1. Mario Party 9 (Wii)

Mario Party 9 (Wii)

Lachen, gieren en brullen is het eerste wat in mij opkomt als ik denk aan Mario Party. De hoeveelheid lol in de franchise is zo groot, dat zelfs mensen van jong en oud het maar al te graag spelen. Mario en zijn vrienden houden zeker van feesten, want dit is alweer het negende deel in de serie. De game is echter gemaakt door een andere ontwikkelaar. Niet Hudson, maar Nd Cube heeft dit spel gemaakt. Deze ommezwaai heeft wel degelijk voor- en nadelen en je zult ze ook meteen merken. Laten we wat dieper hierop ingaan.

Zodra je het spel opstart en begint te spelen, merk je meteen dat het spel simpeler is geworden. Je voelt direct wat de ontwikkelaar wilde: een simplistische Mario Party game die je snel kunt spelen met je familie. Bij deeltje acht van deze serie was het hoofdmenu namelijk een stuk drukker gemaakt. Hierbij voelde het nogal slordig en ingewikkeld aan en duurde het wat langer om eindelijk eens een keer te beginnen. Bij Mario Party 9 is dit totaal niet het geval, waardoor je toch meer zin krijgt om het spel te spelen omdat het opstarten simpelweg minder lang duurt. Bovendien zit geen vervelende commentator aan je hoofd te zeiken, wat bij het vorige deel heel erg irritant was.

Het spel is opgedeeld in een aantal modi, namelijk een Singleplayer modus, waar je in je eentje probeert de enige echte Bowser te verslaan die alle Mini Stars gestolen heeft van de wereld. Die Mini Stars wil je natuurlijk terug hebben. Deze Mini Stars spelen ook een grote rol in de gameplay, maar daar kom ik zo op terug. Verder heeft het spel uiteraard de onmisbare Multiplayer modus, waarin je dus met maximaal vier man kunt lachen. De Minigame modus is ook weer terug. Hierin speel je alleen maar de Minigames. Je kunt hierbij een van de zeven Minigame spelmodi kiezen. Deze spelmodi zijn razend leuk om te spelen. Bijvoorbeeld de modus “Step it up” is erg leuk. Hierbij moet je een trap beklimmen en wie de top bereikt wint. Je mag steeds een paar treden omhoog als je een minigame wint. In een andere modus genaamd “Boss Rush” speel je enkel tegen eindbazen, die ook nieuw in de game zijn. Voor de rest heeft het spel ook een Theater modus waar je al je verzamelde voorwerpen kunt zien en ook aanpassingen aan kunt brengen op bijvoorbeeld voertuigen.

Qua Gameplay is Mario Party enorm veranderd. Net zoals in de vorige delen speel je weer op een bord, maar dit keer beweeg je, net zoals in Mario Party Advance, in een voertuig. Dit voertuig verschilt per bordspel. De ene keer rijd je samen in een auto, terwijl je de andere keer samen met een bootje rondvaart of zelfs met een vliegend tapijt rondvliegt. In deze voertuigen zitten alle spelers die meedoen. Je bent dus niet meer overal op het bord. Het bord heeft ook maar een weg die iedereen volgt. Op het voertuig is iedereen steeds de captain, wat betekent dat het jouw beurt is om de dobbelsteen te stoten. Dit gaat om de beurt. De dobbelsteen is ook veranderd. Je maximale gooi is namelijk niet tien meer, maar zes. Je kunt echter wel andere dobbelstenen vinden op het bord die tot tien kunnen gooien, of andere steentjes die je bijvoorbeeld vier-vijf-zes laat gooien, of zelfs nul-een. Dit geeft Mario Party 9 een beetje meer strategie.

Ook nieuw in Mario Party 9 zijn de Mini Stars waar ik het al eerder over had. De Mini Stars vervangen de munten en sterren uit de vorige delen. Deze sterren moet je verzamelen, want ze zorgen er namelijk voor dat je wint. Degene die de meeste sterren heeft verzameld, heeft gewonnen. Deze sterren vind je overal op het bord, maar wees gewaarschuwd, je vindt ook de zogeheten Mini Ztars. Deze slechte Bowser sterren zorgen ervoor dat je geen sterren erbij krijgt, maar verliest. Het minigame systeem is ook veranderd. Deze komen namelijk willekeurig tevoorschijn en niet meer wanneer iedereen aan de beurt is geweest. Over de minigames gesproken, er zijn 80 nieuwe minigames en ook nieuwe minigames zoals boss battles. Elk bord heeft twee boss battles, waarmee je een van Bowser’s slaafjes kunt verslaan. Dit is echt heel erg leuk om te doen en elke Boss Battle voelt anders aan dan de andere. Tot slot zijn er ook meer personages. Behalve de standaard Mario groep, hebben Kamek, Koopa, Birdo en Shy Guy het feestje bezocht. Dit zorgt voor een grotere variatie aan personages. Het jammere is wel dat sommige veteranen, zoals Dry Bones en een speelbare versie van Boo of King Boo, niet terug zijn gekomen. Het is maar wat je wilt hé.

Naast het feit dat sommige personages niet in dit vervolg van Mario Party zitten, zijn er ook een aantal andere opofferingen. Zo zijn de zogeheten 2 vs 2 en 1 vs 3 minigames uit het spel. Deze waren in de vorige delen leuk om te spelen, maar nu dus nergens te bekennen. Elke minigame is 4 tegen 4 of 1 tegen 1. Ook de vrijheid om te kiezen waar je wilt lopen, is er dus niet meer aangezien iedereen in hetzelfde voertuig zit. Ook het sterren systeem is eruit gehaald, wat voor sommigen nogal wennen is. Deze opofferingen brengen de nodige innovatie in de serie, maar ik denk dat niet iedereen deze zullen waarderen, vooral degenen die al sinds Mario Party 1 spelen.

Conclusie en beoordeling

Undercovered Mario Party 9 is een verfrissende game in de serie. Het is duidelijk te zien dat de ontwikkelaar doelde op een simplistische Mario Party. De modi in Mario Party 9 zijn allemaal lekker verfrissend en divers, wat Mario Party altijd zo leuk maakt. Ook de gameplay is veranderd ten opzichte van de vorige delen. Deze veranderingen zullen echter niet door iedereen gewaardeerd worden, maar waren zeker wel nodig voor deze gameserie. Desalniettemin is deze Mario Party weer een geslaagde game van Nintendo en veel families zullen een hoop plezier beleven met Mario en zijn vrienden, precies waar Mario Party de wieg voor ingelegd is.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Lekker simplistisch
 • Diverse hoeveelheid modi
 • Innoverende gameplay
 • Minpunten
 • 2 vs 2 en 1 vs 3 minigames weggelaten
 • Kan onwennig aanvoelen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • mooi, arthur vader

 • Gelukkig hielden uitgevers na de zomer, toen de goede games bij bosjes verschenen, al snel op met het aankondigen van aankondigingen van aankondigingen, zodat wij konden stoppen met het aankondigen van aankondigingen van aankondigingen van aankondigingen.

  Hahaha XD  Een trend die mij was opgevallen dit jaar was de rivaliteit tussen Sony, Nintendo en Microsoft. Heb dit jaar echt té veel persberichten gelezen waarin die drie elkaar de loef af proberen te steken.

 • ff lezen, lol Accordion Hero!

 • Ik denk dat 30% van het uitstellen door de recessie komt 10% omdat ze de deadline niet konden halen en 60% door MW2.

 • Met al deze dingen ben ik het eens.

 • vond het een mooi jaar, gefeliciteerd Arthur

 • Gefeliciteerd met de toekomstige kleine Arthur!

 • Leuk stukje!  en Gefeliciteerd ;)

 • Leuk geschreven! Gefeliciteerd voor de nieuwbakken vaders!

 • Nice!

 • Nog een trend: Sequels!

  voornamelijk aankondigen (op de E3) dan…  Bioshock 2, Bad company 2, Lost planet 2, Mario galaxy 2, Assassin's creed 2, Modern warfare 2, Uncharted 2, Army of two: 40th day, The force unleashed 2  Aangezien veel van deze titels naar 2010 gaan, wordt 2010 het jaar van de Sequel (en niet 2009) • sinds de westerse games groot zijn geworden deze generatie (en japanse games verwesterd worden, oid) speel ik zelden games:O sinds de aankoop van m'n ps3 bijna 3 jaar geleden heb ik geen één game met volle teugen gespeeld (maar Kingdom Hearts en final fantasy speel ik nog steeds) en sinds dat weetje wacht ik alleen maar op FFXIII en KHBbS… natuurlijk zijn er uitzondering (heavy rain) maar het is gigantisch jammer naar mijn mening dat JPN 'verdwijnt'  maar over het algemeen een mooi artikel;)

 • DLC, digitale distributie, free to play, randapparatuur kots, kots, kots. De trens van 2009 mogen van mij terug de schuif in. Hopelijk dat deze zaken in de toekomst niet nog meer op het voorplan gaan komen, met name dlc vind ik tegenwoordig 9/10 goedkoop geldgewin.  Twitter en al die extras op xbox live en psn kunnen me ook gestolen worden, hopelijk zijn de trends van 2010 wat beter voor de consument. Ik hoop alvast dat ontwikkelaars het pc platform in 2010 beter gaan ondersteunen maar dat zal wel ijdele hoop blijken.

 • Heel mooi stuk en jullie hebben ook helemaal gelijk :)

 • Weet iemand of/wanneer de GTA DLC naar de PS3 komt?

 • Bij deze even een correctie, ik wordt NIET vader. MET DT JA!

 • Aaaaaaaaaaaaaah twitter, wat een kut trend is dat. Wat kan mij het schelen dat iemand op twitter verteld dat ie nu even gaat douchen en dan werken. Boeiend.  En dat Insidegamer Play een flop werd had ik jullie vooraf al kunnen vertellen. Verder een leuk artikel;) en ik hoop dat 2010 nog beter wordt dan 2009!

 • Nice en gefeliciteerd aan de toekomstige pa's

 • Wat een rot trends allemaal.

  Al vind ik stiekem die teasers aankondigingen wel vet. En zie ik ook wel toekomst in digitale distributie, vooral i.c.m. iets als OnLive.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren