1. Dragon Age: Origins (PS3)

Dragon Age: Origins (PS3)

Grey warden jouw tijd is gekomen. Het bestaan van de mens rekent op jou grey warden. Jij bent onze laatste hoop. Er staat een grote veldslag uit te breken tussen de mensheid en de darkspawn. Alleen de grey wardens kunnen die voorkomen. De voorbereidingen worden genomen terwijl de darkspawn steeds dichter in de buurt van ostagar komen. Worden andere groepen om hulp gevraagd, van tovenaars tot hondentrainers. Alles is nodig om de vijand te verslaan. De archdragon zal de strijd niet zomaar gewonnen geven, en zal alles op alles zetten om te winnen. Terwijl alles gaande is in het kamp worden andere wardens erop afgestuurd om nieuwe rekruten te zoeken. Die een ritueel zullen moeten ondergaan en dan zichzelf grey warden mogen noemen.

In dragon age: origins heb je een grote keuze aan hoe je jou personage wil laten zien. Je hebt drie grote keuzemogelijkheden in het start van het spel. Dat zijn mens, elf, en dwerg. Daarnaast zul je ook je gevechtstijl moeten kiezen. Ben je een fan van spreuken en tovenarij dan past magie bij je. Hak je er liever op los dan past warrior bij je. Daarnaast moet je ook nog je afkomst kiezen. Ben je een arme man die er het beste van probeert te maken in zijn leven, of ben je een rijke dwerg die onderdeel is van een zeer gewaardeerde familie onder de dwergen. Uiteraard kun je ook kiezen of je man of vrouw bent. En het gezicht van haar tot grote neus en gezichtsverf voorzien. De keuzes die je maakt hebben een grote impact op het verhaal. Zo begin je elke keer anders met de keuzes die je maakt, en zullen andere in de wereld jou beoordelen op afkomst en ras.

In het verhaal speelt zich een lokale gebeurtenis af die per ras verschilt de keuzes hebben dus een groot effect. Ondertussen is er een grey warden in het gebied waar jij bent. Die je goed in de gaten houd. Nadat je de missie hebt afgerond zal deze grey warden je meenemen naar Ostagar. Daar zul je me andere rekruten een missie moeten doen om te zien of je het waard bent. Na deze test volgt nog alleen het ritueel. In dit ritueel moet je darkspawn bloed drinken, en zul je visioenen krijgen over de archdragon. Helaas is de overlevings kans niet honderd procent. De grey wardens verliezen de enorme veldslag van Ostagar door een generaal die hun heeft veraden. Jij was op dat moment samen met je mede grey warden naar de toren om het signaal aan de generaal te geven om aan te vallen. dat lukte maar die aanval is er niet geweest. Dus nu rust jou de taak als grey warden de archdragon te verslaan en de darkspawn uit te roeien. En dat gaat niet alleen daar heb je steun van alle rassen voor nodig. Maar die helpen je niet voor niks want ieder heeft zo zijn eigen probleem.

Companions heb je ook genoeg in het spel die je zullen helpen. De groep mag maximaal uit vier personen bestaan, dat is dus jij plus drie andere companions. De companions verschillen van hond tot Qunari. Om je hele team compleet te krijgen zul je heel de wereld af moeten reizen. En veel sidemissions moeten doen. Iedere companion beschikt over unieke aanvallen. En een unieke vechtstijl. Je kan ze elke keer als ze omhoog levellen nieuwe skills leren, die ze automatisch zullen gebruik op de gepaste gelegenheid. Je kan ook met je companions communiceren. Dan kun je meer te weten komen over hun verleden. En wat ze van plan zijn te doen in de toekomst. Sommige keuzes die je maakt hebben effect op je companions waardoor ze je aardiger of gemener vinden. Het kan zelfs zo slecht dat ze je verlaten of aanvallen. Je kan ook speciale companion missie's doen om het vertrouwen te winnen. Dan moet je specifieke dingen vinden, of een specifiek iemand vermoorden. Je kan als laatst ook een relatie opbouwen met zowel man als vrouw.

De omgevingen zijn ook goed in vorm gebracht, vooral de steden zijn mooi uitgewerkt. Maar je kan het niet grafisch een echte topper noemen daaraan voldoet het dan net niet. Zo heb je gebieden waar het lijkt alsof je er al duizend keer ben geweest. En zo herhalen missie omgevingen zich steeds als dezelfde omgeving als in de vorige missie. Wat erg jammer is en wat zo verholpen had kunnen worden. Maar dat doet niks van de game af.Zo ga je van de ene stad naar de andere. De ene omringd door een grote muur. De ander diep in de grond verworken tot een ondergronds stad.

De wapens en bepantsering varieert ook erg. Zo begin je met slechte spullen, en ga je alsmaar als je verderkomt in het spel richting de ultieme set armour en het ultieme wapen. Deze wapens variereen van messen tot grote bijlen. En van boog tot staf. Zo gebruiken magiers de staf. Rogues de messen en pijl en boog. En warriors grote zwaarden, en schilden. Hetzelfde geld voor de kleding van de klasses. Magiers dragen zijde kleding die van licht materiaal is gemaakt. Rogues dragen vaak leren kleding die ook licht is maar wel een goede defensie bied. En warriors dragen het dikste metaal wat er maar is. Ook heb je andere items die je kunt dragen en die je uitrusting weer beter maken, zoals ringen en kettingen.

In de wereld van Ferelden kun je ook speciale skill trees kiezen. Waarbij de ene in het belangstelling van sluipen staat en de andere in de belangstelling van traps maken. En als je een level omhoog gaat, kun je jezelf evalueren in die skill tree zodat je de top bereikt. En zo de beste schutter of gifmaker van het land word. Je hebt zo ook de abillities om je vijand te stunnen of te vergiftigen. Daarnaast heb je ook genezingsdrankjes voor je HP (hitpoints). En MP (magicpoints) die je levens bijvullen of in het geval van mp je magic points. Zodat je weer spreuken kunt gebruiken om de vijand te bevriezen, of je companion te healen.

Conclusie en beoordeling

Dragon age: origins is een zeer goede game, die veel varieert. De setting van de game waar die zich afspeelt is niks op aan te merken. Een uitstekende fantasy RPG. De game houd je ook wel een tijd lang bezig, en je zal er ook de nodige uren inproppen. De gevechten zijn zeer goed uitgewerkt, en de skill trees hebben veel effect op de gameplay. Er zijn ook genoeg verschillende items in de game. En een breed aanbod aan reisgenoten al bij al. Topgame!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • - tactische gevechten
 • - Goed verhaal
 • - keuzes hebben grote gevolgen
 • - veel verschillende items
 • - skill tree goed uitgewerkt
 • - genoeg vechtstijlen
 • - hoge replay waarde
 • Minpunten
 • - dezelfde omgevingen
 • - niet alle missies even goed bedacht
 • - grafisch niet top

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • die komt op mijn lijstje. lijkt me erg vet!  en style is gewoon da bom!!

 • Kijk vanaf de Firstlook uit naar deze game, wordt volgens mij erg lachen :D

 • Nou nou, da's erg positief! Ik ben dan erg benieuwd als het spel er is naar de recensies!

 • Lijkt me een goede game, de apocalypse toch nog maar even uitstellen van 2012 naar een ander tijdstip :P

 • klinkt tof! :D

  en ziet er wat de screenshots betreft ook erg netjes uit

 • lijkt me een hele mooi game en ziet er netjes uit

 • Eindelijk is het dan bijna zover ze hebben er lang genoeg aan gewerkt.

  Wordt het eerste toppertje van het nieuwe Jaar

 • QTE… nee dat mogen ze weer afschaffen als het aan mij ligt.

 • Ik heb geen 360 of PS3, dit is zowat de eerste game waarvan ik zeg, hiervoor zou ik één van de twee halen… de graphics zien er echt cool uit en het klinkt zeer cool :D

 • Blijf alleen de omgeving nog heel erg kaal vinden.

 • Hmm het klinkt wel echt heel vet!

 • dit is zooo vet

 • DIT wort echt vet !!!!!!

 • deze en bayonetta wil ik ZÓ graag

 • hmmmm…..

 • Ik volg dit spel al vanaf de eerstre trailer op IG en ik begin er steeds meer zin in te krijgen. De stijl, het hoofdpersonage en de wapens zijn gewoon geweldig! :D

 • Lijkt me een toffe game, maar ik weet nog niet precies wat het gaat worden.

 • Ziet er zeker interessant uit.

 • Nice nice dit klinkt al positief! XD

 • Ik ben benieuwd, ik weet niet of ik hem zal aanschaffen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren