1. Uncharted 3: Drake's Deception (PS3)

Uncharted 3: Drake's Deception (PS3)

De wereld van games kent inmiddels een flinke geschiedenis, beginnende met Pong. Een simplistisch spelletje met een blokje en twee plankjes en dan proberen het blokje voorbij het plankje van je tegenstander te krijgen. Nu zijn games alles behalve simplistisch, in 2009 was er weer een grote ommekeer namelijk Uncharted 2: Among Thieves. De impact die Uncharted 2 achterliet bij vele gamers was onmetelijk. Gamers waren weggeblazen en ontwikkelaar Naughty Dog besefte zich toen de negens en tienen binnenstroomden dat de verwachtingen voor het vervolg hooggespannen zijn. Uncharted 3 is nu inmiddels uitgekomen en laat ik maar met de deur in huis vallen, de game laat niet zo’n impact achter als deeltje twee, maar dat betekent niet dat Uncharted 3 daarom een mindere game is.

In Uncharted 3 gaat Nathan Drake een groot avontuur tegemoet, dit keer treedt hij in de voetsporen van niet alleen voorvader Sir Francis Drake. Ook T.E. Lawrence wekt Nathan’s aandacht. En samen met Sully gaat hij op zoek naar misschien wel het grootste geheim van Francis Drake. Francis Drake zou door Koningin Elizabeth gestuurd zijn om The Atlantis of the Sands te vinden in de Rhub al Khali woestijn. De relatie tussen Nathan en Sully wordt meer dan ooit uitgelicht en als oude aartsrivaal Katherine Marlowe ook haar neus in hun zaken gaat steken dan zijn de rapen gaar en begint Uncharted 3 Drake’s Deception pas echt.

De gameplay in Uncharted 2 stond al als een huis en in Uncharted 3 wordt dit huis alleen nog maar steviger. De shootouts voelen nog net even wat lekkerder en er zijn nieuwe trucjes zoals granaten teruggooien. Dit kan erg goed van pas komen als je in een netelige situatie terechtkomt. Het vechtsysteem speelt nu ook in op de omgeving, als je een vijand tegen een bar duwt pakt Nathan een bierflesje en slaat die kapot tegen het hoofd van de vijand. Ook zal Nathan regelmatig ringen van granaten lostrekken terwijl die nog vastzitten aan de riem van de vijand, en ook zijn er nu aanvallen waarmee je na afloop het wapen afpakt. Dit zijn leuke dingen en ze delen mee aan de ervaring die Uncharted 3 is.

De personages zijn tot in de kleinste details vormgegeven, van de rimpeltjes van Sully tot het zand dat aan Nathan’s haar blijft zitten. Nathan zal in dit deel ook de woestijn moeten doorstaan en dat gaat hem niet makkelijk af. Naughty Dog zet dat zo goed neer dat je vrij snel medeleven krijgt met Nathan. Uncharted 3 probeert je nog meer te hechten aan Nathan en zijn vrienden en dat lukt aardig. Uncharted 3 draagt een emotionele lading met zich mee puur omdat je van die personages gaat houden. Grafisch is Uncharted 3 een van de mooiste games die ik ooit gespeeld heb en ik durf zelfs te zeggen dat dit de mooiste consolegame ooit gemaakt is.

Uncharted 2 kende al een aantal cinematische ervaringen, Uncharted 3 heeft dat nog veel meer en zal je vaak op het puntje van je stoel doen belanden. De scènes die ik in Uncharted 3 heb meegemaakt zijn iets wat ik nog nooit op zo’n manier heb meegemaakt. Zeker veel beter dan deel twee. Bijvoorbeeld het cruiseschip, het moment dat je in de vrachtruimte komt van het schip loopt het volledig uit de hand. Er komt een gat in het schip terecht en het schip begint vol te lopen met water met als resultaat dat het schip kapseist en dat het hele level compleet verandert. En dan begint een race tegen de klok om het cruiseschip te ontsnappen vluchtend voor al het water dat om je heen slaat.

Een hele grote verbetering tegenover deel twee is het licht en camerawerk, de zon die brandt in de woestijn en de schaduwen zijn erg goed en wisten mij met een open mond voor de tv te krijgen. Tot nu toe is het een en al lof voor Uncharted 3, maar geen game is perfect, zo zijn de vijanden wel een beetje eentonig. Een probleem waarmee de Uncharted serie al een tijdje mee kampt. Dus als dat het enige is waarmee deze game te maken heeft qua minpunten valt dat te overzien. De AI van de vijanden is erg goed ze proberen je uit je dekking te krijgen door granaten te gooien en door je te flanken.

De Uncharted reeks staat altijd garant voor een fantastische singleplayer ervaring, maar dat is sinds 2009 niet het enige wat deze games te bieden hebben. De multiplayer is in Uncharted 3 een heel stuk verbeterd en kreeg een hele lading aan nieuwe mogelijkheden. Zoals de mogelijkheid om je eigen personage te maken en je eigen embleem dat als je de beste speler bent overal op de muren in de map te is. Ook zijn er nu Medal Kickbacks, deze kun je gebruiken voor extra's. Je kunt de Kickbacks zien als de Killstreaks van Uncharted 3. Ook zijn er schatten te verzamelen en krijg je aan het begin van elke match een buddy toegewezen waarmee je verscheidene dingen deelt. Als je een vijand samen vermoordt dan kun je elkaar high fiven en dan krijg je een medaille. Als je dood bent gegaan kun je ook spawnen bij je buddy.

De coöperatieve modus is ook een stuk verbeterd en heeft zelfs in mindere maten de cinematische scenes van de singleplayer. Met scènes die volledig door middel van motion capture technieken zijn vastgelegd is dat een hele verbetering. Hierdoor is Uncharted 3 een totaalpakket geworden, en wie weet kan dit wel eens de grootste multiplayer game worden op de Playstation 3. In ieder geval van first party ontwikkelaars, ik kijk in ieder geval ontzettend uit naar de vele matches die ik zal gaan spelen.

Conclusie en beoordeling

Uncharted 3 laat dan misschien niet zo’n grote impact achter als deel twee, maar dat doet niets af aan de game. Het is een totaalpakket dat menig gamer zal doen glunderen. Grafisch is het de mooiste consolegame ooit gemaakt en de personages laten een nog diepere indruk achter dan in deel twee. De multiplayer heeft een grote oppoetsbeurt gehad en Naughty Dog heeft acht DLC pakketten voor de multiplayer gepland, dus je bent voorlopig wel zoet met Uncharted 3. Als je besluit om Uncharted 3 te laten liggen in de winkel bereid je dan voor om een van de mooiste momenten uit gaming te missen.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Grafisch een pareltje
 • Boeiend verhaal
 • Actie op actie
 • Ijzersterke multiplayer
 • Minpunten
 • Vijanden missen variatie
 • Puzzels zijn wat makkelijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik heb hem gister besteld, ben echt benieuwd hoe die gaat spelen. MW gaat zo zijn derde leven in bij mij, mocht deze titel online bevallen :)  Mooi dat het nog steeds een goede game is!

 • Goed dat de Wii-bezitters nu ook Modern Warfare kunnen spelen!

  Misschien een domme vraag maar is deze eigenlijk hetzelfde als de Modern Warfare op Playstation 3 en Xbox 360?

 • Ik heb hem hij's veel leuker dan World at War.

  Online is het leukst geen lag enzo..

  Voor de wii vind ik het de beste shooter (Online)

 • @ Killer_gamerz  Ja, alleen een downgrade qua graphics logischerwijs, en een andere besturing. Maar het is wel identiek dezelfde game :P  Goede en betrouwbare recensie, zeg ik als trotse bezitter van de game! Persoonlijk is sabotage ook mijn favoriete mode, maar er moet wel gezegd worden dat de besturing behoorlijk wat gewenning eist, en dat het systeem om met vrienden af te spreken soms stoort, doordat er 'unnable to connect to the host' komt te staan…  Maar ik zou als je twijfelt, zeker de recensie eens doorlezen, aangezien hij echt aansluit bij mijn mening! Tof spel, hoor! :)
 • Goede recensie, maar:

  - …die erg kort is  Dat was toch bij het orginieel ook al? Dus niet noemswaardig imo..

 • mwuah wat mij betreft was dit een 9 geworden maarja heb hem niet gespeeld ofzo allen wel zo'n vergelijking op gametrailers.com

 • Ik heb wat filmpjes gekeken en ze hebben het toch wel erg goed overgezet.  Vooral de multiplayer vind ik er goed uit zien.  Ik zou deze wel willen spelen omdat ik schieten met de wii mote tof vind.

  Maar helaas haal ik deze niet want ik heb mw1 al kapot gespeeld op de pc. • @Maik4ever: Toen was het een minpunt, dus nu nog steeds.

 • Knap gedaan!

 • Modern Warfare Reflex ga ik binnenkort halen. :D

 • Gooooed spel

 • GAY GAY WI IS GAY FUCKING GAY OPKANKEREN  (:

 • Ik ben al geprestiged enzo, het is echt schijtgoed…

 • @^Trace.  Toch wel grappig dat je MW 2 dan zo slecht vindt, terwijl dat praktisch hetzelfde is maar dan zo'n beetje alles verbeterd.

 • @ jasper  dat komt omdat MW 2 gewoon geen vernieuwing biedt t.o.v. het eerste deel. Daarbij is niet alles beter, want het is praktisch hetzelfde, met een zwakkere campaign, en slechtere maps…

  Dus heeft hij gelijk…

 • @Samus Boyfriend: Ok, dat is een mening.

  Maar MW pure schijt vinden en deze port geweldig? Vraag me toch af hoe dat kan…….

 • Ik heb hem ook! Ben alleen nog die besturing onder de knie aan het krijgen. Alleen nog niet de tijd gehad ervoor…

 • Jasper, speel het nou maar eens.  Met types als jou die het als een afgezaagd stukje kak zien omdat het op de Wii is, maar die geen flauw idee van de werkelijkheid hebben omdat ze het niet eens ooit zelf geprobeerd (laat staan gezien) hebben heb ik al zo veel discussies gehad dat ik er na dit niet eens meer op in hoef te gaan.  Want ja, dit is Modern Warfare. Zoals hij hoort te zijn. Dat MW2 ten opzichte van een o zo slechte port als dit al zo weinig vernieuwing biedt is gewoon jammerlijk triest. Het is dat ik hem gratis voor Sinterklaas krijg anders had ik geen 60 euro betaald voor een spel dat dezelfde animaties als in CoD1 nog gebruikt en voor de rest een kloon van Call of Duty 4 met alleen een ander verhaal en andere (saaiere nog wel) maps is.  Dit is het origineel, dit was vernieuwend… En deze is ook gewoon veel leuker.  Wat jij ervan vindt is prima verder, mij maakt het allemaal niks uit…


 • Zo zo, best een goede game dus op de Wii! Treyarch does the job!

 • Leuk zo'n 2 jaar oude slappe port.

  Kudos voor diegene die dat daadwerkelijk moet gaan spelen lol  Moderator: belachelijke wii-bash en bedankt voor je geweldige toevoeging. Reageer dan niet

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren