1. Crysis 2 (PC)

Crysis 2 (PC)

Je staat bovenop een groot flatgebouw, beneden zie je tientallen vijanden die klaar zijn om je een kopje kleiner te maken. Je bestudeert de omgeving en kijkt waar alle vijanden staan. Ze hebben geen idee dat je er bent dus het verassingselement is voor jouw. Je springt naar beneden en je ziet een verloren vijand staat. Je wordt ontzichtbaar en met een snelle beweging haal je de vijand neer. Helaas ben je gezien en de vijand opent het vuur. Je activeer je armormode en een groot vuurgevecht is weer begonnen.

Met Crysis 2 ga je aan de slag met Alcatraz, een brute kerel met een mooi pak. Geen maatpak voor zakenmensen maar een pak gemaakt om een hel aan te richten voor de vijanden. Zo is het mogelijk om ontzichtbaar te worden om je vijanden stilletjes uit te schakellen maar ook kan je het pak gebruiken als een soort schild voor meer overlevingskans in een vuurgevecht. Daarnaast is het pak ook uitermate geschikt om hoog te springen en om met gemak een zware alien op te tillen. Maar pas op want het pak verbruikt energie en je moet van tijd tot tijd even schuilen om die energie weer op pijl te brengen. Het pak is een unieke game-play feature in de game en werkt zeer goed. Toch had ik wat meer van het pak verwacht, vooral omdat het ook een hele grote rol in het verhaal speelt. Helaas blijft het pak gedurende het spel, tijdens het spelen, onveranderd. Een gemiste kans.

Je begint het verhaal als een standaard marinier die tijden de invasie van New Yok in de problemen komt in zijn onderzeeboot en vervolgens aanspoeld in de baai van NYC. Hier word hij gevonden door Prophet en die geeft hem het pak waarna hij zelfmoord pleegt. Prophet is een personage uit deel een en daarmee ook gelijk een van de weinige bruggen die naar deel een word gemaakt. Dit zorgde ervoor dat ik op het begin vrij weinig van het verhaal wist. Er is namelijk een para-militaire organisatie genaamd C.E.L.L in New York die jou wil afmaken. Waarom? Daar kom je pas later in het spel achter. Ik ga niet spoilen wat er in het verhaal gebeurd maar in het begin is het allemaal een beetje vaag. Echter wanneer je verder speelt word het verhaal steeds boeiender en interesanter. Met verraders, complotten en leuke verassingen is het verhaal uiteindlijk een van de positieve punten van het spel. Even doorbijten maar dan heb je ook wat. Het spel duurt 10-12 uur wat een zeer mooie lengte is voor een game van 2011.

Om heel eerlijk te zijn is het verhaal niet waarvoor je de game moet gaan spelen. Waar het in Crysis 2 echt om gaat is de vette actie waar een beetje gamer geen genoeg van kan krijgen. Op het begin zal je alleen maar gevechten hebben tegen menselijke tegenstanders. Later in de game zal het vooral gaan tegen de buitenaardese wezens. Je kunt iedere gevecht op meerdere manieren benaderen. Omdat het NYC is zijn er ook veel verticale mogelijkheden om op te gaan. Zo kun je een flatgebouw inklimmen om vervolgens vanaf daaruit je vijanden te bestoken. Je kunt als Rambo de vijanden neer maaien of als Sam Fisher onopgemerkt te werk gaan. Wat je ook wilt het is allemaal mogelijk.

De soorten vijanden zijn redelijk standaard. Ten eerste lijken ze allemaal of ze broertjes van elkaar zijn en qua uiterlijk en tactieken verschillen ze ook niet veel van hun neefjes in andere games. Ook zijn deze tegenstanders niet altijd even slim. Dit maakt het echter niet minder leuk om de aliens een kopje kleiner te maken. Ze reageren niet als opeens al hun maten dood op de grond liggen en soms staan ze je rustig aan te gapen terwijl je recht voor ze staat te herladen. Dit beiden doet echter niet af van de verdere gameplay. Ook ontbreken er eindbaas gevechten. Gevechten die eigenlijk wel thuis horen in deze game.

NYC zelf is prachtig gemaakt en je komt ook vaak langs punten die je herkent van de tv zoals Time-square en Central station. Op het begin ziet NYC er nog redelijk mooi en schoon uit met een kapotte straat hier en daar en een aantal militaire checkpoints. Echter naarmate je vordert in het spel word NYC een ware hell on earth. De hele stad veranderd in een groot slagveld met vijandelijke en vriendelijke troepen overal (ookal zijn de vriendelijke zwaar in de minderheid). Overal word gevochten en het leger probeert wanhopig stand te houden om de burgers te evacueren. Je hebt echt het gevoel om midden in de oorlog voor menselijke overleving te zijn beland.

Crysis 1 had een NASA PC nodig om het spel er optimaal uit te laten zien. In Crysis 2 is dit allemaal wat minder. De graphics zijn nog steeds ontzettend mooi. Af en toe stopte ik even om alles goed te bekijken. Er zijn geen framerate issues zelfs niet in de grote actie scenens. De aliens zien er top uit en NYC zier er ook zeer geloofwaardig uit.

Een laatste ding; het geluid. De muziek die Hans Zimmer heeft gemaakt is geweldig. Het bouwt goed de spanning op en het weergeeft de sfeer van het moment waar in je zit zeer goed. Het is een prachtige soundtrack die 100% past bij de game. Ook het geluid van de omgeving is zeer goed gemaakt. Van de ontploffingen in de verte tot het geluid van je herladende geweer. Alles klinkt zo realistisch en het sleept je mee in het spel. Ik speel zelf met 5.1 van dolby en af en toe bukte ik als gevolg van een reflex toen er een granaat naast me ontplofte. Kortom geweldig.

Conclusie en beoordeling

Crysis 2 bouwt het allemaal lekker rustig op maar zodra het op gang komt kan je niet meer stoppen met spelen. Er zijn een aantal factoren in het spel, met name de vijandelijke AI die onder de maat zijn. Dit word echter goedgemaakt door de vette actie in het gehele spel en de super soundtrack. Al met al een zeer meeslepende game die ik kan aanraden aan alle shooter fans.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • het nano-pak...
 • Verhaal...
 • Actie
 • Soundtrack
 • Graphics
 • Minpunten
 • Al hadden er meer opties mogen zijn
 • Al begint het wat vaag
 • Veel dezelfde vijanden
 • Niet altijd goede AI

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Mooi plaatje :)

 • dan maak je toch een game met een andere god :P

 • Heeeeel vet!  Van mij mag Purgatory en Paradiso wel komen hoor. Maak je een andere type game in elkaars verlengde verhaal!

 • Wacht rustig eerst de demo af :)

 • heb de demo van de amerikaanse store, tering wat een vette game. GoW en deze zijn dus echte must haves.

 • Ik wil dit spel echt graag!!!

 • je kan ook d demo downloadn op d US store als je niet wil wachten :p

  echt een vet goeie game! must buy

 • nou zullen we niet eerst de game releasen en uitspelen dan zien we wel weer verder

 • Spel is echt direct van GoW afgekeken..

  Groene en rode kistjes zijn precies hetzelfde en ook "Rage of the Gods" zit erin..  Maar de demo was wel tof! Als je de GoW combo's kent dan kan je meteen lekker beuken in deze game.

 • Gewoon niet doen en een ander historisch verhaal verwerken in een compleet nieuwe game. Niet alles hoeft een vervolg te hebben.

 • Praat voor de vaak, als de game goed verkoopt dan komt er hoogstwaarschijnlijk wel een sequel. Hopelijk komt de 360 demo snel op xbox live.

 • Het wijkt nu al ongelooflijk veel af van het gedicht. Dus l.u.l. niet.

 • Ik heb gisteren de demo gespeeld (uit de amerikaanse PSstore) en vond hem prachtig! Als je van God of war houdt, dan vind je dit ook mooi. Kan ook niet anders want de besturing is exact hetzelfde, tot en met het ontwijken aan toe! Niet zeuren dat het een kloon is, het is gewoon een vet spel!

  Ik heb ff de goddelijke komedie uit de bieb geleend maar is me toch wat te zware kost om echt te gaan lezen (zijn ook voornamelijk gedichten en gezangen). Denk alleen dat de game erg losjes gebasseerd is op het boek.

 • leuk detail,demo uit op Kerstavond:)

 • Vette demo!!!

  ik denk wel dat je deze game moet kopen voordat je GOW 3 hebt gespeelt want denk dat die grensverleggend/episch word.

 • niet alle goede games hebben een sequel nodig. Soms moet je dingen laten zoals ze zijn…  Shadow of Colossus = epic.

 • Wat mij betreft mag het bij dit ene deel blijven, hoe goed deze ook wordt. Ik vind dat er al genoeg gamesseries zijn op het moment, ik ben niet gemaakt van geld.

 • Alsof het verhaal nog realistisch overkomt in dit deel…

 • Demo was strak. Maar eerst Dead pace 2 :-)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren