1. Spider-Man: Shattered Dimensions (PC)

Spider-Man: Shattered Dimensions (PC)

Een vraag aan het begin van deze recensie: hoeveel Spider-Men zijn er nodig om een magisch tablet te herstellen? Het antwoord is vier. Nee, er is geen nieuw hoofdstuk bijgekomen in het klassieke Spider-Man verhaal “The Clone Saga”. Een bijzonder voorwerp genaamd the Tablet of Order and Chaos wordt gestolen door de schurk Mysterio. Tijdens een kleine schermutseling wordt het tablet aan stukken geslagen, waardoor verscheidene delen door tijd en ruimte worden geslingerd. Spider-Man wordt direct gecontacteerd door Madame Webb, die hem informeert dat dankzij de bijzondere krachten van het tablet verscheidene dimensies in gevaar zijn. Spider-Man reageert zoals altijd vrij laconiek, maar Madame Webb laat de webslingeraar weten dat ze absoluut geen grapje maakt. Ze toont aan Spider-Man verschillende dimensies met ieder hun eigen versie van de superheld. Geluk bij een ongeluk, alle delen van het tablet zijn “maar” in vier dimensies terecht gekomen.

Om de orde te herstellen schakelt Madame Webb de hulp in van vier Spider-Men: The Amazing Spider-Man, Spider-Man Noir, Spider-Man 2099 en Ultimate Spider-Man. Ze mogen dan allemaal een Spider-Man kostuum dragen, maar dat betekent niet dat ze dezelfde eigenschappen bezitten. The Amazing Spider-Man is de mainstream versie van de held en weet vooral met zijn webvloeistof leuke truukjes uit te halen. De Noir-versie is de enige Spider-Man die niet vertrouwd op zijn vuisten, maar op zijn stealth vaardigheden. De 2099 Spidey heet zelfs geen Peter Parker, maar Miguel O’Hara. Die heeft naast zijn spinnenkrachten ook nog de beschikking over de technologie van de toekomst. Als laatste is er de jonge Ultimate Spider-Man, die moet vertrouwen op de brute kracht van het zwarte symbioot kostuum. Ze moeten hun vaardigheden gebruiken om zo de tablet stukken terug te vinden. Dat is eigenlijk makkerlijker gezegd dan gedaan, aangezien de stukken in handen zijn gevallen van verschillende superschurken. Normaliter zou dat geen probleem moeten zijn, maar de stukken tablet hebben een postief effect op de badguys: ze worden namelijk nog sterker.

Hoewel de vier Spider-Men daar niet zo blij mee zijn, is het voor de speler niets meer dan vermakelijk. Ze mogen als vier verschillende versies van Spider-Man aan de slag en Beenox heeft zoals hierboven gezegd getracht om ze te laten verschillen van elkaar. Van die vier springt Spider-Man Noir direct in het oog. De dames en heren bij Beenox hebben ongetwijfeld Batman Arkham Asylum gespeeld, aangezien de Noir levels erg leunen op de stealth vaardigheden van Spider-Man. De Noir-incarnatie is niet zo sterk en gaat daarom alleen in het duister op pad om boeventuig op te pakken. Dankzij de duisternis heeft hij een voordeel: wordt deze goed gebruikt, dan zien de gangsters Spider-Man nooit aankomen. Hij kan dan ongemerkt van boven of achteren de vijanden uitschakelen. Het is overigens niet alleen de gameplay die een andere insteek heeft, maar ook het leveldesign. Er wordt veelvuldig gebruikt gemaakt van zwart en daardoor is er ook maar weinig plaats voor licht in de Noir levels. Het zicht is daardoor beperkt, wellicht te beperkt op bepaalde punten. Het is niet dat het zo hinderlijk is dat het de game verpest, maar door het duister moet er misschien een keer teveel nagedacht te worden om Spider-Man een actie te laten uitvoeren.

Ondanks die klacht vormen de Noir-levels een prima afwisseling ten opzichte van de levels met de drie andere Spider-Men: in hun levels is het vooral knokken geblazen. Wellicht zal dat sommigen verrassen, maar Shattered Dimensions is eigenlijk meer een brawler. Spelers die deze titel met het idee hebben gekocht dat ze lekker gaan rondslingeren in New York zullen van een koude kermis thuiskomen. Er wordt wel rondgeslingerd en Spider-Man zal zijn spinnenkrachten veelvuldig inzetten, maar deze gebruikt hij vooral om badguys in elkaar te timmeren. Klinkt wellicht een tikkeltje te eentonig, maar Beenox weet het vechtsysteem wel interessant te houden. In het begin hebben de vier Spider-Men een vrij simpele moveset, die de speler kan uitbreiden door verschillende level objectives te voltooien. Eenmaal voltooid, worden er punten genaamd Spider-Essence verdiend. Heeft de speler eenmaal genoeg punten, kunnen deze ingevesteerd worden in nieuwe aanvallen of de al beschikbare vaardigheden uitbreiden. Een Amazing Spider-Man kan bijvoorbeeld zijn webvloeistof veranderen in grote webknuppels na een upgrade, terwijl Ultimate Spider-Man zijn zwarte symbioot kostuum nog krachtiger kan maken. Het kopen van die vaardigheden is overigens een must om te voorkomen dat de game niet te repetitief gaat aanvoelen.

Een van de leukere onderdelen aan Shattered Dimensions zijn de stem acteurs. De acteurs die de vier Spider-Men hebben ingesproken hebben allemaal ooit een Spider-man vertolkt in een tekenfilm serie. De bekendste is Neil Patrick Harris, beter bekend als Barney Stinson in How I Met Your Mother die de Amazing-versie inspreekt. Al mag Christopher Daniel Barnes niet vergeten worden vanwege zijn beroemde “MAARRYYY-JAAAANE!!” scene in Spider-Man the Animated Series. Een andere bekende acteur is Mark Hamill, oftewel Luke Skywalker. Hamil is al jaren een veel gevraagd stemacteur die in de animatie wereld vooral wordt geroemd vanwege zijn vertolking van the Joker in Batman the Animated Series. Als laatste is er ook nog Stan Lee, de geestelijk vader van Spider-Man die met kinderlijk enthousiasme de intro inspreekt. ‘Nuff said!

Al probeert Beenox dit ook op een andere manier tegen te houden: de vier Spider-Men zo verschillend mogelijk te maken. De Noir levels zijn zoals gezegd al anders van opzet, maar de andere drie “wallcrawlers” hebben hun eigen karakteristieken. De wereld van Spider-Man 2099 kent naast een zeer futuristische New York ook speciale “leap of faith” secties waarin Spidey op hoge snelheid een val maakt waarin hij obstakels dient te ontwijken. Ultimate Spider-man beschikt weer over het zwarte pak, die enorm veel kracht bezit. Hiermee kan hij met gemak meerdere vijanden te gelijk aan. Het is leuk, maar dat neemt niet weg dat over het geheel genomen Shattered Dimensions vooral draait om boeventuig in elkaar te meppen. Hoewel het in de Noir-levels minder prominent aanwezig is, moet er met de andere drie versies vooral geknokt worden en op een bepaald zal het bepaalde spelers vermoeien. Zelfs met allerlei speciale bewegingen die ontgrendeld kunnen worden zal de game op den duur toch te herhalend worden. Vooral de 2099, Ultimate en Amazing gameplay lijken teveel op elkaar, ondanks de kleine verschillen die zijn doorgevoerd qua krachten en moves.

Ondanks de vergelijkingen, blijft Shattered Dimensions boeien en dat komt voornamelijk door twee dingen: het speelt lekker weg en Beenox heeft leuke thema levels ontwikkeld, die allemaal gebaseerd zijn op een schurk die ook als de eindbaas dienen. Wat misschien nog een stukje slimmer is te noemen, Beenox weet op een goede manier de speler nieuwsgierig te maken naar het eindgevecht van ieder level. In het eerste level van the Amazing Spider-Man moet Spidey het opnemen tegen Kraven the Hunter, die Spider-Man voor de zoveelste keer als een trofee probeert binnen te halen. Eerst doet hij dat in een ouderwets man tegen man gevecht, terwijl in het tweede deel hij het strijdveld beheerst om de speler dwars te zitten. Dankzij de krachten van het magische tablet krijgen de schurken onverwachte krachten die de eindbaas gevechten bijzonder maken. Deze bossfights maken de wat herhalende gameplay meer dan goed. Het scheelt overigens ook dat de dialogen tussen de schurken en Spider-Man vol grappen zitten die meestal een glimlach op het gezicht zullen toveren. Vooral waneer de praatzieke en gestoorde antiheld Deadpool verschijnt zal er regelmatig gelachen worden. Het is misschien ook een van de redenen om door te spelen: iedereen is wel gecharmeerd van de sarcastische grappen van Spidey.

Conclusie en beoordeling

Spider-Man Shattered Dimensions is een game die vier verschillende gezichten probeert te tonen en slaagt daar zeer aardig in. Het is wel dat de game wat te ééntonig is doordat het vooral neerkomt op badguys in elkaar te meppen, maar Beenox heeft een aantal slimme onderdelen toegevoegd waardoor de game ondanks de herhalende gameplay leuk is: het speelt lekker weg, het is een geslaagde port en heeft enorm veel fan service. Al hoef je geen fan te zijn om plezier te beleven aan de levels die rondom een superschurk zijn gebouwd. Ben je een fan van brawlers of een Webhead? Dan is Shattered Dimensions sowieso aan te raden. Een van de betere Spider-Man titels van de afgelopen jaren.
7,5
Score
75
Score: 75
 • Pluspunten
 • Speelt lekker weg
 • Fanservice
 • Noir levels interessant
 • Minpunten
 • Wellicht te herhalend
 • Noir-levels een tikkeltje te donker soms

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Home is zeker een leuk programma maar voor veel mensen niet leuk genoeg :/. Ze zouden er misschien iets meer mee moeten doen…

 • Houden ze zich nu nog bezig met home?

  Ze zouden beter het PSN verbeteren ipv zich nutteloos bezig te houden

 • Ongelofelijk. Techniek staat voor niets.

 • Dat 'Where is everyone?' in de screenshot dan ook. Helaas best toepasselijk :(

 • Home? Bestaat dat nog steeds dan? ;)

 • @hierboven:  Idd. Lol. En wat is hier dan het nut van?

 • Omigosh lol :)

 • Home is inderdaad mega saai! Het lijkt wel of alleen mannen een console hebben. Ook zijn de spelletjes saai, als je al kan spelen. De leuke dingen zijn altijd bezet. Dus meer dan nutteloos rondlopen is het niet.

 • het zou veeel leuker zijn als de laadtijden kortezr waren!!

 • oprotten met home! doe wat aan andere dingen waar we meer aan hebben!

 • tmoet veel uitgebreider worde

 • Hmm ga ik toch echt liever singstarren dan doelloos rondlopen in een singstar room :P

 • Hmm Home is advanced msn voor kids.

 • Dit kan wellicht een stap in de goede richting zijn. Er moeten echter veel meer van dit soort toepassingen in voordat het echt interessant wordt.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren