1. F1 2011 (X360)

F1 2011 (X360)

We zijn al twee ronden gepasseerd in het 63ste Formule 1 seizoen. Nu al een legendarisch seizoen, ware het niet dat zes wereldkampioenen aan de start staan. Een record waardoor de hele wereld iedere race tot op de voet zal volgen. Wil je echter ervaren hoe het is om het zelf tegen zes wereldkampioenen op te nemen dan moet je helaas nog even wachten op F1 2012. Gelukkig ligt F1 2011 al wel een tijdje in de winkel en dat is als we Codemasters mogen geloven de enige manier om te ervaren hoe het is om in de Formule 1 te rijden.

Simpel gezegd heeft Codemasters hier gelijk in. Als je namelijk wilt ervaren hoe het is om een bruut monster genaamd een Formule 1-wagen te besturen, dan komt er niets zo dicht in de buurt van the real deal als F1 2011. Kanttekening hierbij is dat F1 2010 al een ijzersterke basis heeft gelegd. Dat wil niet zeggen dat er simpelweg gekopieerd is uit het voorgaande deel. Er zijn daadwerkelijk de nodige verbeteringen doorgevoerd in het gameplay gedeelte. De vering van de auto’s is nu stukken beter en ook overstuur kan eindelijk met wat moeite gecorrigeerd worden. Dit laatste kan er soms alleen voor zorgen dat je tijdwinst behaald door een tikkeltje overstuur, iets wat je tijdens de echte races ook vaak ziet gebeuren. Voor de gemiddelde Formule 1-leek zegt dit niets maar voor de echte fans is het een stap richting perfectie.

Grafisch was er weinig werk aan de winkel voor Codemasters. De game zag er al goed uit en het knappe is dat ze de lat nog een tikkeltje hoger hebben gelegd. Vooral de circuits hebben een extra laag detail gekregen, zo zie je vooral aan Singapore en Monaco dat er nog het nodige aan gesleuteld is. Voor de rest kunnen we kort en krachtig zijn. Weer al het schitterends uit F1 2010 zit ook in het 2011 deel. De regenraces hierbij zijn wel een klein hoogtepunt. Klein dieptepunt is dat er de nodige lag is, vooral bij het uitrijden van de pits. Iets wat gewoon een ontzettende slordigheid is.

Mensen die denken nog te wachten met de aankoop en hem tweedehands halen komen bedrogen uit. Tegenwoordig betaal je dus ook extra voor het online gedeelte. Koop je de game nieuw dan is Codemasters zo lief om een code mee te leveren waarmee je online kan. Ben je echter stout genoeg om het tweedehands te halen dan kun je in eerste instantie niet online. Om dit wel te kunnen moet je namelijk ruim tien euro dokken. Ronduit brutaal als je het aan mij vraagt. Vooral als je ziet wat deze online functionaliteit inhoudt.

Nu wil ik niet zeggen dat deze niet de moeite waard is, maar echt spectaculair is het allerminst te noemen. Alleen de co-op championship mode springt in het oog. Dit betekent dat je online met een vriend de gehele racekalender af kunt gaan. Voor de rest is het voornamelijk weer de korte drie rondjes durende race die online aanslaat. Nadeel hierbij is dat al de eerste bocht bijna verdoemd is om te mislukken en vaak tot een grote crash lijdt. Voor de mensen met meer uithoudingsvermogen kunnen nog de endurance modus proberen. Hierin duurt de race 20% van de normale afstand, echt endurance is het niet maar je zult niet de wedstrijd winnen omdat je iedereen zo goed van de baan gebeukt hebt.

De ergernis online zit hem na de release voornamelijk in de wachttijden in het menu. Joint iemand de lobby dan begint de teller weer opnieuw en duurt het nog 30 seconden voordat de race begint. Zo zit je in de ergste gevallen een ruime tien minuten te wachten om een kleine vijf minuten te racen. Vooral als je ook nog eens die online functionaliteit hebt moeten kopen voor een tientje dan voel je je toch een beetje bestolen.

Gelukkig heeft Codemasters het probleem met de wachttijden weten te verhelpen. Dat wil echter niet zeggen dat de servers vol blijven. Want die zullen over een klein half jaar wel enorm snel uitsterven met de komst van F1 2012. Tel daar bij op dat nu de helft geen code zal kopen en de andere helft het spel alweer heeft doorverkocht en de multiplayer is de moeite niet eens meer waard.

Dan ben je uiteindelijk toegewezen op de carrièremodus. Die is weinig veranderd ten opzichte van vorig jaar. Een paar veranderingen in de vorm van interviews maar weinig spectaculairs. Hier moet Codemasters toch echt iets op gaan verzinnen. Denk hierbij aan het toevoegen van sponsoren die je als coureur moet verzamelen. Het kan niet gek genoeg, maar voor F1 2012 zullen de meeste fans met zo weinig veranderingen geen genoegen meer nemen.

Conclusie en beoordeling

Zodoende eindigt deze review met een behoorlijke kritische noot. Toch is dit in samenspel met een dubbel gevoel. F1 2011 is namelijk echt een ijzersterke game. De beste racesimulatie op dit moment verkrijgbaar en voor de meesten die F1 2010 nog niet hebben een goede aankoop. Echter moet men wel iets gaan doen aan die belachelijke oplichterij met de online toegang en mag de carrièremodus wel wat uitgebreider. Clichématig maar waar, porno voor de fans en leuk voor nieuwkomers maar niet als je F1 2010 al had.
7,5
Score
75
Score: 75
  • Pluspunten
  • Gameplay technisch nagenoeg perfect
  • Grafisch prima
  • Levensechte circuits
  • Regenraces
  • Minpunten
  • Carrièremodus amper veranderd
  • Matige multiplayer...
  • ... waar je tweedehands voor moet betalen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren