1. Catherine (X360)

Catherine (X360)

Haast iedereen kent ze wel, die dating-sim games die online te spelen zijn. Ze gaan vaak nergens over en zijn relatief kort. Nou wil ik Catherine niet perse een 'dating-sim' noemen, maar het bevat wel redelijk wat elementen uit het dating-sim genre. Catherine is eigenlijk een mix tussen een goede puzzelgame en een dating-sim.

Het verhaal

Belangrijk in games vind ik zelf altijd het verhaal. Het verhaal fungeert voor mij altijd als een backbone voor de hele game. Daarnaast is het belangrijk dat de gameplay goed is! Bij Catherine zijn deze dingen dik in orde. Het verhaal is pakkend, leuk en heeft een volwassen stijltje. Ondanks de 18+ rating op deze game, is er geen tiet die het beeld in komt. Het verhaal kort samengevat; Je speelt als een dude genaamd Vincent die een vriendin heeft genaamd Katherine. Ze zijn al vijf jaar samen en Katherine vindt dat het tijd is om de knoop door te hakken. Het einde van zijn vrije overspelige leven en het begin van een leven dat hij zal moeten toewijden aan zijn vrouw Katherine. Tot hij op een dag Catherine ontmoet, een mooie blondine die wil zin heeft om met Vincent onder de lakens te kruipen. Vincent wordt wakker met het idee dat hij die nacht wat met haar uitgevreten heeft, maar kan zich niks meer herinneren. Hier begint de game. Maak je de keuze of je met de mooie blondine blijft flirten, of ga je jouw leven toewijden aan Katherine, waar je al vijf jaar samen mee bent? Een behoorlijk dilemma dus. Vincent besluit er 's avonds in de kroeg maar over te praten met zijn vrienden, die hem allemaal stuk voor stuk vertellen dat het voor hem het einde is van een vrij leven. Iedere avond na het drinken wanneer Vincent thuis in slaap valt begint er een nachtmerrie. En hier komt het puzzel aspect van de game duidelijk naar boven.

De Puzzels & Gameplay

De nachtmerries van Vincent bestaan uit puzzels met blokken. De bedoeling is dat jij in deze nachtmerries je een weg baant naar boven. Het verplaatsen van blokken is hierbij van essentieel belang. Je verplaatst de blokken zodat jij Vincent kan begeleiden naar het doel, bovenaan de stapel blokken. Onderweg zul jij andere lotgenoten tegenkomen, die er voor jou uitzien als schapen. Zij zien jou ook als schapen en zij moeten net als jij naar de top van de stapel om de nachtmerrie te overleven. Wanneer je de top van de blokkenstapel bereikt, vind je daar een gouden ring aan een koord, waar je aan moet trekken. Zodra je (meestal) een drietal van puzzels gecleared hebt, kom je bij een deur en verlaat je de nachtmerrie.

Vervelend aan de puzzels zijn vaak wel de controls, die niet helemaal doen wat je wilt. Vooral wanneer je om blokken heen klimt, moest je vaak weer vanwege de irritante camerapositie de tegenovergestelde kant op met je pookje. Dit zorgt vaak voor irritatie tijdens moeilijke puzzels.

Gelukkig zijn er checkpoints die jouw vorderingen op de blokkenstapel opslaan, zodat als je naar beneden lazert je niet helemaal niet opnieuw hoeft te beginnen. Ook zijn is er een 'undo' functie die je kunt gebruiken door op 'select' te drukken. Dit is erg handig tijdens normale puzzels, maar ook tijdens de boss levels waar je wordt achtervolgd door verschillende bosses. Zij proberen uiteraard er voor te zorgen dat jij als een dood schaap eindigt.

Naarmate de game vordert zul je steeds vaker keuzes moeten maken gebaseerd op de relaties die Catherine en Katherine met jou hebben. Hou je van een chaotisch, overspelig leven? Of ben jij iemand die liever zijn leven gelijk toewijd aan een vrouw die zich aan jou vastklampt? Jij maakt de keuzes en daarom kent Catherine maar liefst 8 verschillende eindes, allemaal gebaseerd op de keuzes die jij in de game maakt. Dit zorgde er bij mij voor dat ik de game vaker wou uitspelen om alle mogelijke eindes te bekijken. Je zult merken dat wanneer je de game nog geen uurtje gespeeld hebt, dat je meer wilt weten. Het verhaal is sterk en blijft boeiend, dus zelfs al zijn de puzzels soms frustrerend moeilijk blijf je proberen om het level te halen en zo het verhaal te vervolgen. Aan het eind van de puzzels zijn er vragen die te maken hebben met Vincent's karma. Door die keuzes te maken werk je altijd naar een bepaald einde toe en krijgt de game ook een totaal andere sfeer.

Bonusmodes

De game kent ook nog een aantal bonusmodes. Deze modes heb ik niet uitbundig gespeeld, maar genoeg om te zeggen dat de offline co-op erg leuk is. Je kunt offline samen met een maat een level kiezen en de blokkenstapels samen te lijf gaan. Dit zorgt vaak voor hilarische taferelen op de bank.

Conclusie en beoordeling

Catherine is een super leuke puzzelgame met aardig wat 'dating-sim' aspecten. Het verhaal speelt in op je geweten en laat alle keuzes over aan jou. Met alle mogelijke eindes, is het zeker een game met veel herhalingswaarde. Ik moet zeggen dat ondanks dat een puzzelgame misschien niet bij iedereen op nummer 1 staat, dit zeker een aanrader is. Het hoofdverhaal is wel bij iedere play hetzelfde, maar de game kent genoeg aftakkingen qua verhaal om dit helemaal goed te maken.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Goed verhaal
 • Prachtige anime-like stijl
 • Creatieve puzzels
 • Eigen keuzes
 • Maar liefst 8 eindes
 • Minpunten
 • Frustrerende controls tijdens puzzels
 • Puzzels zijn vrij moeilijk voor de doorsnee gamer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • In Fifa 09 heb ik hem gekocht voor alsnog laat ik hem voor Fifa 10 lopen. Misschien als het echt weer wat toevoegt ten op zichtte van 09 versie zal ik er nog over nadenken.

 • wederom laat ik deze dlcaan me voorbij gaan, ik vind het niks

 • Ja ja, het uitmelken is begonnen. Over tijd is deze DLC gratis en FIFA10 geen minder goed spel!

 • En zolang al die spelers DLC en uitgemolken games kopen worden ze ook nog steeds ontwikkeld. We hebben het dus nog altijd aan ons zelf te danken. ;)  Gelukkig is Ultimate Team nu wel de helft goedkoper dan die voor fifa 09.

 • was wel een geweldige toevoeging in 09 imo.

  dus ben er wel bij mij al vind ik dat het best van begins af aan in de game had mogen zitten.

 • Het kan heel goed werken. Probleem van snel aflopende contracten was vrij kansloos. Kon je weer een pakketje kaarten kopen in de vorm van zilver, brons, goud en je kreeg er nog een achievment bij ook. Bleek alleen dat je bijna nooit de echte toppers in je pakketten kreeg en als je ze dan kreeg, dan moest je weer kaarten kopen omdat je die contracten niet kon verlengen. Dit is dus de grootse geldklopperij ooit.

 • Vorig jaar aan meegedaan, maar de lol was er vrij snel van af. Zoals hierboven: Als je een echt goed team wil, moet je of heel veel geluk hebben met de kaartjes die je krijgt, of voor een godsvermogen aan kaartjes via PSN kopen. Ik hou het dus gewoon bij m’n online-ranked-potjes dit jaar.  Wel de helft goedkoper dan vorig jaar volgens mij!

 • ze hadde hem er beter direct ingestoken

 • idd zelf ook veel mp's aan moeten verspelen voor de contracten etc.  Ben ook een keer gigantisch opgelicht door een engelse knakker die me vertelde Torreskaart te willen geven voor 3 goede reserve spelers van mijn ploeg. Megadom dat ik was ging ik akkoord en gaf hem ter goede trouw alvast de spelers… om vervolgens uit zn party gekicked te worden en dus ook niks meer terug te krijgen… :S Zulke zaken overkomen me geen tweede keer (had de eerste keer niet mogen hoor ik iedereen denken, klopt :) )

 • laat die kneuzen maar ' online' beter maken.. (KAN NIET EENS TEGEN FRIENDS SPELEN:@:@:@)

 • Beetje nep, was in 09 ook al zo. Je wordt gewoon gedwongen om die pakjes te kopen en elk team dat ook maar een beetje zwakker is dan de jouwe verbreekt de connectie.  Speelde in 09 bijna alleen maar tegen 90+ teams…

 • Daaaag: Ultimate Team had al in de volledige game moeten zitten, daar ga ik niet nog eens voor betalen. Vorig jaar heb ik dat wel gedaan, maar ik ging ervan uit dat het dan ook wel in FIFA10 zou zitten.

 • Niet voor mij, omdat je moet betalen :S

 • leuk om offline te spelen maar online totaal niet

 • 09 heb ik niet gehad, 10 zeker wel aanschaffen.

 • Ik houd het ook maar liever bij online ranked potjes

 • duidelijk kopen! In fifa09 al helemaal kapot gespeeld!

 • Gewoon clubs spelen, dat is het beste van fifa!

 • beter om online gewoon te spelen.. in fifa 09 vond ik er al geen zak aan. ik ga me er niet nog een x aan wagen….

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren