1. Megaman 2

Megaman 2

Ooit stonden Megaman spellen garant voor kwaliteit, uitdaging en uren speelplezier. Ik herinner me het nog als de dag van gisteren: ik kocht het spel Megaman 2 voor mijn NES. Daarvoor had ik al een aantal keren het spel Rockman gehuurd bij onze videotheek en mijn nieuwste aanwinst was het langverwachte vervolg hierop. Rockman is de Japanse naam van de blauwe robot met het menselijke gezicht, die we hier beter kennen als Megaman. Wat mij opviel toen ik het spel vorige week afstofte en weer eventjes speelde, is dat het nog steeds enorm uitdagend is en helemaal niet gedateerd speelt. Tevens heb ik weinig spellen gespeeld die zo’n toffe soundtrack hebben als deze Capcom klassieker.

Het verhaal is zoals de meeste games uit die tijd nogal slapjes. Schurk Dr. Wily is een geleerde die weinig goeds met de wereld van plan is. Hij heeft een achttal robots ontworpen die hele werelden in hun greep houden en hier bruut over heersen. De goede professor, Dr. Light, heeft de robot Megaman ontwikkeld om al dit kwaad te bestrijden. Megaman kan de speciale krachten van andere robots absorberen wanneer hij hen verslagen heeft. Deze krachten heb je nodig om verder te komen in het spel. Een concept dat vaak gekopieerd is en na al die jaren nog steeds werkt.

http://media.insidegamer.nl/dump/1091787078.jpg

Elk van de door Dr. Wily ontworpen robots heeft een eigen, unieke kracht waarmee ze elke vorm van opstandigheid hardhandig de kop indrukken. De naam van deze robot en de wereld waar hij de baas over is, hebben ook allemaal direct met deze vaardigheid te maken. Bubbleman bijvoorbeeld, bestookt je in een confrontatie met bubbels en zijn wereld bestaat voor een groot gedeelte uit water. Woodman heerst over een groot bos en zal je onder andere met vliegende bladeren lastigvallen

Als je het spel start, heb je een vrije levelkeuze. Zo kun je dus beginnen waar je wilt, maar er is wel degelijk een logische structuur, al zal je deze misschien pas ontdekken als het al te laat is. Voor je een gevecht met een eindbaas aan kunt gaan, zal je eerst het hele level moeten doorspelen om aan het einde ervan in een soort arena terecht te komen. Je zult dus moeten oppassen dat je dan voldoende energie over hebt. De levels zijn trouwens allemaal redelijk pittig en voor die tijd behoorlijk lang. Ze zitten vol vijanden en hindernissen. Misschien wel de meest bekende Megaman hindernis zijn de willekeurig verschijnende en verdwijnende blokjes die Megaman als trap of brug moet gebruiken om van de ene kant van het level naar de andere kant te komen.

http://media.insidegamer.nl/dump/1091787117.gif

Is het je gelukt het level zonder veel kleerscheuren te voltooien, dan volgt de ontmoeting met de eindbaas. Weet je deze ook te verslaan, dan krijgt Megaman de beschikking over het wapen dat de betreffende eindbaas bezat. Nu zijn sommige eindbazen moeilijker te verslaan dan andere en reageren ze verschillend op bepaalde wapens. Als je echter even stilstaat bij de wetten van moeder natuur, zul je inzien dat Woodman gevoelig is voor het vuurwapen dat je van Heatman jatte, en dat snelheidsmaniak Quickman niet blij is als je de timestopper van Flashman op hem loslaat. Zo heeft elke eindbaas wel zijn zwakke plek. Als je alle eindbazen hebt verslagen, kom je terecht in het grote kasteel van Dr. Wily, waar nog meer van zijn creaties op je wachten.

De Megaman spellen die ik onlangs gespeeld heb op de GameBoy Advance en de PlayStation 2 maakten mij niet echt vrolijk. Na deel vijf is het allemaal een beetje bergafwaarts gegaan met onze blue bomber, een enkele positieve uitzondering daargelaten. Deel twee is voor mij de beste uit de serie en biedt de meeste variatie. Bezitters van een GameCube of PlayStation 2 kunnen dat binnenkort zelf gaan ondervinden met de toffe anniversary collection van Megaman die binnenkort op deze systemen verschijnt.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik vind de Megaman battle network serie juist geweldig.

  Vooral 4, met zijn dark chips :)

  (heb 2,3 en 4 gespeeld)

 • Mega Man 2 is echt goed! Die soundtrack krijg ik btw. ook niet meer uit mijn hoofd. :)

 • Van de Mega Man spellen die ik gespeeld heb vind ik Mega Man 2 een van de betere. Net zoals de reactie boven mij vond ik de muziek goed.  Over de wapens… wisten jullie dat je Metal Man met 1 Metal Blade kan verslaan als je 'm voor de 2e keer tegenkomt? :P

 • ,,Bezitters van een GameCube of PlayStation 2 kunnen dat binnenkort zelf gaan ondervinden met de toffe anniversary collection van Megaman die binnenkort op deze systemen verschijnt."  Die collection kwam toch niet in Europa uit? Anders ga ik hem zeker wel halen.

 • Hij is reeds nog niet announced in Europa, en er komt waarschijnlijk geen release, was een newspost over een tijd terug.

  Anyway, ik ben geen MM fan van de oude garde. Ik ben pas begonnen bij Battle Network (met de release van de GBA). Ik heb nog wel 1 en een stukje 2 op roms gespeeld, toffe games. Tegenwoordig worden de games van MM steeds crappier. De battle network serie krijgt game na game (deel 4 was nog niet eens uit in de VS, of er waren al 3 nieuwe delen aangekondigt). Capcom heeft de gewoonte de series uit te melken tot er niets meer inzit. De classic serie heeft 8 sequels gehad, en de X serie is nu bezig met z'n 8ste. De games worden steeds slechter en slechter (X7 was een boutgame, so I've heard) en de Anniversairy collection was niet te pruimen. (slechte emulatie, reversed controls, e.d.) De zero serie (op de GBA) is zo'n beetje de enige die nog potentie heeft; deze serie heeft een geweldig verhaal, en kan voorlopig er nog wel mee door.

 • nooit gespeel mar leuk me wel een leuk spel mmmmm.. misschien als het nes classic wordt koop ik hem wel :)

 • 3 september als het goed is. (altijd moeilijk te vinden in de winkels, vind ik zelf) Zero 3 komt op dezelfde datum uit.

 • Collectie komt inderdaad niet naar Europa.

 • Ik vind de Megaman X serie voor de SNES ook een van de betere. Ook die soundtrack is gewoon niet meer uit je kopie te krijgen.  Hmm… *-) Laat ik die oude SNES maar weer eens uit mijn doosje van de zolderkamer halen. Wordt weer dagen speelplezier ;)

 • Ik heb van deze game vroeger genoten! Vooral omdat ik deze als manneke makkelijker vond dan de andere.

 • ik heb er alleen een op mijn snes gehad ik had iedere eindbaas verslagen maar dan de allerlaatste level nooit completed :(

 • Pssst…. je moet de eindbaas van Mega Man 2 verslaan met de kracht van Bubbleman! ;) Niet verder vertellen… !

 • @ VinnieWeiss: lees mijn post eens :P  @ 213.118.70.213: Mega Man 2 kan best wel de minst moeilijke MM zijn… het is namelijk de enige Mega Man die ik heb uitgespeeld :P

 • Klein detail - Woodman's weakness is MetalBlade van Metal Man.

 • Van het volopgeladen wapen van Heatman issie helemaal weg :)

 • Mooi Megaman 2 komt er weer aan. Maar op welke console komt die spel die was een van mijn favorite spellen van Capcom.

 • Wow deze had ik!

 • de nieuwere megaman zero's vind ik wel erreg vet spelen hoor, zero ziet er ruiger uit, en heeft een errg kewl zwaardje :p

 • kheb pas battle network gekocht vet coole game

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren