1. Sam & Max: The Devil's Playhouse (PC)

Sam & Max: The Devil's Playhouse (PC)

Wie kent het hilarische duo Sam & Max niet? De twee privédetectives houden de straten van New York vrij van misdadigers en ander onheil en lossen misdaden op met een knap staaltje onderzoek. Wat velen waarschijnlijk is ontgaan, is dat de oorsprong van de serie in het begin van de jaren 90 ligt. Toch was het duo toen al populair, maar echter niet als game. De helden maakte toen furore in Sam & Max: Freelance Police, een stripboek uit 1987. Zes jaar later kwam hun eerste game uit en intussen is de franchise uitgegroeid tot een toonaangevende point-and-click game en heeft Telltale Games er de gewoonte van gemaakt om elke maand een nieuwe aflevering uit te brengen.

Met de start van het derde seizoen in april 2011 heeft de serie ook zijn intrede gemaakt op de PlayStation 3 en iPad. Omwille van deze reden besloot Telltale Games om de game voor nieuwkomers toegankelijker te maken. De cliffhanger van de vorige aflevering wordt altijd mooi uitgelegd, zodat je in principe makkelijker kunt inspringen in het verhaal. Drie maanden na de kick-off van The Devil’s Playhouse, kunnen we aan de slag met aflevering vier: Beyond the Alley of the Dolls.

In het New York van Sam & Max zijn intussen de poppen aan het dansen. Wanneer Sam de hersenen van Max terugvindt, stuit hij immers op een groter complot. De stad blijkt overspoeld te worden door zombieachtige look-a-likes van Sam. De twee trekken zich terug in het café van grootvader Stinky en op zoek naar een uitgang uit deze peniebele situatie, vinden ze een onderaards gangenstelsel die onder de stad door loopt. Hoogtijd dus dat de twee detectives op onderzoek gaan.

De tunnels blijken uit te komen in een aantal locaties waar meteen iedereen verdacht is. Elk individu heeft wel iets te verbergen en dat maakt het werk van de Freelance Police er niet makkelijker op. Met deze bloedstollende proloog wordt je direct weer in het verhaal gegooid, welke een direct vervolg is op de vorige aflevering. Wie echter niet vertrouwd is met het verhaal uit de vorige aflevering, kan gemakkelijk uit de context een aantal elementen gaan uithalen. De verhaallijn vormt de basis van de game en dat is ondermeer te merken aan de in-game dialogen die je moet voeren. Aan de hand van vier verschillende dialoogopties zal je ondervragingen moeten voeren en door de verdachten steeds meer te laten verstrikken in hun web van leugens, zul je informatie of bekentenissen kunnen afdwingen.

Als de verdachte echter niet wil meewerken, dan heb je de mogelijkheid om met de speciale gaven van Max verborgen informatie in te winnen. Net als in de vorige aflevering heeft Max opnieuw een groot arsenaal aan paranormale gaven tot zijn beschikking waar jij als speler voordeel uit moet halen. Rhinoplasty, Teleport, Ventriloquism en Future Vision waren voorheen al beschikbaar en met Mind Reading en Cthonic Destroyer beschik je over twee nieuwe interessante krachten. Die laatste houdt alleen het verslaan van duistere krachten in en levert bijgevolg niet echt interessante puzzels, maar Mind Reading weet mij daarentegen wel te boeien. Door deze merkwaardige kracht die je in staat stelt om binnen te dringen in de geest van een persoon, kan je de hand leggen op een aantal verbazingwekkende feiten. Voorwaarde om dit resultaat te bekomen, is dat je deze gave op het juiste moment gebruikt, in combinatie met andere krachten.

Dergelijke variatie is ook terug te vinden in het verhaal, die deze aflevering doet denken aan een roman van Dan Brown, in een positieve manier. Waarom is Skunka’pe over zijn toeren? Waarom verbergt Stinky allerlei dingen voor haar omgeving? Wie is het brein achter dit gigantisch complot? Het zijn allemaal vragen die bij me opkwamen tijdens het spelen en waar ik na drie uur puzzelen eindelijk het fijne van wist. Uiteindelijk lijkt de uitleg op het einde o zo logisch, maar als je verstrikt raakt in dit web van leugens en intriges, dan is een knap staaltje van onderzoek en koelbloedigheid vereist om hier uit geraken. Elke aflevering eindigt natuurlijk met een cliffhanger, welke het wachten op de volgende aflevering haast ondraagelijk maakt.

Twee minpunten zijn echter de camera en de besturing. Sam & Max is van origine een point-and-click game en pas vanaf dit seizoen was het mogelijk om zich vrij te kunnen bewegen in de omgeving van Sam. Het probleem is echter dat de besturing niet altijd reageert zoals het moet en dat de camera altijd op een vast standpunt blijft staan. Wil je bijvoorbeeld gaan kijken wat er zich achter je rug afspeelt, dan kan het dat de camera niet meedraait en je jezelf in bochten moet wringen om toch enigszins ‘iets’ te zien. Echt veel gebeurde dit niet, maar het zorgde toch wel voor een kleine ‘anticlimax’.

Deze recensie verscheen oorspronkelijk op Gamequarter.be . Weliswaar in aangepaste vorm.

Conclusie en beoordeling

De vierde aflevering uit het derde seizoen van Sam & Max is er eentje van prima kwaliteit. Het heeft een prima verhaal, boordevol hilariteit en plotwendingen en biedt de speler breinbrekers van de bovenste plank. Helaas gooien de mindere camera en de stroeve besturing roet in het eten en verstoort dit enigszins de uitstekende aflevering die dit moest worden. Gelukkig blijven er meer dan genoeg leuke elementen over om dit een uitstekend deel te noemen uit het derde seizoen van Sam & Max. Het zal aftellen worden naar de apotheose van The Devil’s Playhouse.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Goed verhaal
 • Subtiele humor
 • Toegankelijk
 • Minpunten
 • Slechte camera
 • Besturing kan beter

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hmm de lekkerheid valt wel mee..

 • leuk toch? :P

 • Ze ownt wel in Soul Callibur maar lekker is anders :P het enige waar de meeste op geilen zijn dr tieten.

 • ieeel

 • waar blijven de toch wel uitdagende real life pic's van dit

 • idd promba.

 • cameltoe

 • K heb mooiere gezien, zoals Rumble Roses

 • Nu wordt dit best wel saai. :')

 • nice XD

 • deze vind ik niet echt wat.. zal er misschien mee te maken hebben dat ik dr niet ken en ze er niet geweldig uit ziet (maar dat is mijn mening)

 • Vind de cartoon one er beter uit zien dan de echte haha :P

 • Dat zijn geen tieten maar meloenen, watermeloenen om welteverstaan :')

 • @paul_lo: dan heb je die andere van soulcaliber nog niet gezien (weet de naam niet meer) :P  Valt wel mee eigenlijk

 • goor kutwijf

 • bij het eerste plaatje zit haar pakje te strak :)

 • Ik vind deze rubriek trouwens wel vet tof :D  ook wel leuk plaatjes:

  http://www.videogamesblogger.com/wp-content/uploads/2008/05/taki-in-soul-calibur-4.jpg  http://www.irserious.com/wp-content/images/scboobs/Taki.jpg • Voor alle mensen die van cartoonsex houden…  Zucht..  Stop hier tog is mee..


 • Takje :]

 • jongens jongens jongens… als je dergelijke zaken wilt ga dan direct naar een of andere hentai site… elke vervoeging van youtube brengt je direct op de meest uiteenlopende sites met dergelijke content…  laten we deze site enkel voor gamenieuws houden.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren