1. FIFA Football (Vita)

FIFA Football (Vita)

Tot nu toe is er nog geen bijzonder groot aanbod aan games voor de Playstation Vita. Een gebrek aan grote titels is er echter niet. EA Sports draagt met FIFA Football, een speciale Vita uitvoering van de populaire serie, ook bij aan het prima aanbod van Vita titels. Ook op handheld-gebied proberen zij de beste voetbalgame af te leveren.

Ik weet nog goed dat ik FIFA speelde op mijn Nintendo DS. Het eerste wat me opviel waren de slechte graphics. Vergeet niet, dit was toen wel op een handheld en graphics waren altijd van mindere kwaliteit dan op de consoles. Ik zeg expres "waren", want nadat ik FIFA Football heb gespeeld weet ik nu dat, met de komst van de Vita, handheld games grafisch niet veel meer onder hoeven te doen voor console games. De graphics zijn gewoon goed en in mijn ogen bijna even goed als die van FIFA op de Playstation 3 en de Xbox 360. Alle bekende spelers herken je direct, de stadions zien er erg goed uit en de animaties laten je soms denken dat je naar een echte voetbalwedstrijd zit te kijken. Al met al is FIFA Football grafisch gezien indrukwekkend.

Ook op het gebied van audio stelt de game niet echt teleur. Het geluid is eigenlijk precies wat je verwacht van FIFA, dus van goede kwaliteit. Qua muziek vond ik de voorgaande FIFA games erg leuk, omdat er vaak veel nummers in zaten die je hoort als je door de menu’s gaat. In FIFA Football zitten er maar acht dat is in deze game dus niet het geval en dat is toch wel jammer. Tevens vind ik het Nederlandse commentaar tijdens wedstrijden nogal zwak. Dit is al jaren zo in de FIFA-reeks. Ik vind het echter niet erg storend. Ik heb liever wat zwakker Nederlands commentaar dan Engels commentaar.

Dan over naar de besturing. FIFA Football maakt niet alleen gebruik van de traditionele besturing met de knoppen, maar tevens van de nieuwe besturingsmogelijkheden van de Vita. Het touchscreen aan de voorkant kun je gebruiken om de bal te passen naar een teamgenoot. Dit doe je door te tikken op de speler waar je naartoe wil passen. Als je je vinger wat langer op het scherm houdt, geef je een lobpass. Als je naar een bepaald gebied op het veld wil passen kan dat ook. Dit is bijvoorbeeld erg handig om de bal te passen naar een speler die begint met een loopactie. Daarnaast kun je met het touchscreen bijvoorbeeld van speler wisselen wanneer je verdedigt en vrije trappen nemen. Al met al werkt de besturing via het touchscreen erg goed. Sommige dingen zijn handiger met de knoppen, maar over het algemeen is dit een goede toevoeging.

Ook kun je het touchpad aan de achterkant van de Vita gebruiken. Deze gebruik je om te scoren. Tik je linksboven op het touchpad, dan wordt de bal naar de linkerkruising getrapt. Hetzelfde geldt dan ook voor linksonder op het touchpad en ga zo maar door. Deze besturing werkt goed, maar na een paar wedstrijden zul je erachter komen dat scoren op deze manier wel erg makkelijk gaat. Daarnaast zal het je vaak overkomen dat je per ongeluk met je vinger op het touchpad zit en dat je bijvoorbeeld vanaf de middenlijn probeert te scoren. Gelukkig krijg je bovenaan het scherm een icoontje te zien wanneer je je vingers op het touchpad houdt als je niet in balbezit bent. Het is dus een leuke toevoeging, maar ik ben blij dat je deze functie uit kan zetten.

Niet alleen de besturing, maar ook de gameplay van FIFA Football laat wat te wensen over. De game heet niet FIFA 12 en dat heeft een reden. De game speelt namelijk als FIFA 11. Veel nieuwe features uit FIFA 12 zal je missen. De opvallendste is het Tactical Defending systeem. Met dit systeem is het de bedoeling dat je precies het goede moment uitkiest om de bal te kunnen onderscheppen. Daarnaast zitten de features Player Impact Enigne (levensechte animaties bij botsingen tussen spelers) en Precision Dribbling (totale controle over de bal) ook niet in de game. Dat de laatste hiervan er niet in zit, wil niet meteen zeggen dat je dat gevoel van controle mist. Je zal nog steeds het gevoel hebben dat je genoeg controle hebt over je spelers en dat is erg fijn. Dat de game erg op FIFA 11 lijkt is geen straf, want FIFA 11 is een goede game. Toch is het wel jammer dat het weglaten van goede toevoegingen meteen voelt als een stap achteruit. Op de AI valt niets tot zeer weinig aan te merken. Deze verschilt amper van de vorige delen van FIFA. Wat ik wel aanraad is om de game niet op de laagste moeilijkheidsgraad te spelen, dan is hij namelijk wel erg makkelijk.

Het grote aanbod aan licenties is echter wel weer indrukwekkend. Je kan namelijk kiezen uit ruim vijfhonderd echte teams. Met deze teams kun je zowel offline als online je tegenstander een kopje kleiner maken. Alle clubs hebben de selecties van het seizoen 2011/2012. Dit is dus wel net als in FIFA 12.

De diverse modi zijn even indrukkwekkend als de licenties. Je kan bijvoorbeeld kiezen om een losse wedstrijd te spelen of een geheel toernooi af te werken. Ook de Be a Pro- en de Carrièremodus zitten in de game. In de Be a Pro modus bestuur je gedurende een hele wedstrijd maar één speler in plaats van een heel team. Je kan alle spelers kiezen, zelfs keepers. Net zoals in de consoleversies is de Carrièremodus erg uitgebreid. In deze modus kun je als trainer of als speler aan de slag gaan, maar beiden tegelijk is ook mogelijk. Je begint met drie oefenwedstrijden en daarna gaat de competitie van start. Deze kan erg spannend worden en daarom wil je natuurlijk een zo goed mogelijk resultaat neerzetten. Het is ook mogelijk om spelers te kopen en te verkopen. Als je genoeg geld hebt moet je dus goed kijken welke spelers echt iets toevoegen aan je selectie. Het blijft altijd leuk om te zien dat jij misschien wel op het nippertje een goede speler aantrekt, vlak voordat je concurrent in de competitie dit kan doen. Al met al is de Carrièremodus dus heerlijk verslavend en het werkt goed.

De mensen die ervan houden om online een balletje te trappen hebben ook niks te klagen. FIFA Football heeft namelijk ook een online modus. In deze modus kun je zowel rechtstreeks tegen vrienden spelen als tegen een willekeurige tegenstander. Op online gebied loopt de game heerlijk soepel. Van lag is eigenlijk geen sprake en wedstrijden verlopen goed. De game zal ik dan ook nog regelmatig online blijven spelen.

Conclusie en beoordeling

FIFA Football is een geweldige game. Van de graphics tot het aanbod aan modi en teams, vrijwel alles klopt. De game loopt soepel en bestuurt erg fijn. Het is alleen jammer dat vernieuwingen uit FIFA 12 niet in de game zitten. Ook maken de touchpad-controls de game soms wel erg makkelijk. Deze dingen zijn echter totaal niet storend en vallen in het niet bij alle dingen die het spel goed doet. EA beloofde de console ervaring naar de handheld te brengen en in mij ogen is dit grotendeels gelukt. Bijna alles is hetzelfde als op de console. Dit is simpel gezegd de beste voetbalgame op een handheld ooit.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Complete voetbalervaring op handheld is toch mogelijk!
 • Realistische graphics
 • Loopt soepel
 • Aanbod aan modi en teams
 • Online werkt erg goed
 • Goede besturing, met name de speciale Vita-controls…
 • Minpunten
 • … die de game vaak wel (te) makkelijk maken.
 • Mist gameplay-elementen uit FIFA 12

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Leuk, maar ik denk niet dat ik hem ga kopen

 • Deze is super op de Xbox, ik ga hem uitproberen :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren