1. Star Wars Battlefront 2 (PS2)

Star Wars Battlefront 2 (PS2)

Haast iedereen op planeet Aarde moet zich wel eens hebben voorgesteld hoe het zou zijn om in de wereld van Star Wars te leven. De mensen die zeggen hier nooit over nagedacht te hebben, zijn waarschijnlijk aan het liegen. Iedereen moet zich wel eens hebben voorgesteld hoe het zou zijn om een echte Jedi Ridder te zijn. Om de strijd aan te gaan met het kwaadaardige Keizerrijk. Helaas is deze kans niet voor ons weggelegd. Dat geluk zal niemand van ons ooit krijgen. Het is toch best zonde als je er over nadenkt. Maar gelukkig is er redding nabij! Een soort van redding tenminste... Het is nu mogelijk om verschillende veldslagen van de films na te spelen!

Inderdaad, in Star Wars Battlefront 2 is het mogelijk om beroemde veldslagen uit de films na te spelen. Nu kun je zelf het epische gevoel te ervaren van slagvelden op planeten als Yavin IV en Geonosis. Eigenlijk is de inleiding van deze recensie een beetje misleidend. Zowel deze game, als zijn voorganger, zijn inmiddels al weer een aantal jaartjes niet meer te verkrijgbaar. Iets wat toch wel jammer is...

Waar zijn voorganger behoorlijk vernieuwend was op het gebied van shooter games, is Battlefront 2 toch weer meer van hetzelfde. Aan het systeem is haast niets veranderd, op een paar kleine toevoegingen (zoals de mogelijkheid om te sprinten en koprollen in iedere richting te maken), na. Zo zijn de graphics bijvoorbeeld praktisch hetzelfde, en zijn er verschillende levels die toch wel erg veel op die van zijn voorganger lijken. Hoewel dit niet zo nodig een probleem hoeft te zijn. De levels die opnieuw voorkomen zijn klassieke planeten uit de Star Wars saga. Dit zijn bijvoorbeeld levels als de ijsplaneet Hoth, de Wookieplaneet Kashyyyk of de regenachtige planeet Kamino. Pandemic Studios, de ontwikkelaar, is het ons eigenlijk ook verplicht om deze planeten te laten terugkeren. Want wie wil er nou niet in een klein vliegtuigje een hele AT-AT Tank neerhalen door een touw om zijn benen te binden?

Zijn er dan helemaal geen nieuwe levels aan deze game toegegoegd? Geen paniek. Er zijn wel degelijk nieuwe levels. Zo is het een feest van herkenning als je op verschillende planeten rondloopt die je allemaal al eerder in de films hebt gezien. Het is namelijk altijd leuk om op Dagobah een bezoekje te brengen aan het huisje waarin Yoda zijn tijd doorbrengt nadat de Jedi Order ten val is gekomen.

Waar de game wel drastisch vernieuwd vergeleken met zijn voorganger, is met de singleplayer. Waar zijn voorganger in ieder level slechts een paar simpele missies had, gaat Battlefront 2 hier veel serieuzer mee om. In ieder level zit veel meer diepgang, en soms is het ook nog eens vrij moeilijk om een missie te voltooien. Dit maakt het daarom ook extra leuk om als een Clone Trooper van de beruchte 501st Legion door de Melkweg te marcheren.

Maar tegelijk is dit ook een klein minpunt aan de game. Doordat je ook echt het verhaal van een Clone Trooper van de 501st Legion volgt, heeft de singleplayer niet echt een eind zoals zijn voorganger dat had. Het verhaal eindigt namelijk vanaf het moment dat de Rebellen onder leiding van Luke Skywalker het tij beginnen te keren.

De multiplayer van de game staat opnieuw stevig in zijn schoenen. Je kunt hierbij kiezen uit zes verschillende classes. Deze verschillen van de ordinaire Trooper tot een sneaky Sniper. De speelstijlen van deze classes verschilt enorm. Mede hierdoor is het behoorlijk vermakelijk om zowel in first als third person als soldaat van één van de vier facties door verschillende spelmodes te spelen. Deze modie vallen onder de mode 'Instant Action', naast de Conquest en Galactic Conquest mode, zijn er vier nieuwe modes toegevoegd. De Capture the Flag (waarbij de keuze is om met één of twee vlaggen te spelen) Hero Assault, Space Assault en Hunt modes. Het kenmerkende aan de multiplayer is dat je niet direkt iedere class kunt spelen. Zo is het eerst nodig om een bepaald aantal punten te verzamelen voordat je aan de slag kunt als een machtige Wookie Warrior of een Dark Trooper met een jetpack.

Vooral de Space Assault mode blinkt hierbij uit. Dit is namelijk één van de grote toevoegingen van deze game. Zoals de naam al verraad, speelt deze mode zich af in de ruimte. Het is hierdoor echt mogelijk om een 'oorlog tussen de sterren' te hebben. Zo is het hier de bedoeling om een bepaald aantal punten te halen door middel van vijanden neer te schieten of het vijandige schip dusdanig te beschadigen. Hierbij is het ook mogelijk om met je ruimteschip in de hangar van de vijand te landen, om zo met bommen het schip van binnenuit naar onschadelijk te maken en de bemanning op een enkele reis naar het hiernamaals te helpen.

In de Galactic Conquest mode is het mogelijk om met een vloot de melkweg te veroveren. Door verschillende planeten te veroveren krijg je credits. Hiermee kun je bijvoorbeeld nieuwe soldaten kopen die vervolgens weer speelbaar worden, of een nieuw schip voor je vloot. Deze Galactic Conquest mode is enorm uitgebreid en kan soms nog best uitdagend zijn. Wanneer twee vloten elkaar tegenkomen in de ruimte, zal er een ruimtegevecht losbarsten. Wanneer de aanvaller deze slag wint, kan deze vervolgens beginnen met zijn grondaanval op de planeet zelf.

Hero Assault Mode

Met de toevoeging van het Hero en Villain systeem hoopte iedereen natuurlijk dat het mogelijk zou worden om epische lightsabergevechten na te kunnen spelen zoals die in de film voorkomen. Helaas is dit niet mogelijk. Dit komt mede doordat de Hero en Villains slechts een paar standaard aanvallen kunnen gebruiken. Hierdoor krijg je een gevecht dat een beetje lijkt op dat van een tien-in-een-dozijn hack and slash game. In de Assault Mode op de planeet Tatooine is het overigens mogelijk om met alleen maar Heroes en Villains tegen elkaar te strijden. Dit is leuk om eens een keer uit te proberen wanneer je oorlogstrauma's hebt opgelopen op de slagvelden van de overige planeten.

Een andere noemenswaardige vernieuwing aan de game is de toevoeging van de mogelijk om als Hero of als Villain te spelen. Onder deze Heroes en Villains vallen iconische personages als Luke Skywalker, Yoda en Darth Vader. Deze personages worden speelbaar wanneer er een bepaald aantal punten is verdient en kunnen een groot verschil maken op het slagveld. Dit geeft weer wat extra diepgang aan het verloop van het gevecht. Deze Heroes of Villains hebben namelijk meer levens en sterkere wapens dan de normale soldaat. Zo kunnen Jedi en Sith bijvoorbeeld verschillende Force krachten gebruiken in een gevecht, en kunnen deze ook een stuk hoger springen en sneller rennen. Maar niet alleen Jedi en Sith vallen onder de Heroes en Villains. Ook andere personages, zoals Han Solo en Boba Fett zijn speelbaar. Deze zijn wellicht wat minder sterk dan de Jedi en Sith, maar toch zorgen deze voor een leuke toevoeging aan het spel.

Ook zijn er een soort 'killstreaks' toegevoegd aan de game. Deze killstreaks verschillen per class. Deze killstreaks verschillen van status verbeteraars tot nieuwe wapens. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een 'Endurance' punt te halen. Hierbij ben je in staat om voor een langere tijd te sprinten dan normaal. De nieuwe wapens aan de andere kant zijn niet altijd even nuttig. Zo is het nieuwe wapen van de Assault class zeer sterk, maar die van de Sniper een stuk minder. Hierdoor koos ik er altijd voor om gewoon mijn normale geweer te behouden met de Sniper classe.

Zoals in vele andere shooter games, zijn er 'rangen' toegevoegd aan de game. Wanneer je genoeg punten behaald tijdens het spelen van de game is het mogelijk om in rang te stijgen. Op een naamplaatje bij in het statusscherm na voegen deze rangen weinig toe aan de game zelf. Iets wat in mijn ogen een gemiste kans is...

Verder is er nog een probleem in de game die zich ook al voordeed in zijn voorganger. De AI laat namelijk nog wel eens te wensen over. Zo is het goed mogelijk dat je soms vlak naast een paar vijanden loopt zonder dat deze je door hebben. Dit was ook al een probleem in het eerste deel van de Battlefront serie. Het is wel te merken dat de AI wat verbeterd is, maar het is nog steeds een probleem dat soms storend kan zijn.

Conclusie en beoordeling

Star Wars Battlefront 2 is een game die het mogelijk maakt om de epische gevechten van de films na te spelen. Hoewel de game op het visuele gebied veel op zijn voorganger lijkt, zijn de wat kleinere aanpassingen hetgene dat de game maakt. Zowel de Space als de Hero Assault zorgen voor enorm leuke toevoegingen en geven de game weer net wat extra diepgang en variatie. Hoewel de AI soms wat steekjes laat vallen is deze game een feest van herkenning. De singleplayer zit stevig in elkaar en is en frisse vernieuwing ten opzichte van zijn voorganger, ondanks dat heeft deze geen echt einde. De multiplayer zit als vanouds goed in elkaar en heeft mij ontelbare uurtjes speelplezier bezorgt. Een must-have voor elke Star Wars fan!
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Stevige, vernieuwende singleplayer...
 • Zeer vermakelijke multiplayer
 • Een aantal zeer geslaagde toevoegingen
 • Space Combat!
 • Minpunten
 • ... die niet echt een eind heeft
 • Graphics haast onveranderd
 • AI laat wel eens te wensen over
 • Rangen en killstreak systemen had meer potentie

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Enne.. zomaar door Gabe uitgenodigd worden is niet niks ehz..  maargoed, de boycotters hebben ook wel 'n beetje gelijk :]

 • Left 4 Dead 1.5!!  Uitgenodigd worden is niet speciaal bij Valve.

  Bijna alle teams achter de fansites en populaire mods zijn al op bezoek geweest. Zolang ze maar in Amerika wonen.

 • Het is haast niet mogelijk om een tweede deel zo snel te ontwikkelen na het eerste deel waarin ook nog vele innovaties of vernieuwen verwerkt zijn… oftewel L4D 1.5!

 • En L4D 1 is niet af. Zo veel bugs en flaws nog.

  Ik snap het eerlijk gezegd niet. Bovendien is L4D2 niet veel meer speciaals of wat dan ook.

 • Ik ken de ins en outs niet moet ik bekennen, maar wel een strakke aktie dat ze uitgenodigd worden om het met eigen ogen te aanschouwen.

 • Nja, ik vind het alsnog een beetje jammer dat er zo snel een tweede deel komt waarvoor je dik mag betalen, terwijl er beloofd was dat er heel veel gratis DLC zou komen.

 • What the hell, het grootste deel van de games tegenwoordig krijgt helemaal geen extra content. En nu gaan ze aangezien Valve het beste voorheeft met zijn fans hun een beetje proberen uit te buiten, zijn ze nou helemaal gek geworden? Dat noem ik nou respectloos.  Nieuwe wapens, nieuwe personages, nieuwe vijanden, nieuwe omgevingen, en nog een aantal kleinere toevoegingen, dit had toch echt geen DLC kunnen worden. Bovendien snap ik niet dat ze blijven klagen, het origineel heeft toch echt genoeg extra content gekregen.

 • @Gamerguy : percies.  zitten misschien maar 4 campain´s in . maar die ken je wel oneindig door spellen of terwijl er zit gewoon een dikke replay value in die game.  anyway ik ga die game wel scoren denk ik.


 • Akkoord met Gamerguy.

 • boeie, der zijn genoeg mensen die l4d2 sowieso wel koopt, waaronder ik

 • Ik sluit me helemaal aan bij gamerguy.

  Valve levert kwaliteit en besteed veel aandacht aan hun games en juist daarom vinden/denken de fans dat wanneer ze een game in een jaar af leveren dat daar niet veel goeds van kan komen of dat het uitmelkerij is.  En na zo'n toffe uitnodiging bij Valve zou je toch wel beter moeten weten dan boycotten…  Valve zou L4D2 eigenlijk uit moeten brengen onder de naam l4D 1.5 maar met hetzelfde prijskaartje erop, krijgen de fans gelijk en is iedereen weer blij :D • Zeikerds, als je het niet wil kopen doe het dan niet en ga er niet over zeuren.  Voor de rest heeft gamersguy helemaal gelijk.  Ik ga deze game zeker wel kopen :).


 • wow ik zou ook wel graag uitgenodigd worden door hem!!let's boycot!!

 • Andere boycotters vinden nu dat de twee door Valve \"corrupt\" zijn gemaakt en willen hen ontheffen van hun admin-functie binnen de groep.

  Haha. aRRRgh, muiterij!

 • Ik snap er echt geen reet van, er zijn zat developers die elk jaar een nieuwe game uitbrengen waarin alleen alles bijgeschaafd is! (FIFA 10, NBA 10 anyone?)

  Dan vind ik L4D 2 een stuk vernieuwender. Behalve het concept is zowat alles anders in Left 4 Dead 2!  Nieuwe campaigns (5 ipv 4), nieuwe personages, heel veel nieuwe wapens (waaronder melee), 3 nieuwe boss infected (orginele zijn vernieuwd), nieuwe game mode (!), nieuwe setting (meer overdag) etc, etc.

  Ik zeg; Valve geeft ons al genoeg gratis. Ik vind het € 50,- meer dan waard, kan niet wachten!  P.S. Enne, er komt deze maand nog DLC met een nieuwe campaign voor Left 4 Dead, dat je het ff weet.
 • @ Onyx  Behalve dat \"September\" in Valve Time niet September betekent en dat \"this month\" betekent in de maanden er na.

 • Hehe, ze zeiden dat het vandaag zou komen, maar nu zeggen ze iig deze maand ! ^^

 • Ik weet niet wat het de laatste tijd is met de nieuwsberichten van IG, maar dat is al de 3de keer op 2 dagen tijd dat ik een fout(je) vind.

  goekoop

  goedkoop

  Maar ik ben dan ook een muggenzifter. Ik haat ze! Geen nut die beesten. Nou, dat is eigenlijk dom, want als je de game niet gespeeld hebt weet je niet of hij goed is of niet. Als je de game speelt, en hij blijkt goed te zijn, dan ga je hem natuurlijk niet meer boycotten.

 • Hmm, wanneer komt L4D 1.5 eigenlijk uit?

 • ik moet zeggen dat LF4 wel erg lang erg duur is geweest….pas in de afgelopen maand is de prijs onder de 40 euro gekomen…  hoop niet dat dat bij L4D2 ook zo is…..ga er iig niet de volle prijs voor betalen…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren