1. Prince of Persia: The Sands of Time (NGC)

Prince of Persia: The Sands of Time (NGC)

Dat ik gek ben op retro-games is inmiddels wel duidelijk. Bijna al mijn recensies op deze site bestaan uit oude tot redelijk oude titels. De reden dat ik graag schrijf over deze games is vanwege de nostalgische waarde. Hoe slecht of vreemd ze soms ook in elkaar steken, ze hebben een soort aantrekkingskracht dat geen game uit deze generatie op mij heeft. Iedere keer blaas ik het stof van mijn oude herinneringen af om ze weer eens opnieuw te beleven. Ik ben daarom ook gek op reboots van oude gameseries. Het is geweldig om te zien hoe sommige ontwikkelaars van een oude serie iets nieuws weten te maken, dat toch de charme van het origineel behoudt. Zo kwam ik dan ook opnieuw terecht bij een oude vriend. Een vriend die ik jarenlang had moeten missen maar nu weer terug mocht zien. De welbekende prins uit Perzië.

En deze man is behoorlijk veranderd. Ik herinner me hem nog als een diarreekleur harige man met een simpel wit gewaad, dat altijd een fractie van een seconde te laat reageerde op de door mij ingedrukte knoppen. Ook nam hij met zijn vloeiende animaties altijd behoorlijk de tijd om op een riggel te klimmen of tussen bijtende messen door te springen. Vaak had ik met hem haast om door de levels heen te komen, want er was geen save systeem en er zat een tijdslimiet op deze game. Nu is mijn oude vriend echter een stoere dude geworden, met een geweldige outfit en een ringbaardje waar de geest uit Aladin een puntje aan kan zuigen. Ook heeft de beste man ineens een eigen persoonlijkheid en is hij met zijn vlugge bewegingen een ware acrobaat. Van een behoorlijke, maar toch positieve, metamorfose kunnen we dus wel spreken.

Over de rest ben ik eigenlijk wat minder positief. Wat? Heb je het lef deze game kritiek te geven dan? Ja, dat heb ik zeker. Het is eigenlijk vooral de gameplay die niet helemaal mijn ding is. Zo zijn de gevechten een waar spektakel om te zien en te spelen. De prins vliegt met vloeiende bewegingen over je scherm en verpletterd de vijand met zijn grandioze moves. Het grote nadeel van deze gevechten is helaas dat het er gewoon veel te veel zijn. Iedere keer wordt je voortgang in de game weer belemmerd door een gevecht waarbij natuurlijk alle uitgangen afgesloten worden. Je raadt het al, iedereen moet dood en pas dan kun je verder. Een systeem waar ik sowieso al de pest hekel aan heb. Maar naast dat de gevechten erg vaak voorkomen, zijn deze ook nog eens van lange duur. Er passeren per gevecht gewoon veel te veel vijanden de revue, waardoor je elke keer weer geneigd bent dezelfde moves op ze los te laten. Deze maken hen namelijk het snelst van kant, maar zorgen er tegelijkertijd voor dat je keer op keer dezelfde handelingen uitvoert. Je kunt daarbij vast inzien dat de verveling en irritatie snel zullen toeslaan. Ook zijn de vijanden niet erg gevarieerd, mede hierdoor worden gevechten eerder een saaie klus dan momenten om naar uit te kijken.

Verder vind ik de omgevingen niet spectaculair. Ja, de eerste keer als je het kasteel doorloopt dan is het prachtig om te zien. Maar naar mijn smaak is de omgeving te veel van hetzelfde. Natuurlijk heeft de ontwikkelaar voor variatie gezorgd, maar te vaak vervalt het in het gebruik van een ander textuur of filter. Erg zonde, want de gebieden die wel echt anders zijn preken mij zeker aan. En ik had daar graag meer van willen zien. Of bestaat heel Perzië slechts alleen uit saaie bruine kalkstenen muren? Als dat het geval is, dan heeft de ontwikkelaar dit namelijk perfect na weten te maken. Maar net als de gevechten zorgen dus ook de omgevingen voor weinig variatie, het geeft je niet de drive om verder te spelen.

De puzzels in de game zijn zowel een min- als pluspunt. Zo zijn er puzzels en klauterstukken die geweldig in elkaar zitten en leuk zijn om te doen. Maar er zijn er ook een paar welke ik afschuwelijk vond om uit te voeren. Er is op een bepaald moment in de game een puzzel waarbij je de tips van een bewaker moet volgen. Maar deze zeer irritante vent herhaalt telkens dezelfde zinnen, en benoemd iedere fout die je maakt. Hij blijft maar bléren (hard ook nog) en het muten van je tv is geen optie, aangezien hij degene is die je door deze klotenpuzzel heen moet helpen.En zo zijn er meer van deze missers in de game te vinden. Ook laat de game van te voren een handige camera door de puzzel lopen, waardoor je direct krijgt te zien hoe groot de puzzel is en wat er allemaal moet gebeuren. Deze camera liet mij echter eerder de moed in de schoenen zakken dan dat het me hielp. Vaak zag een puzzel er zo groot en complex uit dat ik er eigenlijk helemaal geen zin meer in had om eraan te beginnen. Maar dit is vooral een kwestie van wat je in game zoekt en dit zocht ik dus niet.

Verder kent de game ook enkele bugs. Waarvan een fatale die ik zelf heb mogen ervaren. Zo moest ik een puzzel oplossen met een ander personage. Deze zou op verschillende schakelaars moeten drukken om mij de weg vrij te maken. Maar dit personage kwam gewoonweg niet opdagen! En dit was rond 80% in de game. De autosave was al over mijn enige savefile heen gelegd en de bug bleek ook bij het resetten niet te verdwijnen. Ik heb toen de game weer van begin af aan opnieuw moeten spelen. En geloof mij dat ik er die dag heel wat nieuwe scheldwoorden bij bedacht heb. En zo zijn er meerder bugs die voor kunnen komen. Het niet vastgrijpen door je personage van bepaalde richels zodat je de afgrond in flikkert, of het niet terugdraaien van de tijd maar wel je kracht opmaken zijn er maar een paar van.

Is er dan niets goed aan deze game? Natuurlijk wel, zoals ik al zei steekt het gevechtsysteem gewoon goed in elkaar. Ook het klim- en klauterwerk kent geweldige momenten. Het rennen langs muren, het naar beneden glijden op wanddoeken en het overspringen van pilaar naar pilaar blijft heerlijk om te doen. Je kunt zien waar Assassin’s Creed zijn invloeden vandaan heeft gehaald. Ook het spelen met de tijd doormiddel van de dagger was iets dat ik nog niet eerder had gezien. Het zorgde voor unieke gameplay en dito momenten. Daarnaast zijn de graphics en animaties erg goed en weten ze je in een bepaalde sfeer te brengen. Ook de muziek weet het typische 1000 en 1 nacht gevoel in je op te roepen. Het verhaal is vrij standaard maar weet je wel vast te houden. Het enige probleem dat ik er mee had, was eigenlijk met het hoofdpersonage. Hij is me namelijk totaal niet bijgebleven. Het enige dat ik me herinner is dat hij vrij saai was en persoonlijkheid mistte. Ook weet ik nog dat ik zijn stem totaal niet bij zijn design vond passen.

Conclusie en beoordeling

Deze recensie oogt vrij negatief, maar dit valt allemaal wel mee. Ik heb alleen de grote hekelpunten aan deze game proberen te noemen. De dingen die mij tijdens het spelen van deze game irriteerden. POP is een game geworden die niet slecht is, maar in mijn ogen ook zeker niet goed. Deze game zit boordevol saaie en frustrerende momenten die ervoor zorgden dat het voor mij gewoon geen topper was. Het vechten, het klimmen, het puzzelen en de setting zijn verder degelijk uitgewerkt. Maar missen allemaal net dat stukje dat het had moeten hebben. Vooral de constante herhaling in gameplay is echt een punt dat deze game voor mij verpest. Geen slechte maar wel een matige game.
6,3
Score
63
Score: 65
 • Pluspunten
 • graphics en sfeer
 • vechtsysteem
 • klim- en klauterwerk
 • Minpunten
 • gebrek aan variatie in omgeving en vijanden.
 • te veel en te lange gevechten.
 • bugs.
 • saai hoofdpersonage.
 • sommige puzzels.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • In dit rijtje Forza Motersport 3

 • forza 3  moeten we hier stemmen of ergens anders ?

 • Forza 3

 • Ik ga voor DiRT 2. Een erg vette off-road racer. ;)

 • Forza was ZO SLECHT! Dat ik daar voor de rest geen woorden over fel maak.  Daarnaast vond ik Need For Speed: Shift een erg goede racer. De rest is te verwaarlozen.

 • Forza 3 :D

 • Forza 3 of DiRT2. :)

 • Forza 3

 • DiRT2 ^^

 • Need for Speed SHIFT

 • Dirt 2! Echt geweldige game!

 • DIRT2 spreekt mij het meest aan. Daarom kreeg deze van mij een stem…

 • Hier kan maar 1 de winnaar zijn, ondanks dat Dirt2 egt monsterlijk goed en vet is! Steekt Forza 3 er met kop en bovenlijf :P er boven uit!!  Wat een racer!!!

 • DIRT2

 • Forza 3 No Doubt!

 • Dirt 2!! die is veel vetter dan Forza, in Forza zit te weinig actie

 • Dirt 2

 • zeker weten DIRT 2!!

  forza was wel goed maar het miste de actie van dirt 2

 • zeker weten DIRT 2!!

  forza was wel goed maar het miste de actie van dirt 2

 • Forza3.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren