1. Secret of Mana

Secret of Mana

De Super Nintendo stond onder andere bekend om zijn grote hoeveelheid goede Role Playing Games. Zo was dit systeem het thuisplatform van alom geprezen klassiekers als Chrono Trigger en Final Fantasy VI. Helaas voor ons Europeanen zagen maar weinig van deze spellen het licht in ons werelddeel. Maar af en toe bereikte toch een juweeltje ons continent. Een van deze juweeltjes is Secret of Mana, een actiegeoriënteerde Role Playing Game van Square.

Het verhaal van Secret of Mana is redelijk goed, maar kan op sommige momenten erg vreemd overkomen. Het begint allemaal op een brug bij een waterval, waar je met een aantal vrienden op zoek bent naar een schat. Plotseling val je van de brug langs de waterval naar beneden, maar op een miraculeuze manier overleef je de val. Je krabbelt overeind en probeert de weg terug te vinden naar je dorp. Onderweg hoor je iets of iemand je naam roepen maar je hebt geen flauw idee waar het vandaan komt. Even verderop kom je een flinke hoeveelheid struiken tegen die je de weg versperren. Je zult dus iets nodig hebben om er doorheen te hakken. Dan zie je in het midden van het nabijgelegen riviertje een zwaard in een rots. Je besluit het zwaard uit de steen te trekken en plotseling komt er een enorm felle lichtflits te voorschijn en word je toegesproken door een geest die iets murmelt over het zwaard. Wanneer je alles op een rijtje hebt gezet besluit je verder te gaan naar het dorp, maar onderweg kom je plotseling allerlei monsters tegen. Wanneer je eindelijk thuis bent, leer je dat het zwaard dat je uit de steen hebt getrokken eigenlijk het zwaard van Mana is en dat dat zwaard al eeuwenlang het dorpje beschermde tegen de monsters. Hierdoor word je verbannen uit het dorpje en begin je je reis die zich uiteindelijk zal uitmonden in een waar epos.

Zoals gezegd is Secret of Mana dus een actievolle Role Playing Game. De besturing is dus vergelijkbaar met spellen zoals de tweedimensionale Legend of Zelda spellen maar het spel bevat verschillende elementen als magie, levels en statistieken zoals je die in een traditionele Role Playing Game zou aantreffen. De spelwereld is vrij groot en het zal ook redelijk wat tijd nemen voordat je door het spel heen bent. Een van de dingen die Secret of Mana zo bijzonder maakte was het feit dat je deze Role Playing Game met meerdere spelers kon spelen. Maximaal drie personen konden tegelijkertijd meedoen, waarbij elke speler een van de drie hoofdpersonen bestuurde. Wel moet gezegd worden dat als een of twee van de karakters door de kunstmatige intelligentie bestuurd worden, er wat kleine ergernissen kunnen ontstaan omdat de karakters vast kunnen blijven zitten achter bepaalde obstakels. Toch kan dit de pret niet drukken, want er zijn zoveel positieve punten te noemen dat je dit enkele minpuntje op de koop toe neemt.

In de tijd dat Secret of Mana uitkwam, was dit spel technisch gezien een hoogstandje te noemen. De spelwereld oogde zeer gedetailleerd en ook de karakters en met name de bazen waren van hoge kwaliteit. Daarnaast maakten bepaalde onderdelen van het spel, die in een pseudo-driedimensionale manier werden weergegeven, veel indruk. Ook de geluidseffecten en de muziek waren erg goed en er zaten zelfs een aantal memorabele deuntjes in. Secret of Mana is nu natuurlijk wel technisch achterhaald in vergelijking met al het grafische geweld op de nieuwe systemen, maar je kunt je er totaal niet aan ergeren. De achtergronden en mangastijl karakters zijn erg kleurrijk en zijn nog steeds aangenaam om naar te kijken. Het spel weet ook nog steeds dezelfde sfeer neer te zetten. De muziek is vandaag nog steeds acceptabel te noemen, al doen de geluidseffecten nu wel vrij primitief aan.

Wat Secret of Mana vandaag de dag nog steeds zo’n goed spel maakt is vooral de uitstekende mix van actie –en RPG elementen, een vermakelijk verhaal, de uitzonderlijke sfeer en natuurlijk de mogelijkheid om het verhaal met meerdere spelers af te werken. Al met al is Secret of Mana voor velen een onvergetelijke ervaring geweest die nu nog steeds weet te boeien.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Lijkt een beetje op The Legacy of Goku op de GBA. Één van de vele games die op Secret of Mana zijn gebaseerd.

 • SE wilde toch weten of mensen wilde dat deze game op de DS kwam zodat ze dan een remake konden maken??  lijkt me wel cool

  deze of crono trigger:P

 • Beetje jammer dat de Seiken serie na deel drie een andere kant op is gegaan. Legend of Mana en Sword of Mana hebben echt een hele andere feel dan Secret of Mana. Hopelijk pikken ze het weer een keertje op bij Square.

 • ik heb hem ook gehad vvor de snes. Dit is echt een TOP spel

  en ik ben geen eens en RPG liefhebber.

 • Mastah2k4: die heb ik ook. ik heb 5 cd's vol met snes games :P en het is een compleet rom set dus ik heb alle snes games die er zijn (3700)  ik speel nu die snes rpg's op mijn GamePark32 via een snes emul :P

 • Ik heb SoM vorige week nog weer eens in mijn snes gepropt. Mijn favoriete game vroeger (en stiekem ook nog steeds wel een beetje nu ;-) )

 • goeie game :) veel gespeels en speel hem nog steeds.

  |net als evermore :)

 • Dit is de beste game die Square ooit gemaakt heeft…

 • Heb em onlangs gekocht op een markt. 5 euro, inclusief boekje! echt een toffe game, waar ik vroeger heel wat uurtjes mee gespeeld heb. Leuk stukje trouwens!

 • deze game was gewoon te vet voor woorden maar @ de manadragon was 1 grote bug je kon jezelf healen als hij je aanviel en dan ging er niks vanaf (sommige deden dit zelfs omdat ze een te laag level hadden)

  ik pakte gewoon mijn sword die ik met 9 sword seeds geupgrade had en dan een paar x opladen tot level 8 en dan is ook de mana dragon niet zo moeilijk.  maare…ik vind ook secret of evermore beter vooral om het feit dat je hond veeeeel minder werd afgemaakt als die 2 van mana en de magic kon je met 1 character doen.

 • ik speel hem nu al !!!! :D

 • ik speel hem alweer :D

 • en wat is sword of mana dan???

 • Een remake van de voorvanger op dit spel.

 • Was nog klein toen de super nintendo er was weet nog wel dat ik donkey kong veel had gespeeld maar na een tijdje deden we hem weg want toen kwamen de N64 en de PS in huis.

 • dit spel heb ik zo vaak gespeeld vroeger… kan ik me nu amper meer voorspellen hoe vaak ik dat overnieuw heb gedaan. Alleen Choplifter en Giana Sisters (C64) (en MK1) heb ik vaker gedaan denk ik.  Maar ja, zal wel nooit meer voorkomen met toekomstige spellen.

 • Mijn favoriete game, heb er men net-name vandaan heh :)

 • captain duck waren toch die eendjes met blouwe helmen die zo irritante explosie aanvallen deden of niet?

 • Dit is de game die van mij een serieuze gamer heeft gemaakt. ik hoop dat ze ooit nog een s een remake van maken op de ds ofzo ;). UBERGAME, GREAT STORYLINE & SUPURB GAMING FUN 4 EVERYONE.

 • is secret of mana third-party

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren