1. Niche of mainstream?

Niche of mainstream?

Kunnen jullie nog de Hardcore Vs. casual gaming discussie herinneren? Een van de meest bedenkbare besprekingen toentertijd met de Wii, Nintendo’s fanbase die zich achtergelaten voelde toen Nintendo zich waagde aan massadoelgroepen en een hype rondom gek bewegen voor het scherm. Nu houdt het zo’n beetje op met de Wii, maar zorgt dat ervoor dat de discussie begint te vervagen? Ik denk het niet.

Wat eerder verandert is de inhoud en benoemingen. Want zeg nou zelf; Hardcore en Casual beginnen zo passé te worden. En de laatste tijd praten we ook meer over ‘niche games’ en mainstream games. Jazeker, twee nieuwe woorden waarvan ik zeker weet dat die nog eens wat vaker terug komen in een discussie.

Persoonlijk zal ik eerder bij de niche doelgroep horen. Het is gewoon leuk om bijzondere, bizarre of doelgroepgerichte games te spelen. Denk maar aan Crash Team Racing voor de kartliefhebbers, The Maw voor platformgekken of Snoopy Flying Ace voor iedereen met een liefde voor Snoopy & The Peanuts, vliegtuigen en onrealistische knalpartijen. En nog maar te zwijgen over grote niche games als The Legend of Zelda en Banjo-Kazooie.

Maar mainstream? Ik denk niet dat ik zin in heb om samen met m’n familie Wii Sports te spelen, of een andere simpele, saaie, mascotteloze games te spelen. Meestal zitten er geen leuke thema’s bij, of geinige figuurtjes. Het is gewoon simpel. Iets wat je kunt verwachten van massagames.

En dan niet te vergeten dat mainstream ook nog een tweede definitie heeft. Dus heb je wel eens van iemand gehoord dat Modern Warfare of Fifa mainstream is? Juist. Games worden ook mainstream genoemd als ze elke jaar weer een nieuwe deel krijgen, waar zowat niks aan veranderd wordt. Misschien worden de graphics beter, maar daar houdt het op. Ben ik nog vergeten om iets te klagen over hersenloze gameplay? Laat ik jullie dat maar de moeite besparen.

Waar hoor je bij? Niche doelgroep, of liever als mainstreamer met je ouders Wii Fit spelen/de zoveelste uitgemolken/hersenloze game spelen?

In ieder geval mag de discussie losbarsten (of verhit raken) na een korte column.

Dit artikel delen

Over de auteur