1. Impossible Creatures (PC)

Impossible Creatures (PC)

Mijn favoriete moment op school was altijd de tekenles. Veel van mijn medeklasgenoten vonden er geen zak aan, maar ik was er gek op. Vooral lessen waarbij je een opdracht kreeg die je fantasie de vrije loop liet gaan. Mijn favoriete tekenopdracht was dan ook het combineren van meerdere levende wezens tot een groot fantasie dier. Zo kreeg je dan een konijn met hoorns en zwemvliezen of een aap op vier hoeven met een grote rugvin. Een gave opdracht die ik in de game Impossible Creatures nog eens dunnetjes over deed.

">" width=200 height=200>

IC is een strategie game voor de pc die een aantal jaren geleden ontwikkeld is. Het is alweer een oudere titel die eigenlijk nooit echt bekendheid heeft vergaard. Dit terwijl het eigenlijk best een culthit had kunnen worden. Het concept had namelijk een goede reden tot succes kunnen zijn. Want deze game bood je naast de standaard strategie elementen ook de mogelijkheid om een team van unieke units samen te stellen. Iets wat nog nooit op een manier als deze was gedaan.

Dit samenstellen was eigenlijk de reden dat ik deze game destijds heb aangeschaft. Het verhaal gaat namelijk dat je een onderzoeker bent die druk is met het vermengen van DNA van verschillende diersoorten. Tijdens de game zul je dan ook in oorlog zijn met collega’s die dit zelfde onderzoek uitvoeren. Het verhaal is dus niet echt om van naar huis te schrijven. Het leek mij wel vet om mijn eigen units uit verschillende dieren samen te stellen. Je zult je dieren moeten mengen in een creature builder. Deze creature builder is alleen beschikbaar in het begin menu. Waardoor je dus voor ieder potje je team samen moet stellen, niet tijdens het spelen. Een game met voorbereiding dus.

De creature builder werkt echter erg goed. Je kiest een basisdier waar je alles vervolgens op aanpast. Stel je kiest een walrus, dan is er de mogelijkheid om deze onderdelen van andere dieren te geven. Zo kun je hem vleugels van een arend en de kop van een killerbee geven. Op deze manier heeft het bepaalde vaardigheden die het als alleenstaande walrus, nooit gehad zou hebben . Het combineren van verschillende dieren is een verslavende bezigheid en je zult vele verschillende combinaties zullen maken. Vooral je eigen dieren terug zien in de gamewereld heeft altijd wel weer iets geinigs. Wat het extra leuk maakt is de grote variatie aan dieren, er zijn ontzettend veel soorten om uit te kiezen. Ook verschillende deze enorm van elkaar, wat er op beurt weer voor zorgt dat je toffe combinaties kunt maken. De creature builder is een geniale toevoeging waar ik veel plezier aan heb beleefd. Ze deden me letterlijk denken aan de eerder genoemde tekenlessen en maakten dat creatieve kind weer even in mij los. Vooral omdat je op den duur bepaalde krachten en hun werking leert herkennen en op deze manier effectieve combinaties leert maken. Ook zit er een prijskaartje aan de verschillende dieren. Sommige dieren zijn namelijk krachtiger dan anderen, in de uiteindelijke game zullen deze dan ook duur zijn bij de aanschaf. Op deze manier laat je het wel om een team vol met powerhouses te vullen, deze zijn namelijk erg slecht voor je bankrekening. De game kent dus veel verschillende units die je zelf samenstelt. Ook kennen deze weer een bepaalde categorie. Zo zijn er water, lucht en landdieren. Deze categorieën zorgen voor extra diepgang en een bepaalde tact bij het opzetten van je team. Want heb jij geen luchtwezens maar je tegenstander wel, dan wordt het lastig deze te verslaan.

Het pluspunt van deze game lijkt me nu dus wel duidelijk. Wat echter dan weer erg jammer is, is dat de rest zo mager is uitgewerkt. Je merkt duidelijk waar de focus van de ontwikkelaar gelegen heeft maar ook vooral waar niet. Zo is het grafisch absoluut geen hoogvlieger. Niet qua kracht maar ook niet qua design. De verschillende werelden ogen inspiratieloos en nodigen bovendien totaal niet uit tot exploratie. Alles is gewoon zo flets en kaal en lijkt niet te leven. Het heeft geen karakter en toont totaal geen creativiteit vanuit de ontwikkelaar. Ook het design van de gebouwen en je units is niet bepaald geweldig. De animaties van de dieren zijn niet slecht maar laten echter wel te wensen over. Het gevolg hiervan is dat de beesten wat levenloos ogen en een soort hersendode indruk achterlaten. Het geheel wordt er door de muziek niet beter op gemaakt. De meest monotone en saaie deuntjes zullen uit je speakers klinken. Maar ook de geluidseffecten klinken plat en zijn van lage kwaliteit. De gehele presentatie is gewoon zwak maar ook weer niet onvoldoende, het doet wat het moet doen.

Daarnaast is de game zelf een ‘gewoon’ strategie spel. Je bouwt gebouwen, verzameld grondstoffen, koopt units en voert oorlog met de tegenstander. Meer dan dat is het niet. Het kent niet de diepgang die een warcraft 3 heeft of de geweldige gevechten uit Lotr: BfME. Niet dat ik dit verwachtte of dat ik dit de game kwalijk neem. Maar het doet werkelijk niets buiten het boekje om, behalve het uniek samenstellen van je team. Dit vind ik echt eeuwig zonde en een kwalijke zaak, want het concept sprak mij enorm aan. Ook hadden ze in mijn ogen de creauture builder gewoon realtime in de game moeten stoppen. Op deze manier had er zoveel meer in gezeten. Want dan krijg je de verschillende tactische beslissingen voorgeschoteld die nu ontbreken. Er zou dan meer sprake van diepgang zijn geweest. Maar ook iets meer mogelijkheden in het bouwen en ontwikkelen van je basis zou geen overbodige luxe zijn. Het is allemaal zo verrekte standaard. Het doet eigenlijk niets echt fout maar ook niets echt goed. Nadat je de meeste dieren hebt gecombineerd en alle krachten hebt gezien, is de game niet zo interessant meer en zul je het snel links laten liggen. Dit blijkt wel weer dat zelfs een goede feature als de creauture builder, een magere game als deze niet kan redden.

Het is een game die veel meer had kunnen zijn dan het uiteindelijk geworden is. Het dieren en krachten combineren is geniaal en erg leuk om te doen. Maar de rest van de game is gewoon ontzettend standaard en straalt niets uit. Net als vele andere magere games, is dit er dan ook een die makkelijk te vergeten is. Dit is zonde, want het concept is lang zo slecht nog niet.

Conclusie en beoordeling

IC is een game die eigenlijk niets echt goed of fout doet. Over het algemeen is het gewoon een doorsnee strategie game. Het mengen en bouwen van diersoorten en daarmee je eigen team samenstellen is een leuke bezigheid. Maar wanneer je hier op uit gekeken bent, weet de game niet langer meer te boeien. Door zijn standaard gameplay en onginspireerde design is het een game die je niet lang bij zal blijven. Maar voor de creature builder zul je waarschijnlijk toch nog plezier weten te beleven met deze game. Al is dit waarschijnlijk maar voor een geringe periode.
6,5
Score
65
Score: 65
 • Pluspunten
 • creature builder
 • doet alles 'goed'...
 • tactische beslissingen
 • Minpunten
 • ... maar ook niet meer dan dat
 • zwakke presentatie
 • is snel te vergeten.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • lijkt me een leuk spel

 • Goede reacties staan hier tussen, nais. : )

 • Haahahah de lengte van dat zwaard haalt het bij lange na niet bij die joekel in mn broek!

 • lijkt me wel wat zeker omdat het van bioware komt!

 • Deze ga ik zeker halen!

 • Kotor een van de beste spellen die ik ooit gespeeld heb. Ik ga deze zeker checken.

 • Jeez, is iedereen die hier op insidegamer komt alleen maar geïnteresseerd in shooters?

  Kleine rekensom:  Gemiddelde leeftijd Insidegamer bezoeken = 13

  Gemiddelde interesse van 13 jarigen = SCHIETEN, SCHIETEN, SCHIETEN (oftewel, het soort mensen dat ervoor zorgt dat Jean Claude Van Damme en Steven Seagal nog werk hebben)  Conclusie: IG is vooral shooter-publiek.
 • Meh, dan toch liever Demon's Souls

 • Lijkt me te gek!

 • @Limoenlicht

  Onderzoek wijst uit: jij bent in 99% van de gevallen correct, alsook in dit geval.  OT: De spirituele opvolger van Baldur's Gate, dan kan een game bij mij weinig meer fout doen… BioWare kan trouwens toch heel weinig fout doen, zelfs als ze een remake maken van Big Rigs.

 • Ik denk dat ik hem aanschaf in een rustige periode.

 • Ik kan niet wachten op deze. Het verhaal zou wel episch worden en een lietertje bloed vinden ze niet erg hahaha.

 • lijkt mij nog best gaaf

 • volgens mij wordt dit echt een hele goede game maarja het is bioware dus mij lijkt het van wel:)

  maar ik wacht wel even op de recensie

 • Een rpg van bioware moet je altijd in de gaten houden,met deze komt het ook weer helemaal goed

 • Ik blijf bij mijn reactie van vorig artikel over Dragon Age:  Ik hoop dat Bioware de torenhoge verwachten die ze aan me geven (door het de opvolger van de Baldur's Gate saga te noemen, wat voor mij nog steeds het beste spel ooit is) ook kunnen waarmaken.

  Ze hebben het namelijk al eens eerder geroepen; met Neverwinter Nights. Hoewel Neverwinter Nights ook goed was, kon het qua (singleplayer-) verhaal niet aan BG tippen. Die verhaallijn was gewoon erg sterk.

  NWN2 (en met name Mask of the Betrayer) bewees dat Bioware nog wel goede verhalen kon maken… maar ook die waren niet gelijk aan BG kwaliteit.  Ik ben dus benieuwd, maar zal de game (RPG liefhebber dat ik ben) toch wel kopen… voor mij nu nog erg HOT, maar als ze de beloftes niet waarmaken ga ik ze toch echt niet meer serieus nemen als ze *nog* een keer met \"de spirituele opvolger van BG\" komen… • Ik vind een negatieve reactie als het is niet mijn soort game totaal niet relevant. Ik zal nooit positief kunnen zijn over een horrorspel, maar daarom zijn niet alle horrorgames kut… beetje raar om zulke mensen een plaats te geven in een artikel over de game.

 • @limoenlicht  mooie rekensom, en je hebt helemaal gelijk.  game lijkt me wel leuk worden in ieder geval in de gaten houden die shit.


 • @hierkomik  Denk dat het met het verhaal in Dragon Age wel goed zit, Bioware heeft me daarin nog nooit teleur gesteld (al moet ik zeggen dat ik pas vanaf KotOR Bioware fan ben). Vraag me wel af hoe die combat gaat lopen, hoop nog snel even een demotje mee te kunnen pikken voor ik hem koop ;)

 • Misschien wel een GOTY voor mij, kijk hier erg naar uit!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren