1. WipEout 2048 (Vita)

WipEout 2048 (Vita)

PS Vita memberrecensie challenge

Er zijn nog niet zoveel racegames voor de Vita, maar dat betekent niet dat er geen pareltje kan tussen zitten zoals WipEout 2048. Deze actievolle racegame is weer terug en beter dan ooit.

Het eerste wat opvalt als je speelt is hoe prachtig en kleurrijk de omgevingen zijn. Felgekleurde flatgebouwen, neon op alle muren en nu ook gras. Maar niet alleen de omgeving is prachtig ook de voertuigen mogen gezien worden. De voertuigen zijn weer zoals we WipEout kennen, gestroomlijnd, felgekleurd en zwevend boven de grond.

Deze futuristische omgeving en voertuigen komen nog meer tot leven door de opzwepende techno. De muziek is zeer passend al waren wat meer nummers welkom geweest, maar dat is geen probleem omdat je jouw eigen muziek kan afspelen.

Uiterlijk en muziek is niet alles. Het belangrijkste is de gameplay en hoe de voertuigen voelen. Omdat ze geen wielen hebben besturen ze natuurlijk niet als iedere alledaagse racegame. Daarom kun je niet door de scherpe bochten slippen maar gebruik je de luchtremmen en deze heb erg hard nodig als je 500 km/h gaat. Buiten de standaard besturing kun je ook racen met de sixaxis en geef je gas met de touch screen, maar dan zal moeite hebben om niet tegen de randen te botsen. Het sturen word veel moeilijker naarmate je in hogere snelheidsklassen racet. Je gaat dan al moeten draaien voordat je bij de bocht komt om te voorkomen dat je tegen de muur rijdt.

De singleplayer campagne speelt zich 40 jaar in toekomst af. Ieder jaar word de snelheidsklasse hoger wat het heel wat moeilijker maakt om eerste te blijven. De singleplayer heeft geen cutscenes of verhaal, maar is gewoon van het ene event naar het andere gaan tot je kampioen bent. Door deze events te spelen verdien je xp waarmee je levelt.

Door te levelen speel je enkele voertuigen vrij, andere voertuigen speel je vrij door een bepaalde races te voltooien. Als je een bepaalt level bereikt speel je geheime events vrij waarmee prototypes vrijspeelt. Deze prototypes hebben allemaal een speciale eigenschap bijvoorbeeld één van de prototypes bouwt snelheid op als je over boost-pads rijdt. Buiten de prototypes heeft iedere ploeg ook nog een racer, jager en panter. De racer gaat om snelheid maar heeft dan ook minder energie en is dus een makkelijk doelwit. De jager heeft wat meer energie en vuurkracht maar geeft wat snelheid op en de panter is het traagste model, maar heeft veel energie en moet het hebben van zijn pure vuurkracht.

Er zijn vijf teams met elk vier modellen zoals hierboven beschreven. Je kunt racen met Feisar, AG Systems, Qirex, Auricom of Pir-hana. Ieder team heeft zijn eigen verhaal en blinkt uit in een bepaalt aspect, Pir-hana bijvoorbeeld is het snelste team maar stuurt dan weer wat stroever terwijl AG-Systems daarin uitblinkt. Je bent natuurlijk niet gebonden aan een team en kunt voor iedere race het beste voertuig uitkiezen. Het is wel spijtig dat er niet wat meer teams zijn.

Aan al deze voertuigen heb je natuurlijk niets zonder parcours om op te racen. De nieuwe parcours zijn in tegenstelling tot Wipeout HD iets breder gemaakt. Dat maakt ze wat makkelijker en beter voor combat. Er zijn ook een paar oude bekende bij zoals Sol en Altima.

Op deze parcours liggen natuurlijk wat leuke verrassingen. Je hebt boostpads en wapenpads, die komen waarschijnlijk bekend in oren als je al een Wipeout game hebt gespeeld. Je kunt al raden wat de boostpads doen, je een korte snelheidsboost geven. De wapenpads zijn nu verdeeld in twee groepen, de aanvalswapens en verdedigingswapens . De aanvalswapens zijn raketten, schokgolf of andere offensieve wapens. De verdedigingswapens zijn mijnen, schilden en dus voor defensief gebruik.

Er zijn ook enkele speltypen. De eerste is natuurlijk race, die vormt het hart van WipEout. In het begin zal race enkel met boostpads zijn, maar wapenpads komen hier later ook bij en dan moet je de tegenstanders te slim af zijn door kortere routes te nemen of ze opblazen.

Combat is een ander verhaal, hier moet je niet de eerste zijn maar scoor je punten door je tegenstanders te beschadigen of te vernietigen. Als je vernietigd wordt, kost dat je punten. In de singleplayer kunt je wel je wapen absorberen voor wat energie maar in de multiplayer niet.

Dan hebben we nog snelste ronde en tijdritten. In snelste ronde moet je proberen de snelste tijd neer te zetten op een parcour. Je kunt je tijden met die van je vrienden en de rest van de community vergelijken in de onlineklassementen. In tijdritten draait alles om de snelste totaaltijd. Als je onder een bepaalde eindtijd zit, word je beloond.

Nu hebben we als laatste nog zone. Tijdens zone-events worden je vaardigheden pas echt beproefd. Gas geven gaat vanzelf en na een bepaalde tijd gaat het steeds sneller, het is dan overleven tot je voertuig ontploft. Heel de omgeving is dan aangepast, in plaats van de realistische omgevingen is alles heel kleurrijk en retro.

Dit was dan alles voor de singleplayer maar de multiplayer is heel anders. De multiplayer heeft net zoals de singleplayer een rooster maar in plaats van een spelmodi en parcour zoals in de singleplayer zijn er een uitdagingen zoals : Blaas een vijand op. Je word dan als je die een uitdaging kiest in een willekeurig online race gestopt waar je kan proberen je uitdaging te voltooien. Er zijn veel uitdagingen en ze zijn erg gevarieerd maar het is spijtig dat je niet gewoon een parcour kunt kiezen en spelmodi om dan tegen je vrienden te racen.

De ad-hoc is het minst afgewerkt. Je klikt op het hoofdmenu op ad-hoc, dan zoekt die naar personen in de buurt en dan begint het direct met laden. Je krijgt niet zelf de optie om te kiezen waar je racet in welke snelheidsklasse. Het is gewoon een willekeurige race of combat event. Het enige wat je kunt kiezen is met welk schip je racet en daar blijft het bij.

Buiten de multiplayer en ad-hoc heb je ook nog cross play met de Playstation 3. Daarvoor moet je wel Wipeout HD bezitten en dan kun je samen met PS3 en Vita op enkele pacours racen.

WipEout 2048 heeft zoals andere racegames ook de mogelijkheid om foto’s te nemen tijdens een race. Door te pauzeren kun je foto’s nemen en deze direct bewerken met effecten of andere opties.

Maar WipEout heeft ook een klein nadeel, namelijk zijn lange laadtijden van meer dan 40 seconden. Er zijn al twee patches geweest om dit wat te verminderen maar het duurt nog altijd lang. Dit is natuurlijk niet zo leuk als je vlug even wil racen, maar er valt mee te leven. Als je een zone-event speelt zijn de laadtijden wel veel korter.

Conclusie en beoordeling

WipEout 2048 is een chaotische, snelle en prachtige racegames. Buiten de gelimiteerde ad-hoc en lange laadtijden is het geweldig spel met veel inhoud waar je veel plezier aan gaat beleven.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • prachtig
  • chaotisch
  • uitdagend
  • pompende muziek
  • Minpunten
  • lange laadtijden
  • beperkte ad-hoc
  • weinig teams

Dit artikel delen

Over de auteur

J D

Reacties

  • hehe, eindelijke eens iets over Atlantica Online, toffe game :P de vorige update voor deze game was toffer die had een Vincent Van Gogh thema

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren