1. Max Payne 3 (PS3)

Max Payne 3 (PS3)

Max Payne kan je associëren met een terrorist. Hij vermoordt honderden, zo niet duizenden toekomstige zielen. Er zitten echter beweegredenen achter deze bloedbaden. Meneer Payne is zeker geen ‘bad guy’ zoals Bin Laden dat wel was, want al die ongelukkigen omleggen, gebeurt enkel koelbloedig omdat hij geen andere keuze heeft. Een zekere bekende van Max heeft deze situatie voor hem gecreëerd. Nagenoeg heeft diezelfde persoon onze held van een probleem gered waar veel jongeren zich in verkeren.

Raul Passos - een ex-klasgenoot van de politieacademie - geeft Max de mogelijkheid om iets anders te doen dan de hele dag zuipen. Raul is namelijk aan het rekruteren voor zijn werk. Hij heeft een kameraad nodig die hem helpt om een vrouw te beschermen, de echtgenote van een rijke zakenman genaamd Rodrigo Branco. Na veel aandringen gaat Max akkoord met Raul’s aanbod en vliegt naar Brazilië, São Paulo. Net als deze stad is het verhaal prachtig. Van eentonigheid geen sprake in een avontuur dat nooit verveelt door veel onverwachte wendingen.

Max Payne 3 komt met de nodige verandering qua setting. Het grimmige New York wordt vervangen door een zonnige setting vol met favela’s. Vaak genoeg zal je rondlopen in deze krottenwijken en op de armoede na, is het prachtig om te zien. Rockstar heeft alles uit de kast getrokken om dit zo goed mogelijk weer te geven. Daarin zijn ze met vlag en wimpel geslaagd. Voetballende kinderen en buren die gezamenlijk drinken omdat ze verder toch niks te doen hebben, maken dit spel zo verschrikkelijk gedetailleerd. Grafisch is het spel ook een lust voor het oog. De Euphoria Engine, die onder andere gebruikt werd bij het ontwikkelen van verschillende Rockstar games zoals Grand Theft Auto: IV en Red Dead Redemption, is visueel een spektakel. Ook het geluid is wonderbaarlijk. De kogels klinken allemaal realistisch en de muziek die wordt afgespeeld past uitstekend bij de setting. Ook de animaties zijn verbijsterend. Vijanden die van de trap vallen, zijn nog nooit zo goed uitgebeeld en doodgaan is compleet realistisch neergezet. Een kogel die het lichaam doorboort zorgt in het echte leven voor een impact, die voor elke ledemaat anders is. In Max Payne 3 is dit zó goed nagemaakt. Je ziet gewoon een schedelbreuk in iemands hoofd nadat deze op gruwelijke wijze werd gepenetreerd door een kogel. Dat en natuurlijk een zooitje bloed. Hoe schitterend de engine wel niet is, het brengt toch vervelende bugs met zich mee. Tussenfilmpjes willen soms niet activeren, wat ervoor zorgt dat je de checkpoint opnieuw moet doen. Bovendien loopt de ondertiteling niet altijd synchroon met de stemmen, die trouwens wel goed zijn gedaan. Hoewel het op enkele uitzonderingen na allemaal sterke aspecten zijn, kan het niet opboksen tegen de ’Last Man Standing Kill Cam’. Hiermee wordt in slow motion de laatste vijand vermoord met een close-up, zodat je extra goed kunt zien hoe de kogels hem omleggen. Hierbij kun je gewoon doorschieten tot je geen munitie meer hebt in je magazijn. Oftewel gruwelijk met twee betekenissen.

Max Payne 3 is echter geen film, maar een game. Visueel is het prachtig, maar de Max Payne-serie moet het vooral hebben van zijn gameplay. Ook in dit deel is er weinig veranderd ten opzichte van zijn voorgangers. Max maakt namelijk gebruik van een arsenaal aan wapens. Geweren, uzi’s, snipers en pistolen, niks ontbreekt. Met deze moordwapens leg je zoveel mogelijk criminelen om die ongelukkig genoeg Max’ pad kruisen. Het veranderen van strijdmiddel werkt erg soepel. Het is namelijk hetzelfde systeem als in Red Dead Redemption. Met een handige druk op L1 (Playstation 3) krijg je een cirkel te zien met je wapens in vakjes, waarmee je met de rechter analoge stick kunt switchen van geschut. Het third-person shooter aspect is in dit deel wederom goed naar voren gekomen. Het schieten werkt comfortabel en het schuilen achter muren en palen verloopt moeiteloos. Wanneer het echter moeilijk wordt, heb je nog je laatste troef, genaamd bullet-time. Dit is Max’ ‘signature move’. Het zorgt ervoor dat de tegenstanders in slow motion bewegen waardoor jij veel beter kunt mikken op hun ten dode opgeschreven hoofden. Ook kun je in deze toestand naar een willekeurige richting springen, waarmee je dus al duikend vijanden neerknalt. Heel erg handig als je wegduikt van een muurtje waar je achter schuilde. Het is echter niet oneindig te gebruiken, dus bedenk goed wanneer je deze activeert. In het witte metertje rechts onderin je scherm, vind je de resterende ‘kogeltijd’. Deze kun je weer opvullen door vijanden om te leggen zonder het te gebruiken. Een totaal andere hulpmiddel is de ‘booze’. Dit is een soort pijnstiller die je HP weer vult. Ze zijn overal te vinden in de levels, maar je moet goed zoeken! Hoe geweldig de gameplay ook is, er zit wel een addertje onder het gras. Ze is namelijk verschrikkelijk repetitief en veel variatie zal je niet vinden. Dat is erg jammer, want de engine heeft veel meer opties dan eindeloos vijanden neerknallen.

Het verhaal moet jou ongeveer vijftien uurtjes zoet houden, wat natuurlijk afhankelijk is van de moeilijkheidsgraad. Nu we het toch daarover hebben: je krijgt keuze uit ‘easy’, ‘normal’ en ‘hard'. Bovendien biedt het spel de mogelijkheid aan om te spelen met ‘hard lock’, ‘soft lock’ en ‘free-aim’. Dit spreekt natuurlijk allemaal voor zich. Met ‘hard lock’ wordt er automatisch op je tegenstanders gericht, met ‘soft lock’ iets minder maar ook dan word je geholpen. Als je echter de ultieme Max Payne ervaring wilt beleven, speel je gewoon op ’free-aim’. Zoals de naam al suggereert, word je hierbij helemaal niet geholpen met richten. Het is in ieder geval goed van Rockstar om je deze keuzes te bieden. Voor ieder wat wils.

Naast de Singleplayer komt Max Payne 3 ook met twee andere modi. Eén daarvan is de Arcade-modus. Hiermee wordt een sterke prestatie beloond met scores. Veel voegt het niet toe aan het spel, maar het is wel leuk om eens te spelen. De andere modus is natuurlijk de Multiplayer. Hiermee kun je online tegen anderen de Max Payne ervaring uitoefenen. Je speelt normaliter niet met Max, maar met een willekeurig personage. Hierbij kun je verschillende load-outs samenstellen en ook de zogenaamde ‘bursts’ gebruiken. Deze perks geven je extra krachten zodra je een aantal mannetjes neerschiet. Het third-person shooter aspect komt ook hier goed naar voren en het is verschrikkelijk leuk om te doen. Net zoals in de Singleplayer, kun je in de Multiplayer de welbefaamde bullet-time gebruiken. Rockstar heeft hier lang over zitten nadenken. Hoe kun je nou slow motion in een Multiplayer implementeren? Nou zo dus: wanneer jij in deze toestand verkeert, is iedereen die in jouw gezichtsveld staat en iedereen die jou ziet in slow motion gezet. Hetzelfde geldt voor je teamgenootjes. De Multiplayer kampt wel met een probleem: de menuutjes zijn hier ongelooflijk ingewikkeld in elkaar gezet. Het duurt een tijdje voordat je deze door hebt.

Conclusie en beoordeling

Max Payne 3 is op alle fronten geweldig. Het verhaal is erg boeiend en zorgt ervoor dat je blijft doorspelen. Bovendien is dit spel visueel een plaatje. De engine levert kwaliteit en zorgt tot op het kleinste detail voor genot. Helaas kom je wel een hoop bugs tegen. Qua gameplay zijn er in dit deel van de serie niet veel veranderingen doorgevoerd, maar het blijft vertrouwd aanvoelen. Ook hier zit een nadeel aan vast, namelijk dat het nogal repetitief is. Op al die kleine mankementjes na, moet je dit spel zien als een ontploffende bom vol plezier en actie. Een bom die afgaat door Max Payne, de goedbedoelende terrorist.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Pakkend verhaal
 • Geweldige animaties
 • Oude vertrouwde gameplay
 • Vette Multiplayer
 • Minpunten
 • Ontzettend repetitief
 • Ingewikkelde menuutjes
 • Vervelende bugs

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • sirieus ondersteun dan beter allods online die game lijkt me vele malen leuker..

 • Het is niet van dezelfde ontwikkelaar of uitgever en Allods is nog niet uit, maar in bèta.

 • Tja, ze verdienen er dan ook wel meer dan genoeg geld aan. Als je dan niet constante vernieuwing biedt is het snel gebeurt.

 • CerandoX ik bedoel alleen om aan te tonen dat ik deze game vind zuigen xD, maar daarom kunnen ze wel ondersteund worden ook al is het beta ^,^

 • Goede zaak!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren