1. Syphon Filter: The Omega Strain

Syphon Filter: The Omega Strain

Syphon Filter: The Omega Strain is alweer het vierde deel in de serie, maar pas het eerste deel dat uitkomt op de PlayStation 2. Is dit laatste deel vernieuwend genoeg om te kunnen voldoen aan de standaard die tegenwoordig voor actiespellen geldt?

Al direct blijkt dat de besturing qua mogelijkheden niet onderdoet voor de huidige standaard. Daarom is het niet onverstandig om voordat je aan de eerste missie begint eerst de trainingsmissie te doorlopen waarin de besturing stapsgewijs wordt uitgelegd, zoals we dat ook al zagen in bijvoorbeeld Rainbow Six. In dit geval zul je de uitleg van een bepaald onderdeel moeten lezen van een bordje waardoor het in vergelijking met de gesproken uitleg van Rainbow Six nogal dood aandoet. Dit gevoel bleef het hele spel bij mij overheersen. Het voelde allemaal een beetje levenloos aan. Ik had gewoon nooit echt het gevoel door het spel opgezogen te worden. Dit heeft ook deels te maken met de besturing.

Wanneer je in het spel door een bepaald menu bladert zul je de D-pad kunnen gebruiken om omhoog en omlaag te scrollen door dit menu. Logischerwijs ga je er dan vanuit dat je met diezelfde D-pad ook naar links en recht kunt scrollen. Om onbekende reden heeft men hier dan opeens gekozen voor de R en L knoppen. De D-pad wordt gebruikt om te bladeren tussen je verschillende wapens en het aan en uitschakelen van je zaklamp of nachtbril, terwijl in andere spellen hiervoor juist weer de R en L knoppen worden gebruikt. Deze ‘logica’ is in het hele spel terug te vinden. Het begin namelijk al in het menu waarin je een missie moet kiezen. Nadat je een aantal menu’s hebt doorgebladerd kom je terecht in een scherm waarop je een cirkel ziet met een aantal stippen. Nadat ik even wachtend naar dit scherm zat te kijken kwam ik er even later achter dat dit niet het laadscherm voor de eerste missie was, maar een scherm waarin je de eerste missie nog moet selecteren. Wil je dit vervolgens doen, dan blijkt dat je D-pad en analoge sticks niet werken, waarna je ook hier dus weer je R en L knoppen moet gebruiken. Uiteindelijk werkt het allemaal wel, maar voelt dus domweg niet logisch aan.

Na verloop van tijd zul je wel wennen aan de besturing in zowel de menu’s als het spel zelf. Toch bleef ik met het gevoel zitten dat het met een aantal aanpassingen allemaal een stukje beter kon zijn en ik het eindcijfer misschien wel had kunnen verhogen naar een 8. Zo ziet het spel er redelijk goed uit, maar zien we ook weer niets dat we nog nooit eerder hebben gezien. Bovendien voelt het lopen soms een beetje zweverig aan en lijkt vooral het zijwaarts lopen meer op zijwaarts zweven. Daarnaast vindt er redelijk wat actie plaats in de levels, maar ook weer niet zoveel dat je er door wordt overdonderd. Ook de muziek zet een redelijk goede sfeer neer en de geluidseffecten van onder andere de geweerschoten en ontploffingen zijn redelijk geloofwaardig, maar ook hiervoor gaat het verhaal op dat het niet echt iets bijzonders is. Dat geldt ook weer voor het aantal van zeventien missies dat net genoeg is om je voor een redelijke tijd aan het spelen te houden.

In de bovenstaande alinea heb ik maarliefst vijf keer het woord ‘redelijk’ gebruikt en dit is dan ook het meest voor de hand liggende woord om Syphon Filter: The Omega Strain in één woord samen te vatten. Dat ik het spel niet met een 6 maar met een 7 beoordeel heeft het te danken aan de toevoeging van een online multiplayer modus.

Conclusie en beoordeling

Syphon Filter: The Omega Strain is zeker het beste spel in de serie tot nu toe. Helaas ligt de standaard tegenwoordig een stuk hoger en zorgt vooral de onlogische besturing ervoor dat dit niet meer dan een middelmatig actiespel is.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Online multiplayer
 • Minpunten
 • Onlogische besturing
 • Onduidelijke interface

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Vond deel 1 op de PS1 echt goed, de rest waren voor mij niet nodig geweest.

 • Dit spel vind ik niks aan, er zijn genoeg (imo) betere alternatieven…

 • SF deel 1 en 2 waren de bom, maar dit is niks

 • nix voor mij…

 • een groot minpunt volgens boris:

  respawning baddies

 • @ Mortal Marcel

  Precies ik vond deel 1 op de ps1 ook heel goed, maar ik vindt een 7 echt te hoog voor deze game …deze game verdient echt een 4,5 alles is kut aan het spel (de graphics zijn gewoon zelfde als ps1) en de besturing god……….echt alles is nep behalve online multiplayer maar dat is een 6,8 die multiplayer….mijn advies zou zijn koop en huur dit spel niet …alleen als je het hebt gevonden zou je het eventueel kunnen laten liggen of meenemen

 • het lijkt leuk :/ maar ik heb ook niet al de andere versies gespeeld dus kan ik er niet veel van zeggen

 • De eerste Syphon Filter was cool, dit nieuwste deel heb ik ook gespeeld en valt echt in het niets bij het eerste deel.

 • bagger spel en daar zijn ze al 3 jaar mee bezig :S

 • Iedereen noemt het wel een baggerspel, maar een spel dat niet top is hoeft niet bagger te zijn. Het is gewoon allemaal vrij middelmatig. Niet helemaal mijn ding dus mij kon het niet lang boeien. Daarentegen heeft het broertje van m'n vriendin zich er juist prima mee vermaakt. Als je eenmaal aan de besturing gewend bent en je houdt van actionshooters kun je best wel plezier hebben met dit spel.

 • Plezier…………………..met dit spel……….alsjeblieft zeg ….als je in dit spel rent/loopt lijkt het wel alsof je een Extra Small String aan hebt…..de vijanden die je dood maakt komen terug (respawnen) de graphics zijn voor deze generatie echt niet te doen (ps1 kwaliteit.) de verhaal wordt niet duidelijk verteld je weet niet wat je moet doen en ik kan zo nog doorgaan echt deze spel verdient een 4/4,5…..en dat de broertje van jou vriendin het lukt vond is….(1) Omdat voordat hij het spel gaat spelen 4bacardies, 2Amstelbiertjes en wat Smirnoff ice op drinkt (2) Hij rookt 4 Jointjes en is dan high maar dan echt way high dat hij denkt dat hij in de hemel zweeft (3) hij gebruikt drugs (4) al het voorgaande…..en ik denk echt nummer 4…….want ookal zou je al die voorgaande gebruiken toch zou je het een k*t spel vinden!!

 • Gaat deel 4 verder waar 3 ophield, of heeft dit niks met het verhaal te maken, ik alleen de demo gespeeld en ja t was matig, maar ja de syphon filter reeks was best wel matig. Ik vond het leuker om met Logan zelf te spelen, is meer vertrouwd enzo, maar ja je kan niet alles hebben. Misschien een opvolger van dit.

 • lolz MorQuit

 • Zeker wel vage besturing.

  Zo te lezen vind niemand het goed.

  Respawning als ik ergens een hekel aan heb is het dat wel!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren