1. Secret Agent Clank (PSP)

Secret Agent Clank (PSP)

James Bond is misschien wel de op één na stoerste agent ter wereld. Hij reist de hele wereld over om allerlei complotten uit de doeken te doen en mooie dames het bed in te kletsen. Maar ja, wie wil er nou een Britse agent als je ook voor Clank kunt kiezen? Onze PlayStation-held en “sidekick van” heeft zijn metalen smoking uit de kast getrokken en heeft maar één missie: Ratchet bevrijden. Zijn maatje is vals beschuldigd van diefstal en dus is er werk aan de winkel. Als Secret Agent Clank ontrafel je in de gelijknamige game een mysterieus complot, sla je iedereen in elkaar met een wel héél bijzondere vechtsport en duik je het bed in met de ene na de andere hete.. eh, dat dan weer niet. Secret Agent Clank dus.

De robot die altijd dienst doet als rugzak van Ratchet staat in Secret Agent Clank voor de PSP op eigen benen. Dat is niet voor niks, want Ratchet is er ingeluisd en zit onterecht vast vanwege een grootschalige diamantroof. Althans, aan Clank de taak dat te bewijzen. In zijn smoking gaat de geinige sidekick op avontuur als ware geheim agent. Dit stijltje pakt goed uit, ook omdat het zich onderscheidt van andere Ratchet & Clank-games. Clank is duidelijk een ander personage dan de vertrouwde Lombax en dit komt tot uiting in de gameplay. In de andere R&C-spellen zijn de levels die je met de robot speelt wat meer georiënteerd op puzzels en stealth. Dit vormt dan ook de basis voor Secret Agent Clank. In de levels kan het zeker geen kwaad om op je gemak te observeren hoe bewakers patrouilleren of hoe je ongezien langs een camera kunt sluipen. Dit is samen met de James Bond parodie-stijl een geslaagde combinatie.

In stealth-games is de besturing altijd van groot belang, maar vaak een heikel punt. Helaas kent ook deze PSP-titel die valkuil. De camera werk niet altijd mee en aanvallen van achter zijn lastig uit te voeren doordat je op exact de juiste plek moet staan. Ook is het jammer dat ontwikkelaar High Impact Games iets te vaak kiest voor quick time events. Zeker wanneer je een heel veld van laserstralen voor je ijzeren kiezen krijgt, is het zonde dat je hier gewoon voorbij glipt door het indrukken van een paar knopjes die in beeld verschijnen.

Diezelfde ontwikkelaar is er echter wel in geslaagd om de knotsgekke avonturen van Ratchet & Clank over te zetten naar de handheld. Net als alle andere delen in de serie is de platformactie met de knotsgekke wapens, en in dit geval dus met sluipelementen, ontzettend vermakelijk om te spelen. Van het spionagebureau heeft Clank een leuke hoeveelheid gadgets meegekregen. Dit loopt uiteen van een monocle waarmee hij de hologramgedaante van iedereen kan overnemen tot een paraplu die stroomstoten geeft. En dan heeft hij ook nog eens zijn eigen vechtsport. Door middel van de edele kunst van Clank-Fu is het een spectaculair gezicht om een vijand tot boutjes te verpulveren. Dit alles zorgt ervoor dat Secret Agent Clank hetzelfde speelplezier biedt als we gewend zijn van de reeks.

Geheim Agent Clank

De game is volledig in het Nederlands te spelen. Hoewel het niet mijn voorkeur heeft, is Geheim Agent Clank één van de weinige games waarin de ingesproken stemmen niet storen. De humor blijft leuk en de stemmen passen bij de personages. Ook voor jonge gamertjes is dit spel dus prima te doen.

Onze intergalactische held is de beroerdste niet, en om zijn vriend de gevangenis uit te krijgen, vliegt hij van planeet naar planeet. Variatie in de omgevingen is dus volop aanwezig. Een casino, een laboratorium of de daken van een stad die wel wat lijkt op een door neonlichten verlicht Tokio zijn slechts een paar voorbeelden van de levels die je zult zien in de game. Alles ziet er even mooi uit op de PSP. Misschien is het een beetje klinisch, maar dat hoort ook wel een beetje bij de stijl van de hele serie.

Variatie is er ook te vinden in de missies. In de levels is er telkens wel een nieuw element, iets dat wordt versterkt door de nieuwe gadgets die je de hele game door ontvangt. Die gadgets geven je telkens weer meer mogelijkheden en dat zorgt ervoor dat missies die aanvankelijk op elkaar lijken toch een beetje anders aanvoelen. Als je dan net denkt weer een sluiproute te gaan uitstippelen komt er wel weer een zijmissie tussendoor. Naast Clank speel je namelijk ook gedeeltes met drie hele kleine robotjes, Ratchet en met Captain Qwark. Afwisseling alom dus. Helaas zijn de levels met Ratchet ronduit saai. De katachtige held loopt in de nor een aantal, wat zeg ik, praktisch een hele gevangenis vol criminelen tegen het lijf die daar zitten dankzij hem. Voor de ontwikkelaar reden genoeg om te game opzichtig te rekken met inspiratieloze gevechten waarin je waves van op wraak beluste criminelen van je af moet slaan. De levels van Captain Qwark zijn daarentegen wel ontzettend leuk om te spelen. De zelfbenoemde superheld schept maar wat graag op over zijn heldhaftige avonturen die jij vervolgens mag gaan spelen. De levels geven absurditeit een nieuwe dimensie en zijn belachelijk tof, maar ook deze missies zijn er aan de haren bijgesleept.

Als je dan weer terugkomt bij de hoofdmoot van de game, Clank, kan je weer verder met die leuke mix van stealth en knotsgekke actie. Helaas hoort hier ook de ergernis van de matige besturing bij. Toch is het door het verhaal, leuke cutscènes en subtiele humor geen straf om door te blijven spelen. Je wilt tenslotte weten of Ratchet wel echt onschuldig is en of Clank zijn spectaculaire missie voltooid. Want Clank is bovenal op een missie. En op het moment dat hij na een romantische dans de adellijke dame in zijn armen dan toch wat informatie aftroggelt, en je denkt dat die heftige bedscène dan eindelijk komt, laat hij haar als een baksteen vallen. Zoals het een echte spion betaamt.

Conclusie en beoordeling

Secret Agent Clank is een game die prima past binnen het universum van de Ratchet & Clank-serie. Het merkbaar andere personage brengt andere gameplay met zich mee en samen met het stijltje geeft het de game een eigen smoel. Toch is de toffe platformactie met die gekke wapens ook nog heel herkenbaar. Jammer genoeg zal niet iedereen evenveel plezier uit de game halen. Hoewel het met het verhaal en het uiterlijk wel goed zit, kan de gebrekkige besturing roet in het eten gooien. De missies met Qwark zijn belachelijk leuk, maar net als die van Ratchet hebben ze geen moer te maken met de game. Het is opzichtig oprekken van een verder vermakelijke game zoals we dat kennen van de andere R&C-games, maar dan in je broekzak.
7,3
Score
73
Score: 75
 • Pluspunten
 • Clank is de ster in een James Bond paraodie-stijl
 • Eigen gameplay binnen de Ratchet & Clank-serie zoals we die kennen
 • Variatie in de omgevingen en missies
 • Captain Qwark
 • Minpunten
 • Besturing
 • Missies van Ratchet en Qwark hebben niks te maken met de rest van de game en rekken de speelduur opzichtig op

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Het concept vind ik wel erf tof, dus wie weet pik ik deze weleens op uit de budgetbak :)

 • @shoarmaboer  Same here!

 • Lang op het vervolg gewacht, nu meteen maar eens downloaden!

 • Tropico 2 was erg leuk, maar mijn pc is niet goed genoeg meer denk ik voor het vervolg :P

 • Hm, lijkt me behoorlijk saai =)

 • Ziet er grappig uit. Maar echt iets voor een budgetbak.

 • Huh, was dit niet die game met zombies op een tropisch eiland? waar heel lang geleden ooit wat screenshots van getoond zijn, ik dacht dat dat Tropico was, naja…

 • ok het ziet er wel mooi uit maar wees eens eerlijk wie wil er nu ook maar deze demo proberen?

 • top! ook voor 360 :)

 • lijkt me erg leuk!=)

  ga hem morgen zekers downloaden!

 • Ik wil hem wel uitproberen, maar dan moet ik wel wachten op mijn PC (gecrashed). Weet iemand of ik (met een Pentium 4, 1.5GB RAM, Geforce FX 5500) deze demo kan spelen?  PS: WarRock, Combat Arms kan hij niet aan.

 • @PSPfreaky

  Als hij WarRock niet aan kan, dan nee.

 • Eindelijk!  Weer terug naar de bananenrepubliek! Vorige deel met die piraten sloeg de (loop)plank mis.  \"Presidente..\"


 • oeh net even zitten spelen, ik ga wat uurtjes zoet zijn met het hele spel denk ik.

 • ik ga het eens proberen!!

 • ik ga het eens proberen!!

 • hmmm ik denk dat ik het even ga proberen klinkt namelijk best wel tof

 • Tering wat is deze game vet :D

 • Deze game is goed, het robleem is dat er bijna geen verbeteringen zijn t.o.v. het eerste deel en dat had wel gemogen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren