1. Forza Motorsport

Forza Motorsport

Het racegenre begint op de Xbox redelijk verzadigd te raken. Toch is er in dit genre nog één spel waarvoor gamers terug grijpen naar de PlayStation 2. Met Gran Turismo 4 heeft de console van Sony opnieuw een parel in handen. Maar laat Microsoft het hier bij zitten? Het antwoord is: Forza Motorsport, en dus een volmondig nee.

Forza Motorsport is een poging van Microsoft om alleenheerser op het gebied van consoleracers te worden. En het lijkt erop dat ze dat weleens zou kunnen gaan lukken. Sega GT deed al eerder een poging om de door Polyphony Digital ontwikkelde racer van de troon te stoten, maar slaagde daar helaas voor Sega niet in. Sega GT kwam gewoon te kort op zowel het gebied van tunen en uiterlijk als op het gebied van besturing. Over de besturing van Forza Motorsport kan ik op dit moment nog maar weinig zeggen, maar de mogelijkheden op het gebied van tunen zien er zeer veelbelovend uit. En als we de filmpjes en screenshots bekijken lijkt het ontwikkelingsteam, dat grotendeels bestaat uit de mensen achter de Project Gotham serie, ook een grote stap vooruit te zetten als het op grafische hoogstandjes aankomt.

Toch is het maar de vraag of oogstrelende graphics genoeg zijn om Gran Turismo qua uiterlijk voorbij te streven. Zo zag Project Gotham Racing 2 er ook al een stuk strakker uit dan Gran Turismo 3, maar werd deze racer verweten dat de omgevingen dood aanvoelden. Het ademde gewoon te weinig sfeer uit, sfeer die wel in Gran Turismo 3 zat. Het is dus te hopen dat Microsoft het voor elkaar krijgt dat ze naast een mooi plaatje ook zorgen voor een sfeervol plaatje. Ondanks dat het beeldmateriaal dat op dit moment beschikbaar is laat zien dat het spel in ieder geval meer sfeer uitademt dan Project Gotham Racing, hebben we nog te weinig van Forza gezien om vast te stellen of het in de buurt komt van de sfeer in Gran Turismo 4 of dat het Gran Turismo 4 daarin misschien zelfs voorbij streeft.

Waarvan we al met redelijk veel zekerheid kunnen vaststellen dat Forza een absolute topper gaat worden, zijn de mogelijkheden van het tunen. Waar dit bij de Project Gotham serie helemaal nog niet mogelijk was, lijken de mogelijkheden in Forza te over. Echt alles kan worden aangepast. Van de bumpers tot de spoilers, van de velgen tot de motoren. Als je het anders wil hebben kan het in Forza. En elke aanpassing zal vanzelfsprekend ook weer van invloed zijn op het rijgedrag van je auto. Zelfs de bandenspanning is aan te passen en heeft invloed op het rijgedrag.

Maar voordat je aan het tunen slaat zul je eerst geld moeten verdienen om nieuwe onderdelen te kunnen kopen. Dit geld verdien je door races te winnen, zowel online als offline. Dit zal waarschijnlijk op ongeveer dezelfde manier gaan als het verdienen van Kudo’s in Project Gotham. In dit geval echter dus niet door te slippen, maar puur door te winnen. Daarnaast zal de ondersteuning van Xbox Live in Forza een stuk uitgebreider zijn. Zo zal het naast het opzetten van competities via het XSN Sports Network zelfs mogelijk worden je auto waar je zolang aan hebt getuned voor een flinke smak geld te verkopen aan andere spelers op Xbox Live. Met dit geld kun je vervolgens een nieuwe auto en nieuwe onderdelen kopen om weer opnieuw aan het sleutelen te slaan.

Daarmee belanden we bij een ander zeer sterk onderdeel van Forza Motorsport: het wagenpark. Er zullen namelijk liefst zestig autofabrikanten vertegenwoordigd zijn in verschillende klassen in Forza. Naast de tunebare Japanners kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor de Italiaanse souplesse van Ferrari of de Duitse degelijkheid van Mercedes. Voor ieder dus wat wils. Behalve een imponerend wagenpark mogen ook de parkoersen er zijn, die stuk voor stuk identiek zijn aan de werkelijkheid en zijn uitgewerkt tot in het kleinste detail. Zo zul je andere spelers kunnen uitdagen voor een aantal ronden op een Amerikaanse oval in een volgepakt stadion inclusief honderden flitsende fototoestellen, maar behoort een eenzaam rondje op de ogenschijnlijk oneindig lange Nurburgring Nordschleife ook tot de mogelijkheden

Bovendien zal het spel ook in de singleplayer modus zeer de moeite waard worden. Men maakt voor de kunstmatige intelligentie van de computertegenstanders namelijk gebruik van een stuk software dat is ontwikkeld door de universiteit van Cambrige. Dit stukje software moet ervoor gaan zorgen dat computertegenstanders leren van jouw rijgedrag. Mocht jij dus in een bepaalde sectie van het circuit sneller zijn, dan zullen zij ‘afkijken’ hoe jij daar hebt gereden om dit vervolgens op dezelfde manier te doen. Uiteraard hebben we al vaker patsverhalen over kunstmatige intelligentie gehoord, dus moet de praktijk nog maar uitwijzen in hoeverre dit systeem gaat werken.

Toch ziet Forza Motorsport er al met al zeer veelbelovend uit. Als Microsoft alle beloften waarmaakt is het heel goed mogelijk dat Gran Turismo eindelijk van de eerste plaats in het ‘beste-racer-aller-tijden-klassement’ wordt verstoten.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • ms leert het ook nooit he GT is niet te verslaan

 • Als Microsoft alle beloften waarmaakt is het heel goed mogelijk dat Gran Turismo eindelijk van de eerste plaats in het ‘beste-racer-aller-tijden-klassement’ wordt verstoten.  sorry maar dat gaat te ver.Ik ben zelf xboxfreak,maar er gaat toch niks boven een potje racen in Gran Turismo.

 • GT heeft gewoon iets wat andere Race games niet hebben.

 • idd dat gaat te ver jah

 • @Snake NL

  en dat is ….. kwaliteit

 • en daar is het niet voor niets lelijker dan de pc versie (doom 3)

 • Denk je dat Polyphony niet alles uit de kast heeft gehaald dan? Als ze zich nou gewoon bezig houden met froza en niet te veel kijken naar GT…

 • @MFO lul niet…..let goed op wat ik hier schrijf " Gran Turismo is de aller beste race serie OOIT gemaakt,en dat zal altijd zo blijven".

 • @Armed Jim

  en zo is het en zo blijf het

 • zucht NeRD… xbox is kwalitatief een betere CONSOLE als jouw playstation en dat is algemeen bekend…

  GT is ook only Sony… dus waarom zou Forza Motorsport niet kunnen slagen op XBOX? Jij, ik… etc. hebben het spel nog niet es gespeeld, dus meteen gaan zeveren dat het slechter zou zijn dan GT is onzin :p Btw er zijn nog leukere racers op xbox dan op jouw PS2 ;-)

 • @NeRD  waarom? omdat je geen argumenten naar voor kan halen?

 • Ontkenningsfase ;) Zo is het op het moment, maar als het altijd zo blijft is dat KUT. Als Forza beter wordt is dat alleen beter toch? Daar wordt GT niet slechter van, tiz alleen coooooool alstie goed is. Iedereen wordt er beter van, keep your hope up biatches ;)

 • Wat maakt het uit dat Playstation de beste race game heeft….De Xbox heeft weer de beste shooter.

 • @Myst

  oke oke loser waar heb jij het over betere race spellen op de x-box dan op ps2 aha ahah

 • héhé only time will tell ;-)

 • hehe and only ps2 will rule

 • En leer ook ff schrijven wat je bedoelt, zo snapt niemand er meer iets van als je zo onduidelijk bent. Het KAN gewoon een beter spel worden. PUNT! Geen gezeik, ik wil het niet horen, ik zeg alleen dat het KAN. PPPPPPPPUNT.

 • ik kan schrijven maar ik kan niet typen

 • @NeRD fanboy  zozo, wat beginnen te schelden omdat er andere meningen zijn?  qua exclusives zijn er betere racespellen op xbox dan ps2 en dat zijn meningen van gamesites, magazines allerhande…  btw… je denkt dat GT zo sterk is als de titanic was? Onklopbaar en heel die zever? Het verhaal is je verder wel bekend eh :p
 • welk verhaal?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren