1. Football Manager 2012 (PC)

Football Manager 2012 (PC)

Hij is alweer een paar maanden uit: Football Manager 2012. Waarschijnlijk zijn de spellen van SEGA de beste sportmanagementspellen aller tijden. Met een verbeterde 3D, een overzichtelijker tactiekscherm en realistische interacties is het spel flink verbeterd ten opzichte van 2011. Irritaties van gamers over "missers voor open goal" en "in de extra tijd gebeurt niks" zijn nog niet helemaal weggewerkt. Ook de verbeterde 3D is nog niet geweldig.

Voorgaande jaren

Championship Manager, de eerste naam van Football Manager, kende in 1992 zijn eerste spel. Het spel bezat toen al een database met de vier hoogste divisies uit Engeland. Het spel onderscheidde zich van andere spellen, doordat de spelers uit het "echte" betaald voetbal overgenomen waren. De andere database die je kon kiezen was die met verzonnen spelers.

Na 1994 kwamen er twee versies van het spel. De editie met de Engelse divisies bleef gewoon, terwijl er een "Italiaans spel" aan toegevoegd werd. Het spel werd eigenlijk elk jaar geupdated. Meestal bleven de basis en de lay-out gewoon staan, zodat het nog steeds goed gespeeld kon worden.

In 1996 kwamen de duidelijke veranderingen. Eigenlijk werd vrijwel het hele spel vernieuwd. Een flink aantal competities kwam erbij: vanaf dit jaar werden de Nederlandse en Belgische competities in gebruik genomen. Ook was het vanaf nu mogelijk om met meerdere competities tegelijk te spelen. Daardoor kon je vanaf het ene land naar het andere land "hoppen" om je carrière een mooie impuls te geven. Het spel werd ook grafisch een beetje verbeterd.

Erg veel succes hadden deze grote veranderingen niet. De populariteit nam wat terug en iedereen speelde gewoon de 1995-versie. Dat kwam vooral door het lange verwerken van zoveel wedstrijden waaronder de laadtijden leden. Ook had de doelgroep niet zo'n behoefte aan grafische veranderingen. De bedoeling van de makers was dat het spel zelf niet zoveel veranderde: daar waren de gamers het niet mee eens.

Het spel steeg weer een beetje in populariteit, omdat de makers wat met de kritiek hadden gedaan. Het spel werd sneller, de speelbaarheid was weer zoals van toen en ondertussen was er nog het een en ander verbeterd ook. Er waren weer een hoop competities toegevoegd en je kon ook met veel meer landen tegelijk spelen. Het managen van een team werd steeds realistischer.

Een volgende grote verandering was de 2D-modus. Er was een groene achtergrond met gekleurde rondjes, die de spelers moesten voorstellen. Juist doordat het grafisch eigenlijk slecht was, werd het spel zo goed gevonden. Sports Interactive had al lang en breed voor 3D kunnen kiezen, maar hield zijn publiek tevreden door vooral de tactiek en management te benadrukken. Door deze keuzes concurreerde het zelfs met FIFA Soccer. Tot op de dag vandaag wordt er nog gespeeld met 2D.

Na een ruzie kwam er een splitsing. De makers van de game vervolgden ieder hun eigen weg. Football Manager werd als nieuw spel op de markt gebracht, terwijl één van de scheppers van CM gewoon doorging met het spel. De verkoopresultaten zijn nog steeds in het voordeel van Football Manager, dat nu zelfs met een redelijke 3D-mogelijkheid komt, terwijl Championship Manager door nagenoeg niemand meer gespeeld wordt.

Het spel

Het installeren van het spel gaat via Steam. Dat is een groot pluspunt. Steam werkt fijn en heeft het grote voordeel dat je het spel op verschillende computers kan installeren. Bovendien kun je functies als een editor – daarmee kun je de database aanpassen – en andere mogelijkheden downloaden.

FM 12 heeft zich ook qua menu’s wat verbeterd. Het nieuwe menu ziet er duidelijk en goed uit. Bij het configureren van landen valt het op dat er weer extra veel landen beschikbaar zijn. Zelfs de Ijslandse 2 e divisie is beschikbaar.

Eenmaal begonnen aan een misschien wel noemenswaardige carrière in de voetballerij heb ik het weer helemaal terug. De tactiekschermen zijn verbeterd, de functie ‘omzettingen’ is toegevoegd: het maken van een tactiek is uitgebreider dan ooit! Ook het schermpje waarbij je de opstelling ziet is sterk verbeterd.

De graphics van de 3D van wedstrijden heeft ook een flinke restauratie ondergaan. Hij is nog steeds niet helemaal vloeiend, de reddingen van de keepers zien er nog steeds matig uit en ook het rennen van de spelers is niet mooi. In Football Manager gaat het vooral om het managen zelf en niet om de graphics. Het is zeer begrijpelijk dat de meeste gamers nog “gewoon” 2D spelen. Gelukkig hebben de makers vooral veel tijd in tactiek en andere functies waarbij je vooral strategisch na moet denken.

Andere nadelen aan het spel zijn de lange laadtijden. Als je met veel competities tegelijk speelt, omdat je tussen verschillende landen wilt switchen, gaat dat ten koste van de snelheid van het spel. FM kent een vrij grote database, maar heeft nog niet echt iets aan goede software gedaan. Vakantiedagen en andere simulaties duren lang en dus begint het spel soms te vervelen.

Conclusie en beoordeling

Football Manager is een degelijk spel. De tactiek en meer van dat soort functies zijn uitstekend. De beloofde verbeteringen van de 3D zijn niet helemaal waargemaakt. Ook de lange laadtijden van het spel zijn nog steeds niet weggemaakt. Daardoor begint het spel toch snel te vervelen. Gelukkig maken de keuze aan landen en competities dat goed.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Nieuw tactiekscherm
 • Keuze aan landen en commpetities
 • Steam
 • Minpunten
 • "Verbeterde" 3D
 • Laadtijden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • YES YES YES kan niet w8en op deze :D

 • Jippie, de demo smaakte zeker naar meer! Gelukkig niet zo heel lang wachten meer.

 • Ik ben benieuwd naar deze game!

 • deze gaat toch wel zo vet worden

 • Awesome! Tijd voor wat nieuw MGS-voer.

 • Wow, ziet er goed uit! En die doos is wel melig haha!

 • OMG wat een game!!! moet ik hebben!!!!!!!

 • Kan niet wachten op deze titel!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren