1. Red Dead Redemption: Undead Nightmare (X360)

Red Dead Redemption: Undead Nightmare (X360)

Met je ruige baard op je paard rijden door een al even ruig gebied, woest schietend op halfvergane lichamen. Met je hoed op je hoofd en druppels zweet op je borst de apocalyptische wereld laten zien dat jij er bent, niet van plan om te zwichten voor dit duivelse scenario. Dit biedt Undead Nightmare ons. Doet dit je denken aan Red Dead Redemption? Goed gedacht, want Undead Nightmare is daar een soort uitbreiding of spin-off van. De vraag is nu: “Is dit een nachtmerrie van een game of biedt Rockstar de ultieme zombie ervaring?”. Laten we die snel beantwoorden.

John Marston, zijn vrouw – Abigail – en zijn kind – Jack – zitten in hun prachtige boerderij rustig de ene uiterst cynische grap na de andere te maken. Plots komt Uncle, een oude werker op John’s ranch, naar het huis gelopen. Uncle gedraagt zich raar en na wat strubbelingen bijt hij Abigail. John schiet hem neer, maar al gauw komt hij erachter dat Uncle iets heeft overgedragen op Abigail. Op haar beurt besmet zij Jack weer. Verstrengeld in touwen blijven monstervrouw en -kind achter zodat John zelf op onderzoek uit kan gaan om te achterhalen wat hen mankeert en of dit te genezen valt.

Je begint ergens midden in het oorspronkelijke verhaal van Red Dead Redemption alwaar het verhaal van deze spin-off een eigen wending neemt. Ondanks die wending leidt het verhaal je echter wel langs enkele oude bekenden uit Red Dead Redemption. Undead Nightmare – een stand-alone DLC – is ook voor mensen die de oorspronkelijke game niet hebben te spelen. Echt aan te raden is dat niet omdat je dan alle verwijzingen, grappen en diepere verhaallijnen zult missen. Aan de andere kant is het verhaal van Undead Nightmare zelf niet heel diep en zal het voor nieuwelingen tot op zekere hoogte toch nog goed te volgen zijn.

Het blijkt dat Uncle lang niet de enige zombie is en John zal in zijn zoektocht naar een medicijn dan ook de nodige mensen te hulp moeten staan. Helaas voelt dit, nog meer dan in Red Dead Redemption, aan als werken. Zo zul je keer op keer de verschillende nederzettingen moeten ontdoen van zombies. Dit kun je doen door kogels bijeen te sprokkelen en aan overlevenden te geven, maar uiteraard kun je zelf ook het nodige knalwerk doen.

Knallen kun je in Undead Nightmare met een aantal oude en nieuwe wapens doen, maar al met al zul je toch echt op je tellen moeten letten. Zoals het een echte survivalgame betaamt zijn goederen – en dus ook kogels – schaars. Helaas is dit maar van korte duur, want al vrij snel heb je werkelijk een bijzonder arsenaal aan wapens en kogels vergaard. Zo één waar het leger tegenwoordig u tegen zegt. Dit haalt al vroeg het tactische element uit de game. Voorbeelden van nieuwe wapens zijn wijwater, de blunderbuss en de explosive rifle. Deze zijn goed uitgewerkt en meestal iets sterker, maar ammunitie is dan ook maar sporadisch te vinden.

Schieten zul je dit keer niet op levende mensen, maar op verschillende soorten zombies. Je hebt er die groot en sterk zijn, maar ook kleine snelle zombies zijn uit op jouw bloed. Een ding hebben ze gemeen, ze zullen alleen zwichten als je hun hoofden eraf schiet. Heel veel uitdaging zit hier niet in. Dit komt ten eerste omdat zombies je over het algemeen pas pijn kunnen doen als ze heel dichtbij zijn, ten tweede omdat je makkelijk op een dak kunt gaan staan – want zij kunnen hier toch niet bij – en wordt het je als laatste dan toch teveel dan kun je altijd nog terugvallen op het “Dead eye”-systeem. Bij deze laatste vertraag je met een druk op de knop de tijd en kun je doelen selecteren om op te schieten. Kortom “a piece of zombie… eh… cake”.

Alle mytische paarden zijn sneller, onvermoeibaar en minder kwetsbaar dan de gewone paarden. Daarnaast hebben ze nog enkele afzonderlijke eigenschappen en voordelen.

Zo is Death een heel blank paard dat een spoor van mist met zich mee trekt. Rijd je iemand aan dan ontploft zijn hoofd. War is juist een donker paard, maar zijn manen, staart en hoeven staan in brand. Contact leidt tot een brandend slachtoffer. Pestilence wordt omgeven door een groene waas en zal zombies voor een aantal tellen bedwelmen. Famine wordt gevolgd door een zwerm muggen en is haast niet dood te krijgen, maar biedt tegenover zombies verder geen voordelen. De Eenhoorn is het snelste paard in het spel, heeft een wolk van schattige vlinders en laat – net als de “My Little Ponies” – in galop een regenboogspoor achter. De Eenhoorn is nog sterker dan Famine en kan hele ladingen kogels opvangen.

Ook de dieren keren terug in Undead Nightmare. Het doemscenario zou niet compleet zijn als zij niet ook waren blootgesteld aan het virus en zodoende zijn ook de verschillende dieren uit Red Dead Redemption “gezombifieerd”. Naast enkel visueel aangepaste dieren bevat de game ook een aantal nieuwe wezens ten opzichte van Red Dead Redemption. Grotendeels zijn dit de vier apocalyptische paarden – te weten: Death, War, Pestilence en Famine – en daarnaast een Eenhoorn. Deze speciale paarden hebben ieder aparte eigenschappen en zijn op verschillende plaatsen binnen de wereld te krijgen. Je zult ze echter nog wel even moeten vinden, vangen en zadelmak maken hetgeen iets moeilijker is dan bij gewone paarden. Helaas voegen deze mythische paarden niet heel veel meer toe dan de lust om ze te vangen. Zombies trekken je namelijk met gemak van het paard, waardoor je in mum van tijd weer op de grond staat.

Eigenlijk biedt Undead Nightmare meer van hetzelfde. Heb je Red Dead Redemption al gespeeld, dan zul je in Undead Nightmare niet veel nieuws ontdekken. Heb je eerst genoemde nog niet gespeeld, dan is de spin-off niet interessant genoeg. Eén van de problemen is dat de wereld van Red Dead Redemption te groot is voor de zombie-versie, daarvoor ontbeert het teveel aan verhaal. Je bent het overgrote deel – van de zes tot acht uur die de game vergt – bezig met het domweg schieten op hoofden en op een gegeven moment gaat dat vervelen, zo niet irriteren. Neem hierbij dat je, ondanks het feit dat er maar weinig missies zijn, weer van boven tot onderin de zeer uitgebreide wereld wordt gestuurd en dat er in de omgeving vrij weinig tot niets te doen valt en het wordt er niet beter op voor de uitbreiding.

Daar komt nog bij dat het snelreizen zoals we dat uit Red Dead Redemption kennen is ingeperkt. Zo kun je niet meer gebruik maken van een koets, rijdt de trein niet langer en kun je geen kampvuur meer opzetten. “Quick travellen” gaat alleen nog via gehuurde of gekochte huizen en kan alleen nog maar tot bepaalde dorpjes. Gelukkig, om deze lange reizen enigszins te verzachten, kun je gebruik maken van de eerder genoemde mythische wezens die onuitputtelijk zijn en een stukje harder voor je willen lopen.

Wat Rockstar dan wel weer goed doet is het verhaal op een filmische manier vertellen. De cutscenes zijn ontzettend artistiek. Red Dead Redemption was al een prachtige game en ook Undead Nightmare lijkt weer met veel detail te zijn ontworpen. Ook is het echt wel een volwaardige uitbreiding, lijkt de game nergens te zijn afgeraffeld en heeft Rockstar het zich nergens makkelijk afgedaan. De game draait niet simpelweg om de zombies, er is weldegelijk een verhaal in geïmplementeerd.

Conclusie en beoordeling

Undeath Nightmare is wel degelijk een volwaardige uitbreiding, maar de wereld uit Red Dead Redemption is teveel van het goede voor Rockstar’s spin-off. Daarvoor is er te weinig verhaal en afwisseling. Ook voelen de missies en het bevrijden van de steden echt onverbiddelijk als werk. Wel is de game weer ontzettend filmisch en zit het vol met grappige verwijzingen naar het origineel, maar slaat de toch ook wel erg cynische humor niet altijd aan. De game draait niet alleen om zombies schieten, er is ook een heus verhaal aanwezig. Helaas stelt dit nu ook weer niet heel veel voor. Aan het begin lijkt de game tactisch van aard, door het feit dat je continu naar kogels moet zoeken, maar al vrij snel heb je eerder een luxeprobleem dat samenvalt met een teveel aan wapens en bijbehorende kogels. Undead Nightmare is geen nachtmerrie van formaat, maar een en ander had beter gekund. Al met al dus een aardige uitbreiding, maar ook niet meer dan dat!
6,7
Score
67
Score: 65
 • Pluspunten
 • Filmisch verhaal
 • Grappige karakters
 • Mythische wezens
 • Verschillende en goed uitgewerkte zombies...
 • Minpunten
 • ... Die makkelijk te doden zijn
 • Eenzijdige en repetitieve gameplay
 • Gemis aan uitdaging en leuke missies
 • Te grote wereld
 • Al snel een te groot arsenaal aan wapens

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ik ben de 1e:D

 • 2e (lekker boeiend :S)

 • Houd het niveau redelijk mensen.  Hier had veel meer in gezeten.

 • Ik ga hem zeker halen ! Alleen al de humor van Daxter is voor mij een reden om hem te kopen !

 • Deze laat ik maar liggen

 • al gehaald, hijs erg leuk ;) all1 wel voor ps2 :p

 • Dat met die eco wisselen had ik eerst ook, je moest dan eerst stoppen met lopen, wisselen van eco-kracht en dan doorlopen, alleen was je dan al dood voordat je iets kon doen. Bij een tweede speelbeurt van het spel (wat erg leuk is namelijk, want er zijn dan nieuwe unlockables) kwam ik erachter dat je met select ook eco-krachten kan wisselen en dit neemt alle frustraties weg. Ik zelf vind het een erg leuk spel, het vliegen is tof en er is veel om te verzamelen. Voor de fans kan je er zeker een puntje bij optellen.

 • Lijkt me een leuke game, maar ik ga er niet meteen de volle pot voor betalen. ;)

 • Dark Daxter= Tasmanian Devil?

  En toch is een 7 niet slecht. Ik ben een Jak & Daxter fan en daarom komt deze game ook ooit nog in mijn collectie.

 • Klinkt leuk, hij ligt bij ons onder de kerstboom om op 1e kerstdag open gemaakt te worden! Heb er zin in!

 • haha liomessi verrekte mongool :p  een 7 valt me tegen voor een titel als Jak En Daxter, mja.

  Ik dacht dat het kon meedingen met de ratchet & clank size matters, maar die was dus beter

 • Ik laat hem liggen.

 • helemaal eens met de plus en minpunten. Ik heb de game al een tijdje voor de PS2 en ik vind hem wel aardig, maar toch bereikt het niet het niveau van de oude jak and daxter games die naughty dog maakte. Toch raad ik hem iedere jak and daxter fan aan :)

 • heb hem uitgespeeld erg leuk vooral ook de tweede playthrough met extra cheats xD

 • Hele vette PSP game !!! zeker een aanrader

 • jak 3 blijft het leukst

 • Die shit moet je gewoon bomhard downloaden, het is geen geld waard.

 • Wellicht dat ik 'm haal als de game is afgeprijsd, lijkt me iets te veel van het goede hier de volle mep voor neer te tellen.

 • Vind het toch jammer dat deze niet op de ps3 is uitgekomen, misschiens vis ik hem nog een keer uit de budgetbak voor de ps2.

 • haal hem nog wel een keer.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren