1. Fire Emblem

Fire Emblem

Veel Europeanen kwamen voor het eerst met Fire Emblem in aanraking door Roy en Marth, twee speelbare karakters in het vechtspel Super Smash Bros. Melee. Deze twee sterren schitterden naast de bekende gezichten van onder andere Mario en Samus. Dit alleen had al voldoende moeten zijn om te beseffen hoe groot Fire Emblem in Japan is. Waarom Nintendo nu pas één van Japans best bewaarde geheimen prijsgeeft is een raadsel. Fire Emblem is ontwikkeld door Intelligent Systems, bekend van de Advance Wars-serie. Het succes van deze serie is misschien een verklaring voor het uitbrengen van Fire Emblem op de Game Boy Advance. Fire Emblem was het wachten in ieder geval meer dan waard.

http://www.insidegamer.nl/getimage.php?id=1281

In Fire Emblem speel je de rol van opperbevelhebber. Je wordt op een dag wakker gemaakt door Lyn, die jou bewusteloos aangetroffen heeft. Er staan bandieten buiten en jij moet Lyn de weg naar de overwinning wijzen. De eerste tien speelvelden dienen ter introductie van de speelbeginselen, maar ook voor gevorderde spelers bieden ze genoeg diepgang. Na de introductiewerelden zul je verdergaan met het personage Eliwood. De gevechten vinden omstebeurt plaats, net zoals bij Advance Wars. Je selecteert een karakter, verplaatst deze naar de vijand en selecteert een aanval. Anders dan in spellen als Final Fantasy Tactics maakt het niet uit of je de vijand in de rug aanvalt. Er zijn drie groepen wapens voor aanvallen van dichtbij: zwaarden, bijlen, lansen. Het scoresysteem wordt bepaald door een soort ‘schaar-steen-papier’-schema. Zwaarden zijn beter dan bijlen, bijlen beter dan lansen en lansen beter dan zwaarden. Wanneer je verder vordert in het spel, beschik je ook over magie. Er is eenzelfde systeem voor de magie bedacht.

Emotionele binding

Er zitten vele karakters in het spel, welke jouw groep zullen dienen met verschillende motieven. Het is verstandig om zo’n groot en divers mogelijke groep samen te stellen. Er zijn vele verschillende klassen, welke ook nog eens kunnen promoveren naar een betere klasse zodra ze een bepaald level behalen. Wat Fire Emblem zo bijzonder maakt is dat gesneuvelde karakters niet meer terugkomen in het spel. Hierdoor zul je je wel twee keer bedenken voordat je ook maar één stap zet. Niet alleen kun je een belangrijk karakter verliezen, maar een deel van het verhaal zal ook nog eens verloren gaan. Zo kan het wel eens voorkomen dat je een bepaalde wereld vier keer over wilt doen, omdat er steeds een karakter sneuvelt. De karakters waarmee je speelt worden op een kunstzinnige manier in het verhaal geschreven. Allen hebben ze een eigen achtergrond en verhaallijn welke zich zal ontplooien naarmate je in het spel vordert. Wanneer je een karakter verliest, verlies je tegelijk een vriend.

http://www.insidegamer.nl/getimage.php?id=1275

Het verhaal is op zich niet zo bijzonder, maar er zitten genoeg onvoorspelbare momenten in om het spannend te houden. Zoals gezegd zijn er vele karakters met een eigen verhaallijn, dus na verloop van tijd wordt het verhaal steeds omvangrijker. Wanneer je een karakter verliest en je besluit door te gaan in het spel, kan het voorkomen dat dit karakter toch terugkeert in een dialoog. Er zou een te ingewikkelde boomstructuur bedacht moeten worden om het verhaal vlekkeloos te laten verlopen, maar als je dan toch een minpunt op moet noemen, dan is dit het wel.

Manier van opslaan

Fire Emblem slaat het spel automatisch op na iedere zet. Hierdoor kun je de Game Boy Advance op ieder gewenst moment uitzetten om een partij later voort te zetten. Dit is natuurlijk een groot voordeel ten opzichte van andere spellen, maar hierdoor is het helaas niet mogelijk om een spel midden in een partij op te slaan en later weer voort te zetten. Wanneer je bijvoorbeeld op het punt staat om een gevaarlijke eindbaas te verslaan en je besluit om het spel op te slaan, is er geen mogelijkheid om weer vanaf dat punt verder te gaan wanneer jij bijvoorbeeld een karakter in het gevecht verloren hebt. Opslaan op kritieke momenten in het spel is hierdoor onmogelijk en dat is jammer, want het verliezen van een bondgenoot is erg zonde. Fire Emblem is goed voor meer dan dertig uur speelplezier. Sommige gevechten kunnen letterlijk uren in beslag nemen.

http://www.insidegamer.nl/getimage.php?id=1268

Conclusie en beoordeling

Fire Emblem is een meesterwerkje geworden. De emotionele binding met de verschillende karakters gaat veel verder dan menig spel. Ik heb in deze recensie slechts een fractie van alle informatie kunnen behandelen, omdat het spel veel te uitgebreid is om op papier te zetten. Was je dol op Advance Wars, dan is dit spel zeker een aanrader. Op bijna alle punten streeft Fire Emblem namelijk Advance Wars voorbij, behalve in de meerspeler modus. Het tweede Fire Emblem-deel voor de Game Boy Advance is al in ontwikkeling en ook voor de GameCube staat een Fire Emblem-spel gepland. Wij Europeanen zullen nog veel van deze serie gaan horen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Emotionele binding met de vele karakters
 • Uitgebreide verhaallijn
 • Technisch hoogstandje
 • Veel uur aan speelplezier
 • Minpunten
 • Ingewikkelde boomstructuur
 • Onhandige manier van voorwerpen uitwisselen
 • Opslaan soms onhandig

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Beste GBA spel tot nu toe!

 • 30 uur, daar ga je zeker wel overheen denk ik. Ik speelde hem eerst ongeveer 14 uur, toen heeft mijn broertje de savegame gewist. Een maand later ging ik hem weer opnieuw proberen en toen heeft die weer mijn savegame gewist op 24 uur, laatste level. Toen weer meteen gaan spelen heb hem toen binnen 16 uur gedaan en nu ben ik bezig met de Hector Tale waar ik nu ook al op 12 uur zit en daarna ga ik nog de hard mode dien… 14+24+16+12+18??= 70+ uur!

 • een vriend van mij had ooit eens een game hiervan op de nes was wel japans of zo

 • kwor kots misselijk van al die gameboy troep…

 • arg! waarom komen ze nooit met echte goede gba games….maar wel snes-kwaliteit-games….ik ben blij dat ik de gba heb verkocht….

 • beter dan AW 1 en 2 ?

 • AW is hetzelfde maar toch anders dus moet je zelf maar kiezen

 • ziet er wel een leuke game uit

 • Anakin ik snap niet waarover je zeikt hoor, deze game is dus echt wel van GBA kwalitiet. Als je de animaties van de gevechten ziet, het geluid hoort, en een beetje het verhaal leest begrijp je vanzelf dat dit een topspel is en dat er op het gebied van tactics RPG geen betere is, zelfs niet op een andere console! En volgens mij heeft de GBA gewoon de kwaliteit van de allermooiste SNES games, verwacht je soms XBOX of Gamecube kwaliteit?

 • Heb geen gba als ik hem had zeker gekocht!

 • Anakin heeft er geen verstand van: blijkt wel.

 • @ crypton: bij wat Anakin zegt gaat het niet om verstand maar om zijn eigen mening, mischien moet je gewoon is leren om die te respecteren ?

 • in de eerste plaats wat verwacht Anakin van de GBA in de eerste plaats en waarvoor heeft hij hem gekocht.  Bij mij weten zijn er veel goede GBA spellen op de mark te krijgen. zoals zelda die identiek is zoals de Snes Advange wars 1 2 , final fantasy tactics en binnenkort de series en shinning force enz enz. blijkbaar keuze genoeg.

 • duh gba is helemaal niet zo kut als iedereen denkt je moet alleen de spellen weten en als je de mogelijkheden hebt iets te laten importeren dan is de gba helemaal ownage

 • heb USA import. TOPspel!

 • Ik vind het wel goed, maar echt niet de beste GBA spel ooit !

  Er zijn punten, waar andere spellen van dezelfde genre veel beter doen.

 • Oef wat een grote fout van mij ^_^'  Ik vind dit spel wel wat beter dan Golden Sun, maar Golden Sun is ook erg sterk :).

 • Dit is echt een tof spel, ik had hem eens geleend van een vriend en was gelijk verslingerd. Ik gaat hem ook snel kopen btw. Aangezien AW mijn beste GBA-spel was en dit er naar waarschijnlijkheid overheen gaat gaat dit heel tof worden.

 • Het ziet er lelijk uit man -.-;; .. Warom een 9 XD!

 • "Reactie van kubus95 (81.205.84.158) geplaatst op 31 juli 2004 12:38

  het is een heeeel vet spelletje maar niet het beste dat is golden sun al vind ik. "  GS is een middelmatig spel dus ik snap niet dat je hem niet beter vind…  Anyways, FE is, alhoewel ik hem als rom haatte (stopte al na 3 levels), een echt heel tof spel! Het begin is misschien een beetje saai maar later wordt het echt heel gaaf, ik ben het met Megaman oneens dat die zegt dat het verhaal niet veel voorstelt want het verhaal is juist heel goedPlaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren