1. Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai (PC)

Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai (PC)

Total War: shogun 2 - Fall of the samurai is het nieuwste deel in de succesvolle Total War serie. In dit deel ga je aan de slag met geweren en kanonnen, begin je de handel met rijke westerse landen en zorg je ervoor dat het oude Japan een industriële supermacht wordt.

Officieel is Fall of the Samurai geen nieuw deel in de reeks maar slechts een uitbreiding. Deze status vind ik niet geldig voor Fall of the Samurai. Het spel geeft de speler een complete nieuwe campagne om mee te spelen met nieuwe facties, units, tactieken en in een nieuw tijdperk. Het voelt aan als een compleet nieuwe game die zich toevallig ook in Japan afspeelt. Gelukkig is om Fall of the Samurai te spelen het origineel niet vereisd. Hierdoor kunnen nieuwe spelers het spel makkelijk oppakken. De on-screen tutorials zijn minder dan in Shogun 2 maar Fall of the Samurai biedt tientallen filmpjes aan in de encyclopedie van het spel waardoor het spel te leren is.

De campagnemap heeft ook een flinke make-over gehad. Al was het in Shogun 2 nog in de stijl van het oude Japan, nu is het in de stijl van een Westerse landkaart. Ook is de stijl van het landschap veranderd, alles is wat grijzer van kleur. Dit geeft goed de sfeer weer van het tijdperk waarin het zich afspeelt.

De gameplay op de campagnemap is nagenoeg hetzelfde. Je controleert je legers en je agenten om je rijk te vergroten en te verdedigen. Je steden zorgen voor inkomsten en soldaten.Daarnaast moet de bevolking tevreden blijven met jouw bestuur wat weer zorgt voor een snellere groei van jouw rijk. Dit zal op het begin niet lastig zijn maar gaandeweg zal je meer moderniseren wat de bevolking (raar genoeg) niet leuk vindt. Hierdoor moet je zorgvuldig kiezen wat je wanneer gaat bouwen en in welke provincies. Ook zijn de beurten in tijd verminderd. Was het in Shogun 2 nog 4 beurten per jaar (iedere beurt 1 seizoen) in Fall of the samurai duurt een jaar 24 beurten. Hierdoor is het zaak om goed te kiezen wanneer je de vijand gaat aanvallen. Een andere grote toevoeging in de campagnemap zijn de treinen. Door de treinen kan je grote hoeveelheden soldaten snel van plaats A naar B verplaatsen. Het heeft dus een groot tactisch voordeel om deze in te nemen.

Wanneer je al je soldaten met de treinen naar je frontlinie hebt gebracht kan jouw leger de strijd aangaan met de vijand. Als je voor het eerst in een Total War veldslag komt is de reactie WOW! Net zoals bij iedere Total War game is het belangrijk om tactisch te werk te gaan om de veldslagen te winnen. De veldslagen zijn groots en episch zoals altijd. Door de nieuwe units zijn er weer nieuwe tactieken beschikbaar om uit te vinden.

Een andere vernieuwing in Fall of the Samurai zijn de naval battles. In het verleden liet ik deze altijd zoveel mogelijk links liggen maar in Fall of the Samurai biedt het groot tactisch voordeel en zijn ze leuker om te doen. Zo kan je met een goed gepositioneerde vloot vijandelijke steden bombarderen. Maar ook op het slagveld kan je bombardementen aanvragen van je vloot mits deze in bereik is. Ook de naval battles zelf zijn leuker om te doen met meer controle over je schepen en groot wapentuig.

Conclusie en beoordeling

Fall of the Samurai is weer een geweldige game in de reeks. Door de vele vernieuwingen in het spel voelt het bijna alsof je een nieuwe total war aan het spelen bent.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Naval Battles
 • Vernieuwende gameplay elementen
 • Minpunten
 • Soms rare AI beslissingen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dit heeft alleen maar met geld verdienen te maken.

 • Tuurlijk heeft dit met geld verdienen te maken. Wat dacht jij dan. Dat mag toch ook, ze investeren in het maken van games en dus ook in de distributie van games. Niets mis mee.

 • Het jammere van digitale distributie vind ik nog steeds dat de games net zo duur zijn als de adviesprijs. In de winkels zijn ze vaak goedkoper en dan krijg je er gewoon nog een hoesje + boekje bij en een fysieke disc.  Als het nou duidelijk goedkoper zou zijn, zou ik absoluut geen problemen hebben met download games. Beschikbaar wanneer jij dat wil, direct kunnen spelen, maar dan moet het toch echt goedkoper worden.

 • Yup, ik moet ook altijd iets in mn handen kunnen houden. Niets is zo leuk om een boekje te lezen op de wc van een spel dat je net hebt gekocht…

 • Gewoon dezelfde service die ze leveren met xbox live dus. Ik ben steeds blij als Games for Windows live niet gebruikt moet worden bij games, verplichte registraties zijn al helemaal uit den boze. Op de pc werkt het gewoon niet, veel te log en erg vervelend als je van die achievements in beeld krijgt.  Dan te denken dat je in het begin moest betalen voor die shit, gelukkig werd het massaal geboycot. Anyway digitale distributie wordt steeds meer het heden ipv de toekomst en hoe meer kanalen hoe groter de concurrentie en hoe meer acties en kortingen ze moeten doen om klanten te krijgen. Kijk maar naar de dolle acties die Steam soms doet.

 • Orginele naam games on demand…

  Ik vind games for windows hard failen dus hopelijk gaat niemand zijn games zo online meer laten spelen.

 • 1) Te duur/

  2) Ik kan niet een Games for Windows Live gebruiken want er staat iedere keer, met elke game ''Connect to Windows Live first.''

 • Digitiale distributie is een beetje jammer omdat heel de marktconcurrentie verdwijnt en de prijs dus lekker kunstmatig hoog blijft, beetje jammer.

 • Ik wil gewoon hoesjes in mijn kast

 • ik wil ze idd gewoon thuis hebben

 • Games on Demand, Games on Demand…

 • TLAD naar de PC!!!!

 • @ DvT: daar zou ik wel van uitgaan, de achievements zitten er al in.  Overigens werkt gfwl nog lang niet perfect, bij fallout 3 bijvoorbeeld correspondeert de muis niet met de positie waar ik klik zegmaar :P Hopelijk blijft steam de standaard, want dat werkt gewoon super lekker.

 • Klinkt goed.

 • Steam wannabe

 • Eerst lekker maken, een community realiseren, en vervolgens uitpersen.  Microsoft wekt bij mij allang al geen vertrouwen meer.

 • STEAM wannabe's inderdaad. Gelukkig zijn er op Steam af en toe wel kortingen van 10% tot 90% zeg maar. Team Fortress 2 was tijdens Halloween te koop voor maar €2,49, zo ga je het in de winkel niet vinden ;).

 • STEAM wannabe's inderdaad. Gelukkig zijn er op Steam af en toe wel kortingen van 10% tot 90% zeg maar. Team Fortress 2 was tijdens Halloween te koop voor maar €2,49, zo ga je het in de winkel niet vinden ;).  Jup, of laatst die feestdagen-kortingen, elke dag 5 games met 50%-75% korting, en niet de minste games!

 • Nog nooit een game legaal gedownload. Ik wil gewoon het doosje + boekje hebben.

 • Kunnen ze die titels niet via Steam gaan verkopen. Dat werkt net even beter…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren