1. Pro Evolution Soccer 4

Pro Evolution Soccer 4

Winning Eleven 8 is zo goed als voltooid, waardoor Japanners het spel binnenkort in de winkels zullen aantreffen. Klinkt niet echt boeiend? Dat is het wel, want Winning Eleven 8 is eigenlijk de Japanse versie van Pro Evolution Soccer 4, dat gepland staat voor half/eind oktober in Europa. Natuurlijk zullen beide spellen op bepaalde fronten verschillen, in de basis zijn ze gelijk. Aangezien sommige mensen al hebben genoten van de speelbare versie van Winning Eleven 8, zijn we gelijk wat meer details te weten gekomen. Reken er maar op dat onderstaand informatie ook voor Pro Evolution Soccer 4 geldt!

Een flink pluspunt voor ons Nederlanders is natuurlijk de aanwezigheid van de eredivisie, met alle kloppende spelersnamen, clubs, tenues en hopelijk de meeste gezichten. Voor de Italiaanse serie A en de Spaanse competitie heeft Konami eveneens de juiste licenties weten te bemachtigen. Dit geldt ook voor de meeste landenteams, waar Nederland helaas één van de uitzonderingen is. Gelukkig is dit gemakkelijk aan te passen in de sterk verbeterde editor. Overigens zijn de menuutjes in het algemeen compleet op de schop gegaan, waardoor alles er vooral een stuk gebruiksvriendelijker op is geworden. Klein voorbeeldje hiervan is de mogelijkheid om met twee klikken direct te kunnen wisselen, in plaats van dat je ook alle strategieën (die je op dat moment niet nodig hebt) te zien krijgt.

In de voetbalwedstrijd zelf is alles er visueel gezien natuurlijk ook op vooruit gegaan. De meest in het oog springende dingen zijn broekjes die realistisch modderig worden, knappe weersomstandigheden, kolossale stadions met veel publiek en een meelopende scheidsrechter. Er is echter ook aan detail gedacht, en hierbij moet je denken aan de hoge sokken van Kezman en het ingetapete oor van Cristiano Ronaldo. Tevens worden niet alleen de gezichten van de echte voetballers volledig nagemaakt, ook de animaties van sommige sterspelers zijn te herkennen.

Waar Pro Evolution Soccer 4 echter unaniem om geprezen wordt, en wat ook belangrijker is, is de speelbaarheid van dit voetbalspel. Het blijkt dat de speelsnelheid iets omlaag is gehaald, zodat het geheel allemaal nog realistischer aanvoelt. Hierdoor is het ook mogelijk om middels slimme steekpasses belangrijke openingen te vinden. Het is dan van vitaal belang dat de computergestuurde medespelers goed vrij lopen, maar we denken dat dit wel goed zit. De kunstmatige intelligentie bleek in de vorige delen al goed genoeg, en het kan alleen maar beter worden. Bovendien was het in de Japanse versie wel overduidelijk dat keepers nog realistischer reageren.

Net als in het echt moet je ook virtueel oppassen voor grote namen als Andrei Sjevtsjenko en Ruud van Nistelrooy; deze jongens zijn namelijk heel wat gevaarlijker dan een Rick Hoogendorp. Dit uit zich (zoals in voorgaande delen) niet alleen in snelheid, want nu gaat het meer om de algemene vaardigheden (dribbelen, schieten). Overigens zit de voetballer bij het indrukken van de sprintknop niet meteen op topsnelheid, want hij moet natuurlijk eerst op gang komen. Net als in het echt.

Realisme is wat dat betreft het sleutelwoord, en de toch al ijzersterke besturing wordt op diverse fronten nog eens extra uitgediept. Nog meer voorbeelden? Goed, het ingooien is soepeler gemaakt, zowel defensief als offensief heb je meer controle over corners, er zijn verschillende manieren (en animaties) van koppen en er zijn meer (diepte)passes te geven (vijf in totaal). Bij vrije trappen is het nu ook mogelijk om met meerdere spelers achter de bal te staan, om zo de keeper te foppen of om de bal breed te leggen in verband met de muur. We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat dit alles ook gewoon goed aanvoelt…

Nu hebben we het nog niet eens over de competities, cups, statistieken of andersoortige opties gehad, maar geloof ons: ook dat gedeelte wordt in vergelijking met vorige delen behoorlijk verbeterd. Zo vingen wij het detail op dat spelers soms ook vroegtijdig hun voetbalcarrière moeten beëindigen wegens een slopende blessure! Zulke dingen zorgen ervoor dat Konami opnieuw een zeer realistisch, maar vooral ook leuk voetbalspel neerzet. Voor PlayStation 2-bezitters lijkt er genoeg nieuws om een aanschaf te rechtvaardigen, en Xbox-bezitters kunnen helemaal blij zijn met het feit niet meer enkel op FIFA aangewezen te zijn. Ons definitieve oordeel volgt in de recensie bij de verschijning van Pro Evolution Soccer 4, half/eind oktober!

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • ben van de partij als hij uitkomt ;)

 • Dit word gewoon de ultime footie game ever…

 • NU maar hopen dat het publiek er niet meer zo lelijk uit ziet als bij 3 :D

 • Lol.. Nederlandse teams kloppen nu eindelijk wel eens.. Stel je voor dat Machlas nog steeds bij Ajax voetbalt… Maar Nederlands elftal klopt weer niet… Maar dankzij een "verbeterde" editor is dit ook wel weer te verhelpen… Maar de filmpjes zagen er retegoed uit. Dus dit spel wordt weer grijs gespeelt…:)

 • Duidelijke zaak, halen die hap :D

 • je mag het ook 1 keer zeggen hoor

 • of niet. Hij heeft er duidelijk geen verstand van. Maarja dat terzijde. Dit wordt een toppertje! Ik ga hem kopen als de vertaalpatches uit komen:)

 • Ik denk het niet. EA loopt behoorlijk binnen met FIFA, en waarom zou EA met nóg een voetbalspel gaan concurreren met zijn andere voetbalspel, FIFA? Misschien wordt FIFA drastisch veranderd en realistischer, wat ik overigens best zie gebeuren, maar een tweede voetbaltitel van EA naast FIFA lijkt me onmogelijk.  Die overgestapte medewerkers kan best, maar die zullen dan wel meehelpen aan FIFA.

 • Daar is nog niets over bekend, het ziet er niet naar uit, maar het zou zomaar kunnen dat Konami ineens aankondigd dat het toch Xbox Live en PS2 online ondersteund. Op dit moment gaat PES4 dus niet online, maar het is nog ff afwachten.

 • Jah inderdaad Mannaerts, zet de verkoopcijfers van FIFA en PES tegenover elkaar en het is best wel schrikbarend dat FIFA zoveel meer verkoopt. Ik begin echter wel te merken in mijn omgeving dat ze steeds meer PES spelen ipv FIFA, en als we op kwaliteit afgaan is dat natuurlijk een goed teken :).

 • lijkt mij een erg vette voetbalgame, maar ik ga zeker ook fifa 2005 kopen. omdat die de mulitplayer toch wel vetter is imo

 • pro evo is beter…in zowel in single als multiplayer. Let maar op.

 • @ neptune Doe mij ook maar fifa

 • @ Neptnune & NEDgamer.  Hier wordt weer eens bewezen dat er kleine kinderen zijn (FIFA) en echt volwassen mensen (PES).  Leer voetbal door PES te spelen!


 • Voetbal: één van die dingen die in het echt leuker is dan op een console. Mensen doodmaken daarentegen dan weer niet. Denk ik.

 • die licenties vond ik niet eens zo belangrijk sommige namen waren wel grappig het is nu wel goed dat ze echte namen maar het enigste wat ik nog wil is dat ze een andere commentator nemen want die van de afgelopen delen was echt slecht

 • @ NeptuNe  licenties, daar gaat het niet eens om. Tuurlijk is het altijd beter om de échte namen en shit te hebben, maar uiteindelijk gaat het nog altijd om de gameplay van de footies.  PES is daarin baas boven baas. Nog nooit zulke goede footiegames gespeeld. Zelfs een van de eerste versies ( International SuperStar Soccer voor SNES ), was in mijn ogen nog beter dan elke FIFA die ik heb gespeeld, Bij FIFA scoor je uit elke hoek en elke pass die je geeft komt aan. PES is bikkelen, bikkelen en nog eens bikkelen. Voor elke bal moet je gaan, bij FIFA kan je zelfs afw8en tot die bal voor je doellijn ligt en nog krijg de COM hem er niet in.  één woord voor PES4: MEESTERLIJK
 • Niks tegen Rickie Hoogendorp he! Idd weer erg cool, vooral dat de grote mannen het gevaarlijkst zijn. Klasse van Konami…

 • Denk je nou echt dat Konami Live gaat op de xbox? EHAHAHHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAA

 • De Engelse en Duitse competitie zit er wel in, maar niet met de echte kits enzo…. Dat is alleen in de Nederlandse comp, de Spaanse en de Italiaanse. Tenminste dat is zo in WE8, dus tenzij ze al die licenties opeens nu wel hebben denk ik niet dat ze in PES4 zullen zitten.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren