1. Max Payne 3 (X360)

Max Payne 3 (X360)

Het bloed sijpelt op de grond, afkomstig uit een bij een .45 kogel passend rond gaatje in de arm. Ieder ander zou blijven liggen. Ieder ander zou beseffen dat dit niet de manier is om te leven. Maar deze gozer niet. Hij pakt een fles “booze” en met een flinke teug slaat hij wat pijnstillers weg. Hij maakt een cynische opmerking en als hij daarna opspringt lijkt de tijd te vertragen. Nauwlettend plaatst hij nog eens enkele schoten. Hij valt op de grond en de tijd lijkt weer normaal te lopen. Daar waar vijanden stonden, liggen ze nu bebloed en met een mooi rondje in het hoofd waar precies een vinger in past. Toen de laatste kogel de loop van het pistool verliet, leken zijn ogen ook uit hun kassen te springen. Ze volgden precies de baan van de kogel en zagen van heel dichtbij hoe dat stuk lood zijn desastreuze werking op iemand losliet. Al was het slachtoffer al op slag dood, toch schoot de man ziedend van woede door. En die man, dat is natuurlijk Max Payne! Onze pijnstillervreter is terug en zal speciaal voor ons opnieuw helse pijnen lijden.

Het verhaal

In Max Payne 3 zul je gaan genieten van een prachtig en diep verhaal. Een verhaal dat overigens voor het overgrote deel los staat van de voorgaande delen. Heel af en toe komen wat aspecten uit de twee eerdere delen terug, maar die zijn in principe ook zonder dat je die delen hebt gespeeld goed te begrijpen. Kortom, ook voor de beginnende Max prima te volgen!

Niet alleen moet Max de nodige lichamelijke ongemakjes met pijnstillers doen verhelpen, ook draagt hij mentaal een grote last – hij is tot twee maal toe zijn geliefden verloren – die hij maar wat graag met alcohol wegspoelt. En zo begint de game dan ook. Max is een wandelend wrak. Continu grijpt hij naar de fles en slikt hij pijnstillers als waren het pepermuntjes. Totdat Passos, een oud studiegenoot van de politieacademie, om de hoek komt kijken. Passos trekt Max min of meer uit zijn dagelijkse sleur en helpt hem aan een baan. Samen gaan ze weg uit New York en op naar São Paulo, op weg naar een baan voor een rijke Braziliaanse magnaat genaamd Rodrigo Branco. De baan lijkt simpel, bescherm de barbiepop die Branco als zijn vrouw beschouwt. Maar is iets in het leven van Max ooit simpel? Het gaat dan ook gruwelijk mis en dat biedt voldoende voor een zeer interessant verhaal.

Kernpunten uit de vorige games

In deel één van Max Payne werden Max’ vrouw – Michelle Payne – en kind vermoord door een stel aan Valkyr verslaafde junkies. Max gaat op onderzoek naar de drug Valkyr en de ontwerpers en gebruikers daarvan. Onderweg loopt natuurlijk veel in het slop. De game, die werd ontwikkeld door Remedy, kwam in 2001 uit en is in 2009 verfilmd met Mark Wahlberg in de hoofdrol.

In 2003 kwam Remedy met een vervolg en ook Max Payne 2: The Fall of Max Payne loopt over van intriges. Max onderzoekt in dit deel een aantal obscure moorden waar de Cleaners – een groep van gecontracteerde moordenaars – voor verantwoordelijk worden gehouden. Daarnaast ontdekt Max een oude bekende die voor dood werd gehouden, namelijk Mona Sax. Mona zit gevangen in een web van bedrog en wordt achtervolgd door de Cleaners. Uiteraard gaat Max op onderzoek uit en zal ook hier de nodige pijnstillers worden verorberd.

De stijl van Max Payne 3 is fantastisch. Met het verlaten van New York en het verwelkomen van São Paulo heeft Rockstar voor een beduidend andere setting gekozen dan voorganger Remedy. En met succes, het temperament van de stad komt meer dan behoorlijk naar boven. Vaak zul je de favela’s aandoen en daar is het een spektakel van rommeligheid, vijandigheid en het “alledaagse” leven. Zo zie je regelmatig mensen over straat rennen, wordt er – geheel volgens Braziliaanse traditie – gevoetbald en zie je burgers tijdens vuurgevechten vluchten en de deuren en ramen sluiten. Dat laatste suggereert dat het niet alleen maar pret is in het zonnige Brazilië, in São Paulo krijgt Max namelijk niet alleen te maken met vele straat- en georganiseerde bendes, ook zal hij inzien hoe vriendelijk de Braziliaanse paramilitairen zijn. Maar terwijl de stad en de setting zijn gewijzigd, is de traditionele stijl grotendeels behouden gebleven. Een moderne versie van Film Noir – genaamd Neo Noir – siert de game nog steeds. Daarnaast zijn de stemmen fantastisch ingesproken. Vooral James McCaffrey – die ook in de eerdere delen de stem van Max verzorgde – zet met Max Payne een geweldig karakter neer. De lipsynchronisatie is voor een Rockstar game ongelooflijk goed en de animaties zijn prachtig.

Gelukkig is Max goed bestand tegen die bendes en militairen, hij zou zichzelf namelijk niet zijn als hij geen gebruik kon maken van bullettime. Bullettime is voor Max Payne wat de hidden blades voor Assassin’s Creed zijn, het definieert het spel en geeft de serie – na meer dan negen jaar na het uitkomen van deel twee – nog altijd bestaansrecht. In bullettime kun je de tijd vertragen en een paar goed geplaatste schoten lossen. Je kan er ook voor kiezen om vertraagd in een bepaalde richting te duiken en zo gedurende je vlucht zo veel mogelijk vijanden neer proberen te halen. Om die slechteriken neer te halen kan Max over verschillende wapens beschikken. Deze variëren van pistolen en uzi’s tot shotguns en rifles. In deze game draagt Max zijn grote wapen (als bijvoorbeeld een shotgun) niet op zijn rug wanneer hij het niet gebruikt, maar houdt hij het in zijn linkerhand vast. Dat ziet er niet alleen heel erg cool uit, het zorgt er ook voor dat wanneer Max twee handen nodig heeft hij het wapen los zal moeten laten.

In Max Payne 3 zul je geen bewegingsbeperkingen tegenkomen, zo kun je over alle 360 graden bewegen en in evenzoveel richtingen schieten. Dit zorgt voor uiterst realistische beelden en zo kun je nooit meer de schuld op de game schuiven als je wordt neergeschoten. Word je toch geraakt, dan kun je met pijnstillers je pijn wat temperen. Schiet een vijand je bijna dood maar heb je nog pijnstillers dan gaat de game over in de Last Stand mode. Je krijgt dan nog een paar seconden om de vijand die jou het laatst heeft geraakt te doden. Lukt dat dan neem je automatisch een pijnstiller en kan je weer vrolijk verder, zo niet dan begin je weer bij het laatste checkpoint. Bij die Last Stand en ook wanneer je de laatste vijand doodschiet krijg je een animatie waarbij je precies ziet hoe mooi jouw kogel zijn werk heeft gedaan. Erg spectaculair en heel tof om te zien hoe jouw perfect geplaatste schot een wond in het hoofd van je tegenstander maakt. Kun je van dat laatste geen genoeg krijgen, dan kan je met een druk op de knop de tijd nog eens extra vertragen en de bloedspatten stuk voor stuk gaan tellen.

Hoe geoefend of getalenteerd ben jij?

In Max Payne 3 kun je zelf kiezen hoe moeilijk je het voor jezelf maakt. Zo zijn er aan het begin van het spel verschillende moeilijkheidsgraden te kiezen. De moeilijkheidsgraad varieert van een stand voor de beginneling tot de stand waar er met scherp op je wordt geschoten en de game dus behoorlijk pittig is. Ook kun je uit drie richtstanden kiezen, respectievelijk: Hard Lock, Soft Lock en Free Aim. Bij die eerste mikt het spel automatisch voor jou. Bij die tweede helpt het spel je met mikken, maar zul je het laatste beetje toch echt zelf moeten doen. En die laatste betekent dat al het richtwerk op jouw conto komt te staan.

De artificial intelligence van je vijanden is prima. Ze zoeken goed dekking, schieten gericht en zijn op de juiste momenten ongeduldig of tactisch. Zo zullen ze soms hun dekking verlaten en je in je flanken aanvallen. Je tegenhangers zijn allemaal schietgraag, maar de één is beter getraind en uitgerust. Zo zijn er dus ook vijanden met flinke kogelvrije vesten en behoorlijke wapens en die zijn soms lekker pittig. Verder wordt er fantastisch op kogelimpact gereageerd. Zo vallen slachtoffers niet droog neer, maar donderen ze bijvoorbeeld van de trap af of slaan ze hun lichaam terug op het punt waar ze zijn geraakt. Het ziet er allemaal fantastisch uit en maakt het net even wat realistischer.

Tot nog toe is het alleen enthousiasme dat de klok slaat, maar er zijn ook mindere kanten aan de game. Zo is er relatief weinig afwisseling. Max Payne staat natuurlijk garant voor vette actie en pure ravage, maar veel meer dan schieten en stennis trappen zul je niet doen. Dat is toch enigszins jammer, want een beetje meer variatie hier en daar had de game naar een nog hoger niveau getild. Ook werkt het in-game menu niet naar behoren, af en toe verdwijnt deze zo maar en je kunt het menu niet wegdrukken met dezelfde knop als waarmee je het oproept. Het menu laat zich daarnaast erg moeilijk besturen. Ten slotte zaten er hier en daar wat foutjes in de game - zo viel Max een keer door de grond, kun je heel af en toe door objecten heen lopen en kwam het voor dat vijanden plotseling door de lucht vlogen. Kleine slordigheidjes, maar zeker geen complete ramp. Gelukkig maakt het ontbreken van laadtijden tijdens het spelen van de game een hoop goed!

Conclusie en beoordeling

Max Payne staat voor een ultieme achtbaanervaring van actie, chaos en pijn. Ook het verhaal is in dit deel bijzonder goed uitgewerkt en daarnaast wordt het ook nog eens fantastisch verteld. Max zou zichzelf niet zijn als hij geen gebruik kon maken van zijn cynisme en bullettime. En dus kan je ook in dit deel weer al schietend door de lucht suizen. De nieuwe setting is geweldig en fris, detail is alom tegenwoordig, maar de traditionele Neo Noir stijl is gelukkig niet overboord gegooid. Helaas doet de game nu ook weer niet alles goed, zo is er af en toe een gemis aan afwisseling in gameplay. Daarnaast fungeren de in-game menu’s niet altijd zoals je het verwacht en zaten er wat slordigheidfoutjes – in de vorm van bugs – in de game. Vergelijk de minpunten echter met een wondje in de voetzool bij Max: af en toe vervelend, maar geen absoluut gevaar voor zijn gezondheid en hij loopt er heus – ook zonder pijnstillers – mee door. Je vijanden komen er gelukkig een stukje meer bekaaid af en dat is met prachtige animaties tot op het moment van kogelimpact te volgen. En dat is eigenlijk ook precies wat Max Payne 3 doet: het maakt gigantisch veel impact!
9,5
Score
95
Score: 95
 • Pluspunten
 • Prachtig verhaal dat zich mooi laat vertellen
 • Bullettime
 • Schitterende animaties
 • Nieuwe setting
 • Traditionele stijl blijft goed behouden
 • Vijanden stribbelen goed tegen...
 • Minpunten
 • ... Helaas doet het in-game menu dat ook
 • Iets te weinig gameplayvariatie
 • Bugs

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nice :D.

 • Vet :)

 • Kreeg sega superstar tennis bij mn nieuwe xbox (met hdmi poort -_-) en dat vond ik maar meh, dus weet niet wat ik hiervan moet denken.

 • Kart Racing >>>>>> Tennis

 • Wedden dat Mario in de Wii versie verschijnt?

  Beetje zoals Mario & Sonic op de Olympische spelen.

 • Geef ons (PS3 bezitters) Solid Snake in een wagen!

 • Jammer dat die twee zijn weg gegaan…:S

 • hmmmm in ps3 versie dan ratchet and clank en bij de wii versie natuurlijk vanzelfsprekend link en zeld…. oh mario en luigi :)

 • nice

 • Maakt het spel het eigenlijk nog steeds niet waard.

 • ehm een te grote beer in een te kleine cart…

 • Lolz, na banjo pilot nu alweer racen. grappig ^^

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren