1. Mario Kart 7 (3DS)

Mario Kart 7 (3DS)

Race games waren altijd cliché. Met een peperdure sportauto over de baan crossen, af en toe een bocht door en vervolgens de finish-lijn voorbij rijden. Vandaag de dag is dit nog het zelfde principe van (de meeste!) Race spellen. Want in 1992, precies 20 jaar geleden, kwam een nieuw racespel op de markt voor de SNES.. met de olijke loodgieter Mario! Power-ups en Mario karakters in een game, kon dat goed gaan? Wel, er waren zes delen en nog was het een gigantisch succes. Nu zijn we bij deeltje zeven aanbeland, is deze net zo amusant als haar voorgangers?

Mario Kart heeft een kenmerkt dat zich telkens herhaalde: vernieuwing. De SNES versie was het begin van alles. De Nintendo 64 versie was met polygonen, in de Game Boy Advance versie kon je ook karten in de sneltrein, in de Gamecube versie had je een maatje achterop, in de DS versie had je de eerste Polygonen, draagbare Mario Kart met Touch-Functies en op de Wii kreeg je een heus stuur bijgeleverd. En anno 2012 hebben we de 3DS. Naast het 3D-diepte geneuzel race je nu niet alleen, maar duik en vlieg je even goed. Dat klopt: met een Delta-Vlieger kun je een flink stuk afsnijden en met een propellor op de achterkant ontdek je de wondere wereld van de zeedieren. Een inovatieve ingreep, en zeker niet verkeerd; ik kan haast niet meer zonder!

Hoe dan ook, dat mag natuurlijk niet het enige zijn. Er zitten evenals nieuwe gameplay, ook nieuwe personages en power-ups in. Hier valt mijn punt van kritiek helaas: ze zijn ongeïnspireerd en sommigen hebben alleen andere texture (Metal Mario is gewoon hetzelfde als Mario, alleen dan van metaal). De Power-Ups zijn de Tanooki-Leaf, de Fire Flower en een Lucky Seven. Nee, het is geen Holland Casino, de Lucky Seven is een power-up die je zeven verschillende power-ups geeft, allemaal rond je kart roterend. Dus dat zijn zeven al herbruikte Power-ups. Wauw, zeer origineel. Dat is hetzelfde als Sherlock Holmes die zeven zaken krijgt omdat het Sherlock Holmes deel zeven is. Star Wars met zeven lightsabers. Indiana Jones met zeven tempels. Jep, ik kan nog wel even doorgaan.

Dan weer naar de positieve kant. Ditmaal over het spelen "around the globe". Oftewel: de online gameplay! Persoonlijk vind ik deze nog beter en leuker dan dat van de Wii, en die is toch iets krachtiger als de 3DS. Helaas is het friendcodes systeem nog wel toegepast, maar voor de rest is het puik werk. Men kan nu een community maken en daar zijn of haar 3DS-vrienden op uitnodigen. Men wordt bij veel spelers ingedeeld in poules, waar er maximaal twaalf van zijn binnen een community. Geweldig, maar instabiel. Zes van de tien keer als ik probeer te verbinden met het netwerk van Nintendo, krijg ik een foutcode. En daar wordt je knettergek van! Maarja, in het prille begin is het altijd moeilijk.. denk ik.

De parcoursen zijn ook verbetert. Men heeft ook trajecten ingevoerd: Inplaats van driemaal hetzelfde circuit, een lange weg die je af moet leggen. Momenteel hebben alleen de Rainbow Road en Maka Wuhu deze trajecten, maar in volgende Mario Kart-spellen verwacht ik er meer. De retro parcoursen zijn ook ijzersterk: geen een parcour is slecht en ongeïnspireerd. Sommige Retro pacoursen zijn ook nog eens verbeterd, met stukken waarbij je moet Vliegen of duiken. Dat is zeer goed toegepast.

Als laatste is deze game nu ook naar het Nederlands vertaald. Niet een groot pluspunt, ook zeker geen minpunt. De vertalingen zijn matig, maar opzich kloppend en niet al te letterlijk. Sommige dingen zijn onnodig: Blue Shell naar Spiny-Schild vertalen bijvoorbeeld. Spiny was toch ook Engels?

Conclusie en beoordeling

Al met al is Mario Kart 7 geslaagd zichzelf te verbeteren en te vernieuwen. Het duiken en vliegen is een goede toevoeging, er is een goede online-functie en de pacours zijn van hoog niveau. Enkel de personages en power-ups vallen ietwat tegen, omdat de meeste te voorspelbaar zijn. De Nederlandse vertaling is wat mij betreft overbodig, maarja, nu kunnen ook wat jongere gamers profiteren van dit geweldige spel. Het 3D effect is uitmuntend en het beste tot nu. Een 9- meer dan waard!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • +Duiken en vliegen goede toevoeging
 • +Mooie pacours
 • +3D effect is subliem
 • +Online verbeterd
 • Minpunten
 • -Karakters & Power-Ups ongeïnspireerd
 • -Onnodige vertalingen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Leuk stijltje. De namen van zowel de ontwikkelaar en de game beginnen met \"Luc\".  BTW, het begint wel erg sloom te worden.

 • Nou, ik heb net die trailer ff zitten bekijken maar die was me toch een partij saai. Als dat alles is?

 • DOet me eigenlijk meer denken aan een Supernes spel van \"Eek the cat\"

 • oud nieuws

 • Even de trailer bekijken misschien is het wat, ik denk eerlijk gezegd niet voor mij.

 • beeetje heel erg saai dit!!!:P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren