1. Super Mario Bros 3

Super Mario Bros 3

Het beste NES spel ooit verschenen? Misschien wel, Super Mario Bros 3 was immers een geweldig goed spel. Shigeru Miyamoto liet nogmaals zien dat onze loodgieter broertjes garant stonden voor uren spelplezier. Zelfs ruim 13 jaar later stop ik Super Mario Bros 3 nog wel eens in de NES, de gameplay blijft namelijk verslavend goed. Oude spellen spelen is echt niet iets om je voor te schamen, ze zijn vaak beter dan menig nieuw spel. We kunnen in ieder geval stellen dat Mario’s NES avontuur op een waardige manier afgesloten werd.

Waar draaide het in Super Mario Bros 3 nu precies om? Het was heerlijk vertoeven in Mushroom Kingdom, dankzij het eerder heldhaftige optreden van Mario en Luigi. Mushroom Kingdom is de doorgang naar Mushroom World en daar was het een stuk minder gezellig. De altijd gemene Bowser had zijn zeven kinderen op pad gestuurd om amok te maken in de verschillende landen. Daarbij stolen de zeven kinderen de toverstafjes van deze landen en toverden de koning in een dier. Aan Mario en Luigi de taak om de toverstafjes terug te brengen en de verschillende koningen weer om te toveren naar hun echte vorm. Een nieuw avontuur was geboren.

Zodra je Super Mario Bros 3 opstartte zag je al dat het grafisch al niet meer stuk kon. De vrolijke figuurtjes ontwaakte nadat het doek open ging en het avontuur kon beginnen. In dit derde deel kon je ouderwets gezellig met z’n tweetjes om de beurt de verschillende levels doorlopen. Je kon het ook tegen elkaar opnemen in die speciale klassieke Mario Bros levels waar de verschillende vijanden door de groene rioolpijpen kwamen. Super Mario Bros 3 speelde zich af in acht verschillende werelden, waaronder een woestijnwereld en een luchtwereld. En wie kent die moeilijke achtste lavawereld nog? Dagen had ik er overgedaan om deze levels te halen. Ik was toen ook verbaasd toen ik op het Internet een filmpje tegenkwam die vrolijk even het hele spel binnen ettelijke minuten uitspeelde.

Inderdaad, je hoefde in Super Mario Bros 3 niet alle levels te halen om het spel uit te kunnen spelen. Waar je in de eerdere Mario Bros spellen gewoon van het ene naar het andere level geloodst werd, had je in Super Mario Bros 3 te maken met een wereldmap. Soms kwam je op een splitsing terecht en was het aan de speler om te beslissen welk level te doen. Daarnaast zat het derde deel ook vol met geheimen. Één van die geheimen waren die speciale fluitjes waarmee je zo rechtstreeks naar de achtste wereld kon gaan, mits je ook het andere fluitje had gevonden en in de juiste wereld gebruikte. Daarnaast bracht dit derde deel, naast die eerder genoemde sub-game ook een aantal mini-games zoals het welbekende memorie.

En wie de voorkant van het doosje kent, weet dat Mario daarop stond afgebeeld met een staart. Mario kon in het derde deel namelijk ook in een aantal andere figuren veranderen die ieder weer hun eigen speciale eigenschappen hadden. Zo kon Mario veranderen in een kikker zodat hij goed kon zwemmen en hoger kon springen, maar het meeste maakte je als speler gebruik van de vliegende Mario: een stukje rennen en vliegen maar. Het derde deel zat echt vol met dit soort nieuwe spelelementen en werd mede daarom een megasucces voor Nintendo.Vooral in het begin toen Super Mario Bros 3 op de markt werd gebracht was er een tekort aan spellen. Het spel ging toen voor een extra hoge prijs over de toonbank.

Super Mario Bros 3 is een spel dat ik nooit zal vergeten. De, voor die tijd, prachtige beelden met bijbehorende deuntjes (die na al die jaren nog steeds in mijn hoofd zitten) en tientallen levels zorgden voor uren speelplezier. Voor mij blijft Super Mario Bros 3 het beste Mario spel ooit, al komt Super Mario World voor de SNES ook erg in de buurt. Voor de jongere spelertjes onder ons raad ik aan om de GBA versie, Super Mario Advance 4, eens te proberen. Dit is namelijk Super Mario Bros 3 in handformaat, maar de originele NES versie blijft natuurlijk het beste.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Ik denk grafisch toch zeker het sterkste spel van de NES. Vergelijk het maar eens met vorige Mario delen en je kunt niet anders dan dit beamen.  Ik heb dit spel helemaal gek gespeeld, jarenlang volgens mij :). Dat filmpje bleek trouwens een fake te zijn had ik gehoord. Maar dan nog :).

 • oldskool, heerlijk

 • ik speelde deze het eerst op de snes toen de nes ik d8 eerst dat het gewoon snes materiaal was (ik zou het verschil nu nog niet zien :D)

 • Super Mario Bros 3 was destijds THE GAME!!!! En het IS en zal altijd vet BLIJVEN!!!!

 • Ik ben persoonlijk dol op Mario (games) en Mario Bros 3 was zeker een van de beste classics. De anige game die ik ooit op de NES heb gehad was deel 1. Deel 3 heb ik pas later gespeeld op de SNES (waar de gfx een beetje opgepoetst waren). Dan nog een van de betere spellen. Ik vond Super Mario World iets beter, maar al die pakjes die Mario had en de werelden (voor het eerst op een wereldkaart) waren gewoon fantastisch.  Vooral de muziek van het 2e level vergeet ik nooit meer.

 • ik had hem op de snes met de allstars diskette… erg koowl spel… vooral in de wereld dat alles heel erg groot is…

 • als je aan nintendo denkt is mario wel het 1e wat in me opkomt

 • ja SMB3 is echt vet

  ik vindt hem leuker dan die gare mario64

 • vooral die deuntjes :) die ken ik ook nog steeds uit mn hoofd..

  mario bros 3 ws ook de beste in de serie imo

 • Dagen had ik er overgedaan om deze levels te halen. Ik was toen ook verbaasd toen ik op het Internet een filmpje tegenkwam die vrolijk even het hele spel binnen ettelijke minuten uitspeelde. Filmpje is (zoals Megaman al zegt) fake, is opgenomen met een emulator op 1/3 van de snelheid geloof ik. En dan versneld weer afgespeeld. Of in ieder geval zoiets was ermee ;)

 • Geef mij maar de sonic games!

 • Blijft nog steeds een van mijn all-time favorites!! Weet nog goed dat ik deze voor Sinterklaas kreeg toen ie net uit was :D

 • Ik kan deze game op de snes uitspelen binnen een half uur. Heil de magische fluitjes.

 • Wie kent die Ptjes nog :) ?

  Althans, zo noemde wij ze.

 • De allereerste game die ik speelde, deze game heeft ervoor gezorgt dat ik op 3 jarige leeftijd verslaafd werd aan games. Ik weet nog dat ik in het begin niet durfde te springen omdat ik het zo eng vond om dood te gaan.

 • haha, dat je nu niet 3 zou zijn geweest (doom3)

 • Super Mario Bros. 3 vond ik altijd wel een tof spelletje, en ik heb het dan ook vaak gespeeld. Toch vond ik Super Mario World toch iets toffer, maar dit is een goede runner-up voor beste 2D-Mario aller tijden imo.

 • ik zit al ruim 2 jaar vast in world 8 ik krijg het niet meer voor mekaar om world 8 uit te spelen.  dus ik even op het internet surfen en dan vind je dit

  http://www.download.com/Super-Mario-Bros-3-11-Minute-Completion-video/3000-7563-10251159.html  zal wle niet helemaal passen en heb geen zin ubbcode te gaan gebruiken dus kopier het maar in je browser

  werkelijk het meest verbluffende wat ik ooit heb gezien
 • 3 min nog wat is onmogelijk 11 is het record!!

 • Second. Best. Game. Ever.  ;)  Heerlijk om nog steeds af en toe op te pikken en dan weer een flinke tijd te spelen. Warpzones doen we alleen aan op de NES, maar op de SNES gaan we gewoon in meerdere sessies ieder en elk van de 88 levels doorspitten natuurlijk :D.


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren