1. Kijkersvraag

Kijkersvraag

Deze column is in zijn geheel een reactie onder het 'item' Uitgespeeld en is daar dan ook als reactie gepost.

Kijkersvraag:

Vrijdagavond rond een uur of half acht stop ik voldaan de sleutel in het slot van mijn woning. Als de deur openschuift komt de geur van een net bereide maaltijd mij al tegemoet en ontvang ik een vluchtige kus van mijn vrouw. Ik vergeet op dat moment het geluidsoverlast van mijn buurvrouw, of de discussies op het werk. Het voelt op dat moment gewoon heerlijk om weer thuis te zijn.

“Wat gaan we eten?”, de vraag die ik dagelijks stel omdat ik mijn neus niet in staat acht de geuren op een goede manier door te geven aan mijn hersenen, wordt op die ene dag steevast vervangen door: “Ik kijk nog even snel iets, dan kunnen we eten”. Daarna haal ik de computer weer uit zijn slaapstand, sluit ik de rustgevende muziek van Chopin die mijn vrouw kenbaar nodig had om te genieten van haar vrije tijd.

Mijn vingers vinden schijnbaar automatisch de weg over het toetsenbord en voor ik het weet staart een “Max Payne 3”-banner me aan. Bij mezelf merk ik dat ik steeds enthousiaster wordt, puur en alleen door het onbewust registreren van deze commerciele uiting. Het beeld verschuift zich naar boven als ik het muiswieltje naar onderen draai. Zodra mijn vrouw met een goedgevulde pan naar binnen loopt, klik ik: “Uitgespeeld” aan.

Twintig minuten lang mijn vrouw en maag negeren is praktisch onmogelijk, dus klik ik snel door de video heen. Later kijk ik hem wel helemaal terug op mijn iPad of iPhone, nu heb ik alleen één behoefte die ik snel wil bevredigen, ik wil zien welke drie vragen het voorrecht hebben om een ereplaats te krijgen.

Zuchtend wordt achter mij de tafel gedekt. Ik snap niet waarom ik niet het fatsoen kan hebben haar daar even mee te helpen. Die andere tafel op het beeldscherm biedt mij geen vrouw en geen eten, toch biedt het mij twee interessante personen met een kritische baas in het midden. Jelle, zoals de baas sinds zijn geboorte genoemd wenst te worden (hij heet eigenlijk Kees, maar dat werkt niet in de media), selecteert wekelijks vakkundig de vraag die wat hem betreft een nieuw t-shirt, poster of bidon verdient.

Mijn vrouw is vast begonnen met het eten, als Kees (lees: Jelle) vakkundig de camera inkijkt en ons, ook namens zijn collega’s een goed weekend toewenst.

Tot zover mijn lof over ‘de kijkersvraag’.

Geheel in stijl voeg ik dan ook maar een kijkersvraag toe, mede namens vrouwe ‘Decider’: “Voor welke maaltijd laten jullie ‘InsideGamer’ staan?”

Dit artikel delen

Over de auteur