent de handheld-versie van Football Manager namelijk niet en daarom zul je het moeten doen met het team van het begin van het seizoen. Hierin wordt duidelijk dat de game echt het kleine broertje is van de pc-variant.

Helaas is dat niet alleen het geval bij het ontbreken van patches, uit werkelijk alles blijkt dat de PSP niet op kan tegen de pc. Logisch natuurlijk, maar het is schrijnend om te zien hoeveel opties er ontbreken op het draagbare platform ten opzichte van de computer. Waar de laatste jaren trainingen, persconferenties en zaakwaarnemers in de ‘standaard versie’ steeds belangrijker werden, merk je daar op de PSP geen bal van. Trainingen hebben geen effect en andere bovengenoemde vernieuwingen hebben hun weg helemaal niet naar de handheld gevonden. Bovendien zijn de wedstrijden niet in een mooie 3D-weergave te volgen, nee zelfs een veldje waar stipjes over bewegen is bijna nog teveel. Enkel bij doelpogingen is een dergelijke animatie te zien. Dit maakt de game tot een potje opstellingen maken en transfers bewerkstelligen, simpelweg omdat de rest van de karige opties de moeite niet waard zijn.

Toch beoordeel ik een spel het liefst op wat het wel is en niet op wat het mist. Natuurlijk verwacht niemand een één op één overzetting van de pc-versie. Wat de game wél is, is gek genoeg een behoorlijk verslavend spelletje. Wanneer je eenmaal de gewenste spelers hebt en jouw team aan de praat krijgt, is het lastig om te stoppen met staren naar het wedstrijdcommentaar onder in je beeld. Gelukkig hoeft dat ook niet, omdat je de PlayStation Portable lekker makkelijk meeneemt in bijvoorbeeld de bus of trein. Hierin wil je misschien juist geen ingewikkelde opties of ontelbare menuutjes doorklikken. Op dat soort momenten volstaat deze Football Manager Light On-the-Go. De besturing werkt lekker en je klikt soepel door de opties heen door een slimme knoppenconfiguratie. De verslavingsfactor is hoog en dat maakt het een leuke game om eventjes erbij te pakken op momenten dat je moet wachten of reizen.

Vergeleken met zijn grote broer, daar ga ik weer, is Football Manager Handheld helaas weinig vernieuwend. Sterker nog, het komt elk jaar praktisch neer op een update van de skins en de spelersdatabase. Waar de pc-versie elk jaar een paar leuke vernieuwingen doorvoert, staat de game op Sony’s handheld eigenlijk stil. En zowel in de gamesindustrie als in de voetbalwereld geldt: stilstand is achteruitgang.

Conclusie en beoordeling

Sports Interactive probeert elk jaar weer om met Football Manager Handheld de moderne voetbalwereld te simuleren. Helaas ontkomen ze niet aan een vergelijking met de pc-versie en die pakt nadelig uit voor de PSP-variant. De game staat stil in zijn ontwikkeling, heeft op alle fronten minder opties en mist patches. Wat de game wel biedt, is een hoge verslavingsfactor en een best leuke On-the-Go-versie van FM waarin je weer je eigen doel kunt bepalen. De besturing werkt daarbij prima. Dat resulteert in een game die bij mij ieder jaar steevast een aantal uren in de PSP zit, maar je ontkomt niet aan de vervelende nasmaak die je krijgt bij de gedachten aan de opties die er niet zijn.
6,5
Score
65
Score: 65
 • Pluspunten
 • Hoge verslavingsfactor
 • Football Manager Light On-the-Go
 • Minpunten
 • In alle opzichten karig

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Leuk, maar ik speel madden wel gewoon op de xbox of playstation.  En er staat nu trouwens FNL in plaats van NFL.

 • Ja Blue Orange, die neem je altijd mee in de trein oid.

 • Wie zegt dat ik in de trein madden wil spelen er zijn zat andere games die mij daar voor veel geschikter lijken.

 • ziet er niet zo super uit..

 • Football National League?  NFL

  NFL

  NFL

  NFL • Ach, schei toch uit, dit moet niet op de iPhone komen. PSP oké, maar dit? :|

 • Lijkt meer op Madden game die ik ooit op de PSX hebt gespeelt.

 • Het schijnt anders een best goed spel te zijn! Alleen ben ik niet zo van het American Football..

 • Laat de \"iPhonenieuws moet verboden worden op IG\" reacties maar weer komen :D -_-

  Heb de game gedownload, speelt lekker weg!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren