1. Extra dimensie aan het Louvre

Extra dimensie aan het Louvre

Extra dimensie aan het Louvre

© Nintendo. Met de spelcomputer in de hand navigeren door het Louvre.

Een dagje Louvre kan heel onbevredigend zijn. 's Avonds zere voeten en in het immense gebouw toch de zaal met Vermeers niet kunnen vinden. Voor een lang weekend Parijs is het Louvre eigenlijk te groot; om alles te kunnen zien heb je minstens een week nodig.

© Nintendo.

De Mona Lisa op de vernieuwde audiogids.

Een navigatiesysteem zou een uitkomst zijn. Dat vond het Louvre ook en daarom ging het samen met spelcomputerfabrikant Nintendo aan de slag. Sinds 11 april kun je bij de ingang een 3DS lenen, de uitklapbare draagbare spelcomputer die we kennen uit de speelgoedwinkel. Eigenlijk een logische stap, want 50 procent van de bezoekers van het Louvre is onder de dertig en dus opgegroeid met digitale apparaten. Omdat de Nintendo 3DS een beeldscherm heeft waarop driedimensionale beelden zonder bril kunnen worden bekeken kan er veel meer en andere informatie in dan in de conventionele folder.

Met een spelcomputer in de hand navigeren door een museum. Het is even wennen, maar na een paar minuten valt het kwartje. De voorgeprogrammeerde route die ons langs de 'Meesterwerken' stuurt is maar één van de routes in het apparaat en laat ruimte voor eigen initiatieven zoals een kopje koffie of een zijpad via de Venus van Milo. Het staat de bezoeker ook vrij om helemaal geen route te volgen en gewoon door het voormalig paleis te slenteren en onderweg de informatie op te vragen over de stukken die je tegenkomt.

Niké van Samothrake.

'De Kroning van de Napoleon en Josephine'

Een schilderij komt pas echt tot leven door het verhaal erachter. Met de 3DS van Nintendo is het gelukt om een digitale gids te maken die de bezoeker niet beperkt in zijn vrijheid en meer informatie geeft dan welke audiogids dan ook. Behalve de gesproken teksten zitten er in het apparaat ook foto's met een extreem hoge resolutie en 3D-animaties van de beeldhouwwerken.

Die nieuwe technieken geven de werken in het Louvre soms letterlijk een nieuwe dimensie. Het beeldhouwwerk Niké van Samothrake staat eenzaam op een tussenverdieping. De gevleugelde godin van de overwinning is met haar 3,28 meter groots in haar schoonheid, maar alleen van onderaf te bekijken. Door de driedimensionale animatie in de 3DS ontdekken we haar geheim. 'Zwevend' boven het beeld wordt zichtbaar dat Niké haar vleugels niet zou kunnen dragen zonder de versteviging die de kunstenaar er aan de bovenkant heeft opgemonteerd.

Ook het schilderij 'De Kroning van de Napoleon en Josephine', van de schilder Jacques-Louis David, onthult zijn geheim met behulp van de 3DS. Het doek van ruim zes bij negen meter verbeeldt de kroning van keizerin Josephine. Maar dat is niet wat de schilder aanvankelijk wilde schilderen, vertelt de stem in de spelcomputer me. David maakte eerst een afbeelding waarop te zien was hoe Napoleon zichzelf kroonde. Op aanraden van Napoleon veranderde hij het doek in de kroning van de keizerin, maar de sporen van het oorspronkelijke schilderij zijn nog altijd zichtbaar in de achtergrond.

De parels van de eerste kroon doemen op achter Napoleons hoofd als druppels in de mist. Een detail dat bijna niet zichtbaar is met het blote oog, maar heel helder wordt door in te zoomen op het hoge resolutie beeld dat in de 3DS zit.

Met behulp van het navigatiesysteem is het vinden van stukken die je echt niet wilt missen heel eenvoudig. En aan het einde van het bezoek loop je met één druk op het scherm zo terug naar de uitgang. Geen gedoe meer met paperassen en vrij genieten van alle schoonheid die het museum bezit. Omdat alle informatie op elk moment is op te vragen kun je zelf bepalen of je voor- of juist achteraf de extra informatie bekijkt. Heel handig als je tijdens de koffiepauze even niet meer weet hoe zat het ook alweer zat met die glimlach van de Mona Lisa.

Overigens is de gidsfunctie waarmee het Louvre voorheen werkte ook nog altijd beschikbaar. Alle schilderijen en beeldhouwwerken beschikken over nummers die eenvoudig op de 3DS kunnen worden ingetoetst om het gesproken commentaar te beluisteren. En voor de liefhebbers liggen er bij de ingang ook gewoon nog papieren kaartjes.

Een museum bezoeken vanuit de luie stoel?

Nintendo en het Louvre maken met de vernieuwde audio- en videogids een bezoek aan het museum leuker, makkelijker en informatiever.

Is het met al die multimediale ontwikkelingen nog wel nodig om naar het museum toe te gaan, kun je je afvragen. Kun je niet gewoon vanuit je luie stoel met de Nintendo 3DS, het Louvre bezoeken?

De proef op de som genomen, luidt het antwoord eenvoudig: Neen! Een plaatje blijft een plaatje, en het 'wow!-gevoel' krijg je alleen van kijken naar echte kunst - al blijkt de combinatie het summum.

Dit artikel delen

Over de auteur